Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Er zijn ontelbare recepten te vinden van deze spaghetti bolognese uit de klassieke Italiaanse keuken maar deze versie komt toch wel heel dicht in de buurt van het originele recept. Het is echt een heerlijk gerecht!

Het geheim van fluweelzachte bolognesaus is de lange stooftijd en een klein scheutje melk aan het einde. Italianen laten de saus minstens een uur heel zachtjes pruttelen, waardoor het gehakt heel mals wordt en de saus indikt.

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram rundergehakt
250 gram geraspte wortel
1 à 2 stengels bleekselderij, geschild en in halve boogjes
1 grote ui, gepeld en gesnipperd
1 el gedroogde oregano
2 flinke slokken rode wijn (één voor jezelf en één voor in de saus :))
250 ml bouillon van 1 rundvleestablet
blikje tomatenpuree
400 gram gezeefde tomaten
scheutje melk
olijfolie
500 gram spaghetti
geraspte parmezaanse kaas

DSC_7846_800x536

Bereiding
Verhit een ruime braad- of hapjespan met een scheut olijfolie en bak de ui, wortel en bleekselderij rustig zacht.

DSC_7851_800x536

Voeg dan het gehakt toe en bak rul. Voeg de tomatenpuree en de oregano toe en bak even mee. Blus af met een flinke slok rode wijn en laat dit kort even inkoken.

DSC_7857_800x536

Voeg tot slot de bouillon en gezeefde tomaten toe, roer even door en laat rustig op laag vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Voeg de laatste 15 tot 20 minuten van de bereidingstijd nog een scheutje melk toe. Hierdoor worden het vlees en de saus nog zachter.

DSC_7862_800x536

DSC_7875_800x536

Kook als de bolognesesaus bijna goed is, de spaghetti in een ruime pan met kokend water beetgaar.

DSC_7863_800x536

Giet de spaghetti af. Laat bij het afgieten nog een kopje van het kookwater bij de spaghetti zitten en voeg een scheutje olijfolie toe. Dit voorkomt dat de spaghetti aan elkaar blijft plakken. Roer de spaghetti even goed door en schep direct op borden. Verdeel de bolognesesaus eroverheen en bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas.

DSC_7873_800x536

Spaghetti bolognese

Mijn motto voor de allerlekkerste saus, neem de tijd en laat de saus zo lang mogelijk op heel laag vuur pruttelen! Heb je echter weinig tijd dan smaakt de saus na een halfuurtje ook al prima.

Buon appetito!

Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Pastarecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(15 stemmen)
17 reacties

Deel je liefde

  1. Esther Dinkla

    Welke rode wijn kun je hier het beste voor gebruiken?

  2. Benno

    Dit is absoluut de lekkerste spaghetti sauce ooit.
    Ik doe witte wijn in plaats van rode vindt ik nog lekkerder

  3. Zusterpaulien

    Zo lekker dit recept! Geef er soms wel een wat eigen draai aan door nog wat (restjes) groente aan toe te voegen zoals bijvoorbeeld paprika of courgette. Gaat ook prima.
    Heb hem nu ook een keer in de slowcooker gemaakt: alles aanbakken in de (koeken)pan en vervolgens alles nog hele middag in de slowcooker, mmmm
    Ik geniet zo wie zo veel van je recepten. Gewoon normaal en heerlijk bruikbaar!
    Dank je we!

    1. Ah, in de slowcooker is idd een goed idee, doe ik zelf ook regelmatig en het resultaat is heerlijk! En extra groente is natuurlijk altijd een goed idee! 🙂

  4. Marloesvdgeest

    Dit recept is bij ons favoriet. Ik pureer alleen de groente, anders zitten de kids de groente eruit te vissen! Maak meestal ook wat extra saus voor in de vriezer!

  5. Gaby

    We vonden de saus heerlijk. Al diverse keren geprobeerd om een soortgelijke te saus te maken maar dit is een blijvertje! Dank je voor het recept.

  6. Judith

    Ik had al heel lang geen spaghetti meer gemaakt, denk dat ik het toen nog met een zakje deed. Toen kwam ik een maand geleden jou recept toe. Echt zo lekker! Hij staat nu weer te pruttelen hier.

  7. Janita

    Kan dit ook zonder de rode wijn?

  8. anita

    deze saus is ontzettend lekker!! al vaak gemaakt en elke keer goed….inmiddels al velen ermee blij gemaakt en een link naar je site, die ook iedereen leuk vind!
    was al zolang op zoek naar een goede bolognese recept en dit is ‘m!
    en intussen maken wij met deze saus ook een heerlijke lasagne! gaat echt perfect…
    ipv 400 ml gezeefde tomaten dan 500ml……en gerapste kaas bovenop….topper!!

    1. O wat leuk om te horen Anita! 🙂

  9. Ellen

    VEEERY NICE!

    Dit is by far het lekkerste bolognese recept, dat ik ooit gemaakt heb. Dank je wel Annemiek!

    1. Haha,superleuk om te horen Ellen!

  10. ben m nu aan het maken. Ruikt nu al goed!!!

  11. Elisa

    Dit is echt de allerlekkerste spaghettisaus die ik ooit gegeten heb! Zo simpel, maar wat hebben wij zitten smullen. Hmmmm….. 🙂

    1. Wat ontzettend leuk om te horen Elisa! Bedankt voor je reactie!

      1. Mamavan2

        Wat zou ik kunnen gebruiken ipv van rode wijn?

        1. De rode wijn kun je ook gewoon achterwege laten en hoef je niet door iets anders te vervangen.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde