Limburgs zoervleis

Wij Verweij’tjes zijn dol op stoofvlees en ik heb inmiddels al heel wat smakelijke varianten gemaakt. Maar een goed recept voor het traditionele Limburgse zoervleis ontbrak nog. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! 🙂 

Van origine wordt zoervleis van paardenvlees gemaakt. Om het vlees lekker mals te krijgen wordt het vlees gemarineerd en gestoofd in azijn. Zuur vlees dus! De zuren verzachten de spiervezels waardoor het vlees malser wordt. Om de zure smaak te compenseren wordt er stroop en suiker toegevoegd, waardoor het gerecht een mooie zoet-zuur balans krijgt. Net als alle andere stoofvleesgerechten is ook dit gerecht heel makkelijk om te maken, je hebt alleen wat geduld nodig. Hoe langer je het vlees laat stoven, hoe zachter en malser het wordt.

Mijn tip? Maak dit gerecht al een dag van tevoren zodat je alle tijd hebt om het vlees zacht te krijgen. Op de dag dat je het wilt eten hoef je het alleen even opnieuw op te warmen en te zorgen voor wat lekkere bijgerechten. Traditioneel wordt zoervleis geserveerd met zelfgemaakte friet en appelmoes, maar rodekool en stoofpeertjes smaken er ook heerlijk bij kan ik je vertellen! 🙂 Vervang de friet ook eens door romige aardappelpuree. Mmmm… Ouderwets genieten!

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Vleesrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(6 stemmen)
6 reacties

Deel je liefde

  1. Karin

    Ook een van je toprecepten. Heerlijk

  2. Andre

    Goed recept, met paardenvlees is natuurlijk nog authentieker. 4 uur marineren is echt te kort, is mijn ervaring. Trouwens, vloeibare bakboter bestaat niet, wel vloeibare bakmargarine. Gewoon echte boter nemen dus.

  3. Jac

    Ik heb deze week ook dit zoervleisj recept gebruikt, gemaakt en geproefd. Doe dat elk jaar een paar keer. Doe porties in de vriezer om zo in een keer veel tegelijk te maken. Bespaart energie en moeite.
    Goed recept. Vleisj smaakt heerlijk bij rijst of frites.

  4. jopie

    Lekker

    1. Monique

      Gisteren in ‘ut zoër’ laten trekken en vandaag gemaakt en echt super, super lekker! Groetjes van een Limburgs maedje

      1. Superleuk om te horen Monique! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde