Stroopwafeltaart

Stroopwafeltaart

Bijna had ik de moed opgegeven dat het me ooit zou lukken: een straffe stroopwafeltaart presenteren.

Bijna.

Want opgeven doe ik niet zo snel.

Wat er misging bij voorgaande pogingen? De vulling bestaande uit banketbakkersroom en opgeklopte slagroom wilde maar niet opstijven. Hoe goed ik ook mijn best deed en hoe liefkozend ik de fluweelzachte roomvulling ook toesprak: na het aansnijden van de taart, zocht hij direct met een grote FLUSH zijn vrijheid tegemoet.

Vastberaden en gewapend met stijfkoppen gelatine en MonChou begon ik vol goede moed aan poging honderdenzeven.

Met succes! Deze stroopwafeltaart heeft een stevige vulling die fier op z’n plek blijft zitten als je hem aansnijdt en een heerlijk zachte smaak. Jippie, it’s time to party!

Ingrediënten

  • 1 portie banketbakkersroom (zelfgemaakt, of gemaakt van 1 zakje mix voor banketbakkersroom)
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 6 grote stroopwafels, ca. 220 gram (zie ook onderstaande tip van Alinda!)
  • 5 mini-stroopwafels
  • 6 blaadjes gelatine
  • 3 el karamellikeur, of appelsap als je niet van likeur houdt
  • 200 g MonChou, op kamertemperatuur
  • 65 g basterdsuiker
  • 2x 250 ml koude, verse slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 zakjes klop-fix
  • Schenkstroop (of zelfgemaakte karamelsaus kan ook, laat hem dan wel afkoelen voordat je hem over de taart drizzelt.)

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, keukenmachine, elektrische handmixer, spuitzak met spuitmond voor slagroomrozetjes

Bereiding een dag van tevoren

Bereid de banketbakkersroom en laat een nacht afgedekt in de koelkast staan om op te stijven. Indien je mix gebruikt voor banketbakkersroom kun je de banketbakkersroom gewoon op de dag zelf maken.

Op de dag zelf

Week de gelatine in ruim koud water. Vet de springvorm in met boter.

Smelt de boter in een steelpan. Maal de grote stroopwafels fijn (niet te fijn, je mag nog wat kleine stukjes zien) in de keukenmachine. Roer het stroopwafelkruim door de gesmolten boter en bedek hiermee de bodem van de springvorm. Druk lichtjes aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast.

Verdeel — zodra de stroopwafelbodem is afgekoeld — 2 opscheplepels banketbakkersroom over de taartbodem, of genoeg om de bodem met een laagje te bedekken. Strijk glad en zet weer in de koelkast. Zet de overige banketbakkersroom opzij.

Klop in een kom met de mixer de MonChou zacht met de basterdsuiker. Klop in een andere kom 250 ml slagroom met een zakje klop-fix stijf. Voeg de banketbakkersroom (gelijke hoeveelheid als de slagroom: je hoeft dus misschien niet alle banketbakkersroom te gebruiken) en slagroom toe aan de MonChou en klop met de mixer glad.

Om slagroom goed stijf te kunnen kloppen gebruik je het liefst verse slagroom met een vetgehalte van 35% en zorg je ervoor dat de slagroom goed koud is.

Verwarm de caramellikeur (niet laten koken). Knijp de gelatine uit en los op in de warme likeur. Voeg het gelatinemengsel al mixend door het roommengsel en klop glad.

Zodra de warme gelatine in aanraking komt met het koude monchoumengsel wil het gaan stollen. Om klontjes te voorkomen is het dus belangrijk dat je direct goed mixt (gebruik een elektrische handmixer) als je de gelatine toevoegt en dit mengsel snel over de taartbodem verdeelt.

Verdeel de roomvulling over de taartbodem en strijk glad. Laat 4 uur opstijven in de koelkast.

Afmaken voor serveren

Klop de overige 250 ml slagroom stijf met de vanillesuiker en klop-fix. Doe in een spuitzak en spuit circa 9 tot 10 slagroomrozetjes op de taart. Het midden van de taart kun je eventueel opvullen met de overige slagroom.

Halveer de mini-stroopwafels en steek in elk slagroomrozetje een halve stroopwafel. Drizzle met een theelepel wat schenkstroop over de taart. Serveer direct.

Stroopwafeltaart

Enjoy!

Wereldgerechten, Hollandse recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(15 stemmen)
22 reacties

Deel je liefde

  1. Saskia

    De stroopwafeltaart is de volgende dag helemaal ingestort. Ik heb de banketbakkersroom kant en klaar gebruikt. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Hoi Saskia, wat vervelend! Als je de stappen precies hebt opgevolgd durf ik niet te zeggen wat er mis ging… Waarschijnlijk was de banketbakkersroom of de slagroom niet stijf genoeg? Heb je ook de gelatine toegevoegd?

  2. Anja

    Ik heb deze taart al eens eerder gemaakt, en hij was echt superlekker, hoewel ik moet zeggen dat ik hem de 2e en 3e dag nog lekkerder vond. Gelijke hoeveelheid slagroom en banketbakkersroom. Bedoel je daarmee in gewicht, of in hoeveelheid. Ik weet niet meer hoe ik dat de vorige keer heb gedaan.

    1. Hoi Anja, ik bedoel het gewicht idd, al moet ik zeggen dat ik het meestal op het oog/gevoel doe. Dat werkt bij mij meestal het beste! 🙂

  3. Linda

    Kun je deze taart ook invriezen?

    1. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen Linda, je zou eerst een klein stukje kunnen invriezen om het te testen…

  4. Teuni

    Hoi Annemiek, zou je de karamellikeur ook kunnen vervangen door karamel siroop?? Gr teuni

    1. Ja hoor Teuni, dat kan!

    2. Pien

      Bij de ‘blauwe’ supermarkt vond ik stroopwafellikorette, die ga ik gebruiken!

  5. Ria

    Ik heb je kookvideo bekeken van banketbakkersroom. Heb jij voor deze stroopwafeltaart custard, bloem of maïzena gebruikt? Als je het kant en klaar koopt zal het waarschijnlijk van custard zijn, maar bij jou ziet het er wit uit.

    1. Hoi Ria, volgens mij heb ik custard gebruikt, maar met bloem of maizena kan het ook.

  6. Ria

    Kan je de taart ook een dag of nacht op laten stijven in de koelkast?

    1. Ja hoor Ria, dat kan.

  7. Sandra

    Ik ga over 2 weken ook eens maken ben benieuwd

  8. Corine

    Zo’n onwijs lekkere taart! heb hem nu twee keer gemaakt, een keer met vermalen stroopwafels als bodem, een keer met kruimels als bodem. De tweede keer was veel beter, doordat de bodem niet zo erg hard was. De smaak was geweldig!

    1. Superleuk om te horen Corine!

  9. Ivy

    De aanhouder wint! Ziet er zeer smakelijk uit 🙂

    1. Thx! Hij smaakt ook erg lekker. 🙂

  10. Rianne

    Hmm wel een hele slechte taart dit maar ziet er heerlijk uit!
    Ik heb 1 keer een stroopwafeltaart gemaakt maar toen kreeg ik de bodem haast niet gesneden door dat ie zo compact was geworden.door de stroop denk ik.
    Heb jij daar geen last van?

    1. Hoi Rianne, de bodem is inderdaad wat taaier dan bij een normale koekjesbodem, maar als je de stroopwafels niet te fijn maalt en niet te stevig aandrukt dan kom je er met een scherp mes prima doorheen.

      1. Alinda

        Zou het een idee zijn om voor de koekjesbodem een zakje stroopwafelsnippers zonder stroop te gebruiken? Die zijn bij elke stroopwafelkraam op de markt verkrijgbaar. Deze zou je dan kunnen malen en mengen met gesmolten boter. Ik denk dat hij dan veel minder hard wordt.

        1. Top idee Alinda! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde