Lemoncurd gebakjes met frambozen

Lemoncurd gebakjes met frambozen
Wil je op Moederdag je lieve moeder verrassen met een feestelijk gebakje, of wil je gewoon jezelf eens heerlijk verwennen?

Maak deze lemoncurdgebakjes! Dat is genieten van knapperig korstdeeg, romige lemoncurd en verse frambozen en frisse munt. Mmmmm …

Gebak / dessert voor 6 personen

Ingrediënten

Voor het zoete korstdeeg

  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 50 g custardpoeder
  • 100 g koude boter, in kleine blokjes + extra boter om taartvormpjes in te vetten
  • 1 el suiker
  • Snufje zout

Voor de vulling

  • Lemoncurd, zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1 bakje mascarpone
  • 250 ml slagroom

Garneren

  • Bakje verse frambozen
  • Paar blaadjes verse munt
  • Poedersuiker

Verder nodig
6 kleine tartelette vormpjes, bakpapier, blinde bak/steunvulling

Bereiding

Eventueel al een dag van tevoren

Meng de bloem, custardpoeder, boter, zout en suiker in een kom en kneed met je handen (of met een keukenmachine met deeghaak) zo snel mogelijk tot een gladde deegbal. Voeg indien nodig 1 of 2 eetlepels koud water toe als het deeg na een tijdje kneden nog te kruimelig is. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat minimaal een uur tot maximaal een nacht rusten in de koelkast (hierdoor kun je het deeg straks beter uitrollen).

Afmaken op de dag zelf

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de taartvormpjes in met boter en bestuif ze met bloem (tik het overtollige bloem eruit). Knip uit bakpapier 6 rondjes van circa 12 cm diameter. Rol het deeg uit tot een grote lap op een licht bebloemd werkvlak. Snijd of steek 6 rondjes uit het deeg van 12 cm diameter en bekleed de tartelette vormpjes hiermee. Prik met een vork gaatjes in de bodem en vul de vormpjes met bakpapier en de steunvulling.

Bak de taartjes circa 10 tot 15 minuten in de oven, of totdat de randen licht beginnen te kleuren. Verwijder dan het bakpapier en de steunvulling en bak de taartjes nog 10 tot 15 minuten verder, totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Verwijder dan de bakvormpjes en laat de deegbakjes op een rooster verder afkoelen.

Klop de slagroom tot stijve pieken en meng met de mascarpone en lemoncurd. Voeg net zoveel lemoncurd toe, totdat de room voor jou de juiste smaak heeft.

Vul de deegbakjes met lemoncurdroom (de lemoncurdroom die je overhoudt kun je bijvoorbeeld in laagjes met rodevruchtencoulis in kleine glaasjes als dessert serveren) en garneer met de frambozen en munt. Bestrooi vlak voor serveren met wat poedersuiker.

Lemoncurd gebakjes met frambozen

Enjoy!

Themarecepten, High tea recepten, Moederdag recepten, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(1 stemmen)
14 reacties

Deel je liefde

  1. Wieke

    In het recept staat niet hoeveel gram lemon curd je moet gebruiken.
    Ik zou het graag willen maken voor Moederdag ☺️

  2. marcel

    Hoi Annemiek ,
    was eigenlijk aan het zoeken naar een mooi gebakje , ziet er mooi uit , alleen je spreekt over een korst gebakje, maar het deeg een allerhande deegje, al kijt de fot dat het weer van korst gemaakt is !

  3. Nellie

    Ik wil graag deze maken maar dan in een langwerpige taartvorm. Komt het recept wbt benodigheden dan overeen denk je?

    1. Dat kan zeker Nellie, maar ik durf niet te zeggen wat het formaat van de taartvorm dan moet zijn.

      1. Nellie

        Bedankt voor je reactie. Ik maak m deze x in de kleine vormpjes. Andere x maar even uitvogelen hoe de verhoudingen zijn?

      2. Lijnie

        Ik heb het deeg ca. 2,5 uur laten rusten in de koelkast. Nu haal ik het er uit om het verder te verwerken. Keihard! Klopt dat?

        1. Dat klopt. Als het net uit de koelkast komt is de boter weer hard en zul je het weer iets zachter moeten laten worden voordat je het kunt uitrollen. Een halfuurtje van tevoren uit de koelkast halen is dus een goed idee.

  4. Maaike

    Bij de benodigdheden voor het deeg staat custardpoeder vermeld, maar ik kan het verder niet in het recept terugvinden. Moet het er wel of niet in?

    1. Oeps, het moet er wel in. Heb het aangepast. Bedankt Maaike!

      1. Margriet Smith

        Wat bedoel je met steun vulling?

        1. Een vulling die je kunt bakken in de oven zoals gedroogde bonen of rijst die voorkomen dat het deeg gaat rijzen.

        2. Hy

          Dat heet bakbonen. Je kunt bakbonen overal wel kopen. Kunnen steentjes zijn, keramiek, bonen, etc. Is niet duur.

          1. Maggy

            Beste Annemiek, hoe lang op voorhand kan je de vulling in de taartjes doen ?

          2. Hoi Maggy, het liefst zo kort mogelijk van tevoren. Als de vulling er lang inzit kan de bodem door het vocht weer zacht worden.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde