Krokante polentafrietjes

Deze krokante polentafrietjes smaken heerlijk bij een feestelijke Italiaanse maaltijd. Ik serveerde ze bij deze boeuf bourguignon-à-la-twist: het droomgerecht van Marieke. Zowel het stoofvlees als de polentafrietjes zijn bij ons groot favoriet!

Bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • 250 g instant polenta (maïsgriesmeel)
  • 500 ml kippenbouillon (van 1 bouillontablet)
  • 500 ml melk
  • Bosje platte peterselie, heel fijngehakt
  • 25 g roomboter
  • 2 flinke eetlepels crème fraîche
  • Handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper
  • 2 el bloem om de polenta mee te bestrooien

DSC_8321_800x536

Verder nodig
Diep bakblik, vershoudfolie, klein zeefje, frituurpan

Bereiding
Breng de kippenbouillon samen met de melk aan de kook (pas op, melk kookt snel over!) en voeg, al roerend, de polenta toe.

DSC_8330_800x536

Zet het vuur direct wat zachter en roer met een garde goed door om klontjes te voorkomen. Kook de polenta in een paar minuten gaar. Het lijkt dan op dikke pap. Breng de polenta goed op smaak met de peterselie, boter, crème fraîche, Parmezaanse kaas en zout en peper.

DSC_8332_800x536

DSC_8333_800x536

Vet het bakblik in met wat olie en bekleed met vershoudfolie.

DSC_8334_800x536

Schep de polenta erin en strijk het uit over het bakblik. Dit gaat het makkelijkste met je handen.

DSC_8336_800x536

Laat de polenta onafgedekt volledig afkoelen. Daarna kun je hem verder bereiden, of afdekken met vershoudfolie en bewaren tot gebruik. 

Maak de polenta in de ochtend, op dezelfde dag dat je hem eet. Hij kan dan rustig afkoelen en opstijven. Doe je dit langer van tevoren (bijvoorbeeld een dag), loop je de kans dat de polenta papperig wordt en niet meer goed te snijden en bakken is.

Verhit de frituurpan op 180 graden. Bestrooi de bovenkant van de polenta met bloem. Ik doe dit met behulp van een klein zeefje.

DSC_8355_800x536

Leg een grote snijplank op de polenta en keer het bakblik om. Verwijder het folie en bestrooi de andere kant met bloem. Snijd de polenta vervolgens in dikke frieten.

DSC_8358_800x536

Frituur de polentafrietjes in meerdere porties, ongeveer 4-6 minuten totdat ze goudbruin en krokant zijn.

DSC_8359_800x536

Krokante polentafrietjes

Laat ze uitlekken op een plat bord bekleed met keukenpapier en bestrooi de frieten met wat grof gemalen zeezout. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Themarecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Kerstrecepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
3 reacties

Deel je liefde

  1. Lya van Gelder-Verbrugh

    Hoi Annemiek,

    Jaren geleden is gebrobeerd, dat ging
    gewoon in de koekepan.Was niet echt
    een succes.

    Nu ik het stap voor stap zie denk ik dat ik
    gewoon te weinig olie heb gebruikt.

    Toch maar weer is proberen

    Groetjes Lya

    1. Je kunt de polenta ook bakken in de koekenpan maar frituren is makkelijker en geeft een mooier resultaat.

      Zeker het proberen waard Lya!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde