Ouderwetse kippensoep

Een eenvoudig basisrecept dat bij niemand mag ontbreken in zijn of haar kookrepertoire is zelfgemaakte kippensoep. Eén van de simpelste en lekkerste dingen die je maar kunt maken!

Als basis voor de kippenbouillon gebruik ik kippenbouten. Daar zit lekker veel vlees aan en ik vind het minder ‘gedoe’ dan een hele soepkip. Ik voeg overigens wel een bouillonblokje toe aan de soep omdat ik hem anders te flauw vind, maar heb je hier iets op tegen dan kun je hem ook achterwege laten, of de bouillon op smaak brengen met alleen een beetje zout.

Voor circa 4 personen als hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 kippenbouten
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 3 stukjes foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • Paar takjes selderij
  • Bosje platte peterselie
  • 6 zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 250 g soepgroenten (meer mag natuurlijk ook), vers of diepvries
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 handje vermicelli

Bereiding

Snijd de prei over de lengte doormidden en spoel goed schoon met koud water — let erop dat je eventueel zand tussen het blad wegspoelt. Snijd de prei in grove stukken. Schil de winterpeen en snijd de helft in grote stukken en de andere helft in kleine blokjes. Pel de ui en snijd in vieren. Leg de kippenbouten in een ruime kookpan samen met de prei, de grote stukken wortel, de ui, foelie, laurierblaadjes, selderij, de helft van de peterselie, peperkorrels en voeg 2 liter water toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Doe de deksel op de pan en laat circa 45 minuten zachtjes pruttelen — let erop dat de bouillon niet meer kookt, doe anders de deksel schuin op de pan of gebruik een sudderplaatje. De kip is gaar als hij boven komt drijven en het vlees makkelijk loslaat van het bot.

Haal de kippenbouten uit de soep en laat afkoelen. Giet de bouillon door een zeef en vang op in een soeppan. Voeg de kleine blokjes wortel, de overige peterselie (fijngesneden), de soepgroenten en de bouillontablet toe aan de bouillon en kook op middelhoog vuur totdat de groenten bijna gaar zijn.

Verwijder ondertussen het vel van de kippenbouten en pluk het vlees van de botten. Snijd het kippenvlees iets kleiner. Voeg de vermicelli en het kippenvlees toe aan de bouillon en verwarm totdat de vermicelli en groenten gaar zijn.

Ouderwetse kippensoep

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Hollandse recepten, Lunchrecepten, Voorgerechten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Kiprecepten, Soeprecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(82 stemmen)
37 reacties

Deel je liefde

  1. Marijke

    Ik doe vaak taugé toevoegen. Vind ik erg lekker.

  2. Ja maar de kippen zijn niet meer zoals vroeger hoor
    en miss daar door minder smaak mvg fred

  3. Mj

    Heel lekker, maar ik heb wel de helft van de gekookte groenten gerecupereerd en klein gesneden i.p.v. verse groenten. Goed voor de portemonnee en ook lekker.

  4. Willy Pluimers

    Hallo Annemiek,
    De kippensoep was heerlijk, zelf ben ik gewend om de vermicelli ,even apart te koken en daarna even af te spoelen met koud water. de vermicelli gaart dan niet meer na en je bouillon blijft dan lekker helder. Vooral als je de soep een dag van te voren klaar wilt maken is dit makkelijk, ik voeg dan de vermicelli na het opwarmen pas toe.

    1. Hoi Willy, bedankt voor de tip! Mijn moeder kookt het ook altijd apart, is idd handiger. 🙂

  5. Gemma

    Het was een verrukkelijke soep,dat ik zeker vaker zal maken.

  6. Laura

    Bedankt voor het recept! Normaal maak ik kippensoep met een kipfiletje maar dit was toch wel extra lekker. Groetjes Laura

  7. Bianca

    Al een aantal keren deze heerlijke kippensoep gemaakt. Ook nu staat de bouillon weer te trekken. Vrienden vragen er al om. Wanneer maak je weer kippensoep……? Nu dus…..

    1. Haha, wat een mooi compliment Bianca, als mensen erom vragen dan moet het wel goed zijn! 🙂

      1. Bianca

        En ja hoor, de pan staat weer op het vuur. Voor de variatie maak ik ‘m ook weleens met een oosters tintje. Beetje ketjap en sambal erin en op het laatst wat tauge.

  8. Frans

    Lieve schat, als ik om te beginnen lees dat je 2 kippenpootjes gebruikt en die 45 minuten kookt dan vallen ze van ellende als fijne draatjes uit elkaar, waarom moeten alle Hollandse gerechten SNEL klaar zijn. Gebruik tenminste een halve soepkip van 1000 vlieguren dan heb je ook geen bouillonblokjes nodig. Ja, maar dan moet ze wel minstens 3 uur langzaam koken. Zelf ben ik hongaar en kook ik al sinds ik bij mijn moeder de deur uit ben, en ik verbaas me steeds weer hoe snel en flouw en goedkoop en smakeloos Hollanders koken. Ik ben graag bereid om mijn hongaarse versie van kippensoep te verklappen maar zoals jij hem bereid en helaas mijn vrouw ook is het gewoon 10 keer niks. Keukenliefde begint bij goede en voldoende in gredieenten en de tijd nemen en niet snel snel. Sorry
    Mvg Frans.

    1. Hoi Frans, bedankt voor je reactie. Dit is gewoon een heel lekker soepje dat redelijk snel op tafel staat. Niks mis mee toch? Ik houd ook heel erg van slowcooking, maar daar heb je niet altijd tijd voor of zin in. Ik vind het ook juist een uitdaging om iets lekkers te maken dat snel klaar is.

    2. Antonia

      Frans, wellicht moet je een Hongaarse vrouw zoeken en niet alle Nederlanders over 1 kam scheren.

    3. Elsje

      Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd geworden naar het recept van jouw heerlijke Hongaarse versie van je vrouw. Dit lijkt me ook wat karig qua ingrediënten en de bereidingstijd lijkt me ook tekort. Zou je hem kunnen delen of aan me willen mailen?

      1. Pity

        Ik wil jouw recept ook wel eens lezen Frans !!!

  9. Jeannette

    Hoi, de groente die overblijft van de bouillon, die kan je zeker weggooien? En als de soep nog flauw vind, kan je dan beter een beetje zout toevoegen of nog een (half) bouillon blokje?

    1. Hoi Jeannette, de groenten die je na het zeven overhoud kunnen weg inderdaad. Je kunt zeker nog wat extra zout of een bouillonblokje toevoegen als je de smaak te flauw vindt.

      1. Marije

        Groente weggooien!?!?!? Dat vind ik een doodzonde en een nodeloze voedselverspilling. De groente kan je klein gesneden prima weer terug doen in de soep. Daar is helemaal niets mis mee.

      2. Peter

        Gisteren de soep gemaakt. Wat een heerlijk recept. Vanavond maken we de pan leeg. Volgende week ga ik zeker weer een pannetje maken.

        1. Superleuk om te horen Peter! 🙂

  10. Marleen

    Hoi! Ik ben deze soep aan het maken. Ik voelde me niet zo lekker dus ik dacht dat het wel voor een opkikkertje zou zorgen.

    Alleen een vraag… in de ingrediënten staan 6 gekneusde peperkorrels. Maar verder staat niet op welk moment je die moet toevoegen. Ik heb het nu vergeten en ga het zelf maar achteraf op smaak brengen met peper…

    1. Hoi Marleen, bedankt voor je reactie, ik heb het meteen aangepast! Hopelijk knap je snel weer op met deze soep! 🙂

  11. Hugo

    Met groentesoep de ervaring dat een dag van tevoren maken ‘m nog lekkerder maakt, werkt dat ook voor deze en dan misschien de bouten een nacht laten trekken..?

  12. Elly

    Moet je per se een kippenbouillontablet gebruiken? Volgens mij hadden ze dat in de jaren 50 nog niet 🙂

  13. Janneke

    Alternatief voor de foelie?

    1. Is niet echt een alternatief voor. Gewoon weglaten als je het niet wilt gebruiken.

  14. Bij de kippensoep word gesproken over 3 stukjes foelie, kan dat ook met gemalen foelie ?? zo niet waar kan ik dat dan kopen ik woon in nijmegen

    1. Foelie kun je gewoon in de supermarkt kopen bij de gedroogde kruiden. Gemalen foelie blijft bovenop de soep liggen, terwijl stukjes foelie hun smaak afgeven aan de bouillon. Je zeeft ze er naderhand uit, zodat ze alleen hun smaak afgeven.

  15. Louis

    Het is voor mij elke week weer een feestje om jou recepten te lezen en op te slaan!
    In de laatste alinea is een foutje geslopen: Haal de kippenbouten uit de soep en laat laat afkoelen, 2x laat, De soep wordt er niet minder lekker door maar waar heb je die handige schaar gekocht (foto)? Nogmaals m;n complimenten!

    Gtx. louis.

    1. Hoi Louis, bedankt voor je oplettendheid (heb het aangepast) en je mooie compliment! 🙂

      1. Ina Vogelpoel

        Zit er ook bleekselderij in of zie ik dat nu verkeerd?

        1. Hoi Ina, dat klopt! Dat zat in de soepgroenten. 🙂

      2. Nicole

        Ontzettend lekkere soep! Nu al voor de tweede keer gemaakt. Bedankt voor het recept?.

        1. Pity

          Ik wil jouw recept ook wel eens lezen Frans !!!

    2. Dennis

      Ouderwetse kippensoep? Vroeger gebruikten ze geen bouten en ook geem bouillonblokjes… Misschien de titel veranderen naar ‘Snelle en simpele kippensoep’?

      1. Patricia

        Hoi, zojuist gemaakt. Vond het erg lekker alleen had ik een zak boeren soepgroente van 350gr gebruikt. Dat maakt het meer groente dan kippen soep. Volgende keer wat minder en fijnere dus. Maar toch een lekker soepje. Wat meer zout en peper en een bouillonblokje extra is niet overbodig. Ben benieuwd naar de gerechten in het boek! Die wil ik zeker binnenkort bestellen.

      2. Mc

        Beste Dennis, klik efkes op onderstaande link, dan zal je merken dat het geen je hier verteld grote zever is.

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouillonblokje

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde