Snelle kerstpudding

Snelle kerstpudding

Dit is het perfecte gerecht om restjes oud brood in te verwerken: kerstpudding! Kerststol, krentenbrood, panettone, of gewoon witbrood: het kan en mag allemaal gebruikt worden voor deze kerstpudding.

De traditionele Engelse Christmas pudding wordt vaak al weken voor kerst gemaakt, zodat alle smaken goed kunnen intrekken en wordt meestal als dessert na het kerstdiner geserveerd. In Nederland kennen we de vergelijkbare broodpudding. De smaak doet denken aan wentelteefjes.

Omdat kerstpudding of broodpudding behoorlijk machtig zijn, serveer ik ze het liefst als ontbijt, of lunchgerecht. Deze snelle variant is gemaakt in een handomdraai.

Ontbijt, lunch of dessert voor 8 personen

Ingrediënten

  • 1 oud brood, ca. 400 g (bijv. witbrood, krentenbrood, kerststol of panettone)
  • 1 dl melk
  • 2 dl room
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 1 tl kaneel
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 3 appels
  • 100 krenten of rozijnen, minimaal 1 uur tot maximaal 24 uur geweekt in rum of sherry

Verder nodig
Cakeblik, bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet het cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood in plakken.

Ik gebruikte een panettone van 280 gram en liet de korstjes zitten, omdat ik anders te weinig brood had.

Klop de melk, room, eieren, eidooiers, kaneel, suiker, vanille-extract, sinaasappelsap en rasp in een kom door elkaar. Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Meng met de uitgelekte krenten. Bekleed het bakblik met een laag brood, gevolgd door wat van het roommengsel en de appel-krenten. Bedek weer met een laag brood, room en appel. Ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met het roommengsel. Dek het cakeblik af met aluminiumfolie en bak circa 45 minuten in de oven, of totdat de pudding stevig is.

Laat de pudding volledig afkoelen in de vorm. Stort de kerstpudding op een mooie schaal en snijd in plakken.

Snelle kerstpudding

Tip

De kerstpudding extra feestelijk presenteren? Bestrooi de plakken kerstpudding met wat rietsuiker en karameliseer aan tafel met een gasbrander.

Oliebollen over in het nieuwe jaar? Je kunt het brood ook vervangen door in plakjes gesneden oliebollen!

Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Engelse recepten, Kerstrecepten, Ontbijtrecepten, Lunchrecepten, Zoete recepten, Dessert

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde