Ratatouille van de Franse sterrenchef Eric Ripert

Ratatouille van de Franse sterrenchef Eric Ripert

De Franse sterrenchefkok Eric Ripert maakte deze ratatouille in zijn tv-programma ‘Avec Eric’ en mijn man en ik waren direct verkocht. Eric serveert de ratatouille als hoofdgerecht in kleine ovenschaaltjes met een nét gestold ei uit de oven en geeft er knapperig stokbrood met kruidenboter bij. Loopt het water je al in de mond?

Je kunt de ratatouille natuurlijk ook als bijgerecht serveren. De mogelijkheden zijn oneindig: serveer bijvoorbeeld met gekookte pasta of rijst, met krokante ovenaardappels en gebraden kip, of een smakelijk visje.

Bij-, of hoofdgerecht voor 6 of 4 personen — 45 tot 60 minuten 

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 rode paprika, ontzaad en in middelgrote stukken gesneden
  • 1 rode zoete puntpaprika, ontzaad en in middelgrote stukken gesneden
  • 4 knoflooktenen, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 grote tomaten, ontzaad en in stukken gesneden
  • 2 kleine courgettes, in middelgrote stukken gesneden
  • 1 grote aubergine, geschild* en in middelgrote stukken gesneden
  • Extra vierge olijfolie
  • Verse basilicum, in reepjes gesneden
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • 8 eieren
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen

*Omdat de schil van de aubergine vrij bitter is schil je hem om en om met de dunschiller.

DSC_1402_800x536

Verder nog nodig
braadpan

Bereiding
Verwarm wat olie in een braadpan en fruit hierin de ui, rode paprika, zoete puntpaprika en knoflook tot ze zacht zijn. Ze mogen niet kleuren dus zet het vuur niet te hoog!

DSC_1412_800x536

Breng op smaak met versgemalen zout en peper. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort even mee.

DSC_1418 (2)_800x536

Voeg dan de courgettes, aubergine en tomaten toe.

Ratatouille

De aubergine zuigt veel olie op dus voeg als het nodig is nog wat extra olijfolie toe. Breng de groenten weer op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog een klein scheutje water toe en kook op een zacht vuur circa 10 minuten tot alle groenten zacht zijn en je een soort dikke saus hebt.

Ratatouille van de Franse sterrenchef Eric Ripert

Je kunt het nu serveren als bijgerecht maar je kunt het ook, net als Eric Ripert, in een kleine cocotte (klein mini ovenpannetje) scheppen en daar voorzichtig 1 of 2 eieren boven breken. Laat de eidooiers heel.

DSC_1446_800x536

Strooi voorzichtig wat parmezaanse kaas over het eiwit en zet ze in een voorverwarmde oven tot het eiwit net gestold is. De dooier moet nog zacht zijn. Strooi er wat fijngesneden basilicum over en geef iedereen een pannetje. Eet er knapperig boerenbrood of stokbrood bij met wat kruidenboter.

Ratatouille van de Franse sterrenchef Eric Ripert

Eet smakelijk!

Tip

Mijn dochter en ik vinden deze ratatouille ook heerlijk met gekookte pasta. Schep wat pasta op je bord en kieper de inhoud van het pannetje met het zachte ei over je pasta. Nog wat geraspte kaas erover en smullen maar!

Budget, Eenpansgerechten, Franse recepten, Groenten, Hoofdgerecht, Ovenrecepten, Slank, Vegetarisch, Wereldgerecht

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
8 reacties

Verdeel je liefde

  1. sandra

    plaatsen jullie de deksel op het pannetje in de oven? En hoe lang mag het gerecht ongeveer de oven in?
    Alvast bedankt!

    1. De deksel ligt er alleen bij voor het plaatje, dus zonder deksel bakken. De exacte oventijd is moeilijk aan te geven Sandra, omdat dit vaak bij iedereen anders is. Op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden schat ik dat de eieren 10 tot 15 minuten nodig hebben, maar het kan ook best wat langer duren. Hangt er natuurlijk ook vanaf hoe groot de eieren zijn.

  2. Will

    Ik heb de ratatouille van de chef gemaakt ,en wij vonden echt erg lekker
    Heerlijk met stokbroodje met kruidenboter er bij
    Super

  3. Susan

    Oeioeioei, wat was dat lekker! Ik had 2 aubergines, 1 courgette en 1 puntpaprika, en ook daar werkt het recept prima voor. Ripert vs Julia Child: ik heb de plakken aubergine eerst “ontwaterd” en de plakken apart goudbruin gebakken, om ze daarna in blokjes erbij te doen. Opgediend met orzo en flinke hand parmezaan. Een schot in de roos, echt verrukkelijk dit!

    1. Klinkt goed Susan! ?

  4. yvonne

    Voor hoeveel personen is dit?

    1. Hoi Yvonne, dit recept is voor 4 personen.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com