Vanillecake met zonnebloemolie

Deze vanillecake maak je met zonnebloemolie in plaats van roomboter. Zonnebloemolie heeft een neutrale smaak die je niet terugproeft in de cake en geeft een luchtig resultaat. Dit is een heerlijk basisrecept waar je eindeloos mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld ook eens stukjes stroopwafel, Snickers of appel, walnoot en kaneel toe voor een heerlijke twist! 

Basisrecepten, Gebak, Zoete keuken, Zoet

Ingrediënten

  • 150 g zonnebloemolie + extra om cakevorm in te vetten
  • 142 g witte basterdsuiker + 1 zakje à 8 g vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 180 g zelfrijzendbakmeel
  • Snufje zout

Verder nodig

  • Vel bakpapier
  • Cakeblik 25 cm
  • Elektrische handmixer met gardes
  • Spatel
  • Fijne zeef

Tip! Wil je de zonnebloemolie vervangen door roomboter? Gebruik dan dezelfde hoeveelheid boter in grammen als zonnebloemolie.

Bereiding

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet het cakeblik in met boter of olie en bekleed de bodem en randen met bakpapier.

Klop de zonnebloemolie, basterdsuiker en vanillesuiker en eieren circa 5 minuten met de mixer op hoge snelheid.

Roer in een kom het bakmeel en het zout door elkaar. Zeef het bakmeel in drie stappen boven het beslag en spatel er luchtig doorheen. Schep het cakebeslag in het cakeblik en bak in het midden van de oven 40 tot 45 minuten.

Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat verder op het rooster afkoelen.

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Mia kuster

    Vraagje hoe kan ik zonnebloem olie in de l fles wegen in de hoeveel Gr die ik nodig heb Gr mia

    1. Hoi Mia, je zet gewoon een kom op de weegschaal, zet de weegschaal op nul en giet de olie in de schaal. 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin