Quiche lorraine

Quiche lorraine

Kaaskop als ik ben kostte het me de nodige discipline om geen kaas aan dit recept toe te voegen. Want in de klassieke quiche lorraine zit geen kaas. De krokant gebakken korstdeegbodem wordt enkel gevuld met uitgebakken spek en een mengsel van crème fraîche (of room) en ei. C’est tout!

Eerlijk is eerijk, meer heeft hij ook niet nodig. Dit is niet voor niets een onovertroffen Franse klassieker!

Lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 100 g koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
  • Snuf zout + snuf suiker
  • 150 g gerookt spek, in reepjes gesneden of blokjes
  • 200 g crème fraîche
  • 4 eieren

Verder nodig
Keukenmachine met sikkelmes, vershoudfolie, ronde bakvorm van 23 cm, deegroller

Bereiding
Doe de bloem, boter, zout en suiker in de kom van de keukenmachine, doe de deksel erop en mix totdat het mengsel de structuur heeft van grove zandkorrels. Leeg de kom op het aanrechtblad en voeg een klein scheutje ijskoud water toe. Kneed met je handen totdat je een soepele, gladde deegbal hebt. Wikkel in de deegbal vershoudfolie en laat minimaal 1 uur tot maximaal een nacht rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in met boter.

Bak het spek zachtjes uit in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Je hoeft dan geen boter of olie toe te voegen. Rol het deeg — op een bebloemd werkblad — uit tot een ronde lap en bekleed hiermee de springvorm. Splits een ei en klop het eiwit los. Bestrijk de deegbodem met het eiwit — dit werkt als een soort coating waardoor de deegbodem na het bakken knapperig blijft. Klop de eidooier los met de overige eieren, de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het spek over de deegbodem. Schenk het eimengsel over het spek.

Als de rand van het deeg teveel boven de vulling uitsteekt, kun je een deel van de rand wegsnijden.

Zet de quiche in de oven en bak 30 minuten, of totdat het deeg en de bovenkant van de quiche goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten.

Snijd de quiche in punten en serveer met een groene salade.

Quiche lorraine

Eet smakelijk!

Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Paasrecepten, Lunchrecepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(2 stemmen)
3 reacties

Deel je liefde

  1. Evelien

    Ziet er tof uit als lunch!
    Wel een paar vragen voordat ik er aan begin.
    1. Kun je de punten invriezen/in de koelkast bewaren?
    2. Issie koud lekker? Geen magnetron op het werk
    3. Is het buiten de koelkast houdbaar? Ik moet hem namelijk mee nemen (ongekoeld, hooguit koelelementen).

    1. Hoi Evelien! Je kunt hem idd invriezen of enkele dagen bewaren in de koelkast. Koud eten kan zeker, maar (lauw)warm is hij het lekkerst! Je kunt hem ongekoeld meenemen naar je werk, geen probleem als je hem dezelfde dag maar opeet.

      1. Ingrid

        Hoi Annemiek,
        Ik ben ook dol op kaas, kan ik dat nog toevoegen. Zo ja hoeveel?

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde