Madeleines

Madeleines

Zin in iets lekkers bij de koffie of thee, maar geen trek in uitsloverij in de keuken?
Heet dan deze heren welkom: madeleines (kleine Franse vanille-cakejes)! Je maakt ze in tien minuten klaar en na nog eens tien minuten in de oven kun je al genieten.

Door hun elegante vorm en delicate smaak, vind ik madeleines ook perfecte gebakjes voor een high tea; niet in de traditionele zin, maar wel in de zin van verbluffend lekker smullen!

Gebak — 10 minuten + 10 minuten in de oven

Ingrediënten voor 12 madeleines

  • 60 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 vanillestokje
  • 60 g bloem, gezeefd + extra om vorm te bestrooien
  • Snufje zout
  • 60 g ongezouten roomboter + extra voor het invetten van de vorm

Verder nodig
Bakvorm voor madeleines, elektrische handmixer, zeef

Bereiding
Vet de bakvorm goed in met boter en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de helft van het vanillestokje open en schraap met een mes het merg eruit. (De andere helft kun je bewaren in een luchtdichte zak voor een ander recept, of in een suikerpot stoppen voor zelfgemaakte vanillesuiker.)

Doe de boter in een magnetronbestendige mok en verhit 20 seconden op ontdooistand, of totdat 1/4 van de boter is gesmolten. Roer de boter met een vork tot een romig mengsel.

Klop de suiker, eieren en vanillemerg, totdat het mengsel lichtbleek van kleur wordt, romig en luchtig is. Dit kan wel 5 tot 10 minuten duren. Roer het zout door de bloem en zeef 1/3 van de bloem boven het eimengsel. Spatel luchtig door het beslag en zeef dan weer 1/3 van de bloem erboven. Ga zo door totdat de bloem op is. Voeg de bijna gesmolten roomboter toe en spatel zo luchtig mogelijk door het beslag.

Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag (dus niet helemaal vol zoals ik :)) en bak circa 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze in de vorm iets afkoelen en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.

Je kunt de afgekoelde madeleines eventueel bestrijken met warme abrikozenjam voor een mooie glans en lekkere smaak, of dip de onderkant van de madeleines in gesmolten chocolade …

… Maar gewoon zo vind ik ze misschien nog wel het allerlekkerst!

Madeleines

Enjoy!

Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, High tea recepten, Picknickrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(6 stemmen)
3 reacties

Deel je liefde

  1. Irma v H

    Beslag van Madeleines hoort minstens een uur in de koelkast op te stijven, daarna in de vorm en direct in een hete oven. Dit zorgt voor het zogenaamde “buikje”(bolle kant) waar de cakejes beroemd om zijn. Ik mis dat in jou recept.

    1. Bedankt voor je reactie Irma, de volgende keer ga ik dat zeker uitproberen! 🙂

      1. Irma

        Tip: recept uit Bakbijbel van Rutger 😉 aanrader.. zo maken ze deze in Frankrijk ook.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde