Kippastei

Kippastei

Op zoek naar een smakelijk, feestelijk én makkelijk te maken hoofdgerecht om tijdens de kerst te serveren? Zoek niet verder! Deze kippastei kun je al een dag — of zelfs twee of drie dagen — van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot gebruik. Op het laatste moment hoef je alleen de bakjes af te dekken met bladerdeeg en af te bakken in de oven. Makkelijker kun je het jezelf deze kerst niet maken! Lekkerder trouwens ook niet. 😉

Geniet je graag van een bijpassende wijn? Wijngek Martin geeft onderaan advies!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten + 30 minuten in de oven

Ingredienten

  • 6 plakjes bladerdeeg*
  • Vloeibare bakboter of olie om in te bakken + 35 g boter
  • 2 kipfilets ca. 500 g, in blokjes gesneden
  • 1 bakje champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 2 preien, gewassen en in ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 35 g bloem
  • 350 ml kippenbouillon
  • 2 el crème fraîche
  • 2 tl mosterd
  • 1 takje tijm, alleen de blaadjes
  • 1 ei, losgeklopt

*Of gebruik een rol vers bladerdeeg als je de pastei in een grote ovenschaal maakt.

Verder nodig
4 kleine ovenschaaltjes, kerstkoekjesuitstekers

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter of olie. Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de omschrijving op de verpakking.

Verhit een koekenpan met wat vloeibare bakboter of olie en bak de kipfilet kort op hoog vuur goudbruin, maar niet gaar. Schep op een bord en zet opzij. Bak in het braadvet van de kip op hoog vuur de champignons goudbruin. Schep uit de pan bij de kip en zet opzij.

Bak in dezelfde pan de spekjes op laag vuur, totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de boter, prei, knoflook en tijm toe en bak op laag vuur circa 15 minuten, totdat de prei zacht is en de spekjes beginnen te kleuren. Bestrooi met de bloem en bak al roerend circa 1 minuut mee om de bloem te garen. Zet het vuur iets hoger en voeg beetje bij beetje en al roerend de bouillon toe en kook zachtjes verder totdat je een gladde, dikke saus hebt. Breng de saus op smaak met de crème fraîche en mosterd. Zet het vuur uit en roer de kip, de vrijgekomen vleessappen en champignons door de saus.

Verdeel het kipmengsel over de ovenschaaltjes. Dek de ovenschaaltjes af met een plakje bladerdeeg, eventueel iets groter uitgerold, zodat het past. Snijd de overtollige deegranden weg. Plak de randen goed vast. Steek uit het overige bladerdeeg vormpjes met de uitstekers en leg deze op de bladerdeegdakjes. Bestrijk het bladerdeeg met ei en prik een klein luchtgaatje in het midden.

Bak de pasteitjes circa 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer met een groene salade.

Wijnkeuze Martin Kuhlman
Annemiek kon mij niet meer verwennen als met deze kippastei. Smullen vind ik het en hier is het oh zo gemakkelijk om hier een wijn bij te kiezen.
De belangrijkste wijnlanden in de wereld zijn nog steeds Italië en Frankrijk en wederom kan ik weer niet om een van die landen heen. Ditmaal is het Italië geworden. Italië, het land waar alles mag en kan. Italië, het land van de duizenden druivenrassen en het land van de duizenden smaken. Frisse wijnen uit het noorden van Italië tot de dikke wijnen uit Apulië of Sicilië.
Dit keer kies ik voor een wijn die precies in het midden past, de Trebbiano. Ik kies voor een Trebbiano uit Abruzzo. Een druivenras en streek uit het midden van Italië. Wijnen van de Trebbiano vallen zelden tegen. Zongerijpt, weinig zuur en lekker mollig. Ik kies voor een Trebbiano die iets houtrijping heeft gekregen, dus een ietsje oudere wijn, bijvoorbeeld uit 2010 of misschien nog wel ouder. Zelf heb ik een Trebbiano uit 2008 op het programma staan bij deze kippastij. De lekkere mollige tonen die bij iedereen wel goed vallen.
Ik wens je alvast fijne kerstdagen, bij deze WijnGek gaat het wel lukken met deze mooie wijn.

 Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Kippastei-7475

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Spijs & Wijn Recepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Engelse recepten, Kerstrecepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Eenpansgerechten, Kiprecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(2 stemmen)
7 reacties

Deel je liefde

  1. Tessa

    Heerlijk!! Heb je nog een tip ter vervanging voor champignons? Ga dit zeker maken, wederom een mooi recept ??

    1. Hoi Tessa, je kunt de champignons gewoon weglaten en meer prei toevoegen. Of een andere groente toevoegen die je lekker vindt, bijv, wortel.

  2. Dit recept heb ik inmiddels een paar keer gemaakt. Ik doe alleen een dubbele hoeveelheid spekjes, verder volg ik het recept. Het is hemels lekker! De blaren in mijn mond als gevolg van het te inhalig eten neem ik telkens weer voor lief. Annemiek, dank je wel voor deze topper!

    1. Haha, herkenbaar Wanda, die blaren van ongeduld… 😉

  3. grietje

    Hoi Annemiek,

    Ben ik weer met mijn vele vragen!
    Zou je ook iets van krieltjes kunnen toevoegen om er echt een maaltijd van te maken?
    Zo ja, wanneer?

    1. Hoi Grietje,

      De kipragout is behoorlijk machtig, net als het bladerdeeg. Vergis je daar niet in. 😉 Wil je toch krieltjes toevoegen dan zou ik ze ernaast serveren en niet erin.

  4. Jan Spies

    Kippastei,smaakt naar meer.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde