Ratatouille

Na het zien van het tv-programma ‘Avec Eric” van de Franse sterrenchefkok Eric Ripert waarin hij ratatouille maakte waren mijn man en ik verkocht. Eric serveert de ratatouille als hoofdgerecht in kleine ovenschaaltjes die hij met een eitje erin en wat parmezaan erover nog even gaart in de oven, tot het eiwit gestold is en de dooier nog vloeibaar is. Wat knapperig stokbrood met kruidenboter erbij en smullen maar.

Wat is ratatouille?

Ratatouille is een traditioneel Provençaals stoofgerecht uit de Franse keuken, afkomstig uit Nice. Het wordt gemaakt met een mix van zomergroenten (tomaten, paprika, courgette en aubergine) die zachtjes worden gestoofd.

Serveren

Ratatouille kan warm, lauw, of koud geserveerd worden. Je kunt het serveren als hoofdgerecht of bijgerecht. Serveer de ratatouille als hoofdgerecht in een cocotte met een zacht gegaard eitje erin (je kunt de eieren ook garen in de ratatouille in de pan net als bij shakshuka), met gekookte pasta (zie onderstaande tip!) of rijst, ovenaardappels en gebraden kip, of een smakelijk visje. Ratatouille smaakt eigenlijk overal lekker bij.

Wereldgerechten, Franse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Eenpansgerechten, Ovenrecepten, Slanke recepten, Vegetarische recepten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(17 stemmen)
8 reacties

Deel je liefde

 1. sandra

  plaatsen jullie de deksel op het pannetje in de oven? En hoe lang mag het gerecht ongeveer de oven in?
  Alvast bedankt!

  1. De deksel ligt er alleen bij voor het plaatje, dus zonder deksel bakken. De exacte oventijd is moeilijk aan te geven Sandra, omdat dit vaak bij iedereen anders is. Op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden schat ik dat de eieren 10 tot 15 minuten nodig hebben, maar het kan ook best wat langer duren. Hangt er natuurlijk ook vanaf hoe groot de eieren zijn.

 2. Will

  Ik heb de ratatouille van de chef gemaakt ,en wij vonden echt erg lekker
  Heerlijk met stokbroodje met kruidenboter er bij
  Super

  1. Wat leuk om te horen!

 3. Susan

  Oeioeioei, wat was dat lekker! Ik had 2 aubergines, 1 courgette en 1 puntpaprika, en ook daar werkt het recept prima voor. Ripert vs Julia Child: ik heb de plakken aubergine eerst “ontwaterd” en de plakken apart goudbruin gebakken, om ze daarna in blokjes erbij te doen. Opgediend met orzo en flinke hand parmezaan. Een schot in de roos, echt verrukkelijk dit!

  1. Klinkt goed Susan! 😀

 4. yvonne

  Voor hoeveel personen is dit?

  1. Hoi Yvonne, dit recept is voor 4 personen.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde