Kerstspecial: vanilleroomijs met warme vruchten

Kerstspecial: vanilleroomijs met warme vruchten

Als foodblogger begint de kerst voor mij elk jaar vroeg. Begin november denk ik al na over de kerstrecepten die ik met jullie wil delen en aan de hand daarvan maak ik mijn planning. In de weken voorafgaand aan kerst worden hier in huize Verweij volop kerstrecepten gekookt, getest en uitvoerig geproefd. Geen straf uiteraard, maar tegen de tijd dat het werkelijk kerst is, komen de kerstgerechten mijn neus uit. Hoewel ik dol ben op het kerstfeest, houd ik ons eigen kerstmenu dus het liefst eenvoudig en simpel.

Het kerstdessert dat ik dit jaar ga maken is van Martin Kruithof, chef-kok en eigenaar van 2-michelinsterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn: vanilleroomijs met warme vruchten. Simpel, vers en onweerstaanbaar lekker!

Martin bedacht dit recept voor Jumbo die met zijn assortiment vooral de focus legt op gezond, vers, gemak én goedkoop.

Dit recept is daar een perfect voorbeeld van. In de persoonlijke videoboodschap daagt Martin mij uit om een eigen draai aan zijn recept te geven. Na het bestuderen van Martins recept besloot ik enkel wat feestelijke kerstkoekjes van bladerdeeg bij het gerecht te serveren. Smakelijker kon ik het namelijk niet meer maken.

Nagerecht voor 4 personen 

Ingrediënten

  • 1 handappel, bijv. jonagold
  • 1 handpeer, bijv. conference
  • 1 kiwi
  • 1 mango
  • 1 sinaasappel
  • 1/4 ananas
  • 1/4 meloen
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 2 el suiker
  • 2 volle el honing
  • 1 vanillestokje
  • 75 ml droge witte wijn
  • 125 g frambozen
  • 4 bollen vanilleroomijs

*Let er bij de aankoop op dat het door jou geselecteerde fruit eetrijp is. Jumbo biedt een uitgebreid assortiment eetrijp fruit.

Eventueel extra toe te voegen voor de kerstkoekjes

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 2 el suiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el geschaafde amandelen

Verder nodig
2 vellen bakpapier, deegroller, kwastje, kerstkoekvormpjes om uit te steken, koekenpan, 4 diepe borden

Bereiding

Voor de kerstkoekjes (eventueel al een dag van tevoren te maken)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de helft van het bladerdeeg met 1 el suiker en vouw het bladerdeeg dubbel. Bestrooi de bovenkant van het deeg met de overige suiker en rol het deeg uit tot een langwerpige plak. Steek met de kerstvormpjes koekjes uit het deeg en prik gaatjes in de koekjes met een vork. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik en dek af met een tweede vel bakpapier en een bakblik (ik heb maar één bakblik dus gebruikte hier ovenschaaltjes voor). Bak 10 minuten in de oven en verwijder dan het bakblik en bovenste vel bakpapier. Bestrijk de koekjes met losgeklopt ei en bestrooi met de amandelen. Bak nog 5 tot 10 minuten verder, of totdat de koekjes goudbruin zijn. Wil je de koekjes bewaren om later te gebruiken, bak ze dan wat korter in de oven, laat ze volledig afkoelen en bewaar daarna in een luchtdichte zak.

Warme vruchten (eventueel ’s ochtends al voor te bereiden)

Maak het fruit schoon. Schil de appel, peer, mango, ananas en meloen in kleine blokjes, de sinaasappel in partjes en de kiwi in plakjes. Smelt de boter in de koekenpan. Voeg de suiker toe. Voeg de appel, peer en honing toe en bak 3 minuten. Voeg de ananas toe en bak 1 minuut verder. Schraap intussen met een scherp mes het merg uit het vanillestokje. Voeg het vanillemerg met het opengesneden vanillestokje toe. Voeg vervolgens de kiwi, mango en meloen en bak nog 1 minuut verder. Besprenkel het fruit met de wijn. Neem de pan eventueel van het vuur en bewaar het fruit tot serveren.

Vlak voor serveren

Verwarm de koekjes indien gewenst kort in een voorverwarmde oven, niet meer laten verkleuren. Verwarm het fruit vlak voor serveren eventueel opnieuw en voeg op het laatst de sinaasappel en de frambozen toe. Verdeel het fruit over 4 diepe borden en schep er een bol vanilleroomijs op. Leg op de rand van het bord de kerstkoekjes.

Eet smakelijk!

Naast dit heerlijke kerstdessert van Martin gingen nog 4 andere topchefs aan de gang met een Jumbo kerstrecept. Hier lees je welke chefs en recepten dat zijn.

Tip

Glijden de kerstkoekjes van de rand af? ‘Plak’ ze op het bord vast met een druppeltje honing.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Jumbo. 

Themarecepten, Kerstrecepten, Zoete recepten, Dessert

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
3 reacties

Deel je liefde

  1. We have 132 products for Cheap Grillz sweet Pearly whites Grillz, L.E.D.
    Candy (12 Pack),. Discover good deals on ebay.com for gold teeth grills as well as brand-new era
    hat in Jewelry & Watches.

  2. Elisa

    Hmmm was lekker! Vanavond lekker gegourmet met m’n schoonouders. Vooraf een lekkere pompoensoep gemaakt en dit als toetje geserveerd. Lekker normaal, hoeft van mijn schoonouders niet zo gek, simpel en lekker! Het viel erg in de smaak 🙂

    1. Leuk om te horen Elisa, dit is inderdaad een toppertje. Simpel en o zo lekker!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde