Vecozuivel: van blije Berta tot biologische melk

Gesponsord — Als het even kan, kies ik voor biologisch. Smaken verschillen, maar wat mij betreft wint biologische melk, boter of yoghurt het qua smaak áltijd van ‘het gangbare’. Toch had ik er geen idee van hoe dat nu eigenlijk kan. Heb jij je weleens afgevraagd hoe biologische melk gemaakt wordt en waar het vandaan komt? Omdat ik onlangs een samenwerking aanging met het biologische zuivelmerk Vecozuivel besloot ik dat dit hét moment was om het uit te zoeken. 

Biologische melkveehouderij T’ Vicariënerf

Eva (Eefkookzo.nl) en ik hadden er zin in. We waren uitgenodigd voor een niet-over-koetjes-en-kalfjes-praten-maar-meewerken-rondleiding bij biologische melkveehouderij T’ Vicariënerf in Leusden. Hier maken we kennis met Ruud van Rouwendaal en zijn zoon Alexander. Gezeten onder de overkapping met uitzicht op een stel nieuwsgierige angorageiten vertelt vader Ruud vol trots over het bedrijf.

In de jaren tachtig neemt Ruud het melkveebedrijf over van zijn ouders. Langzaam gaat hij experimenteren met zuivel. Zo begint hij naast melk ook ambachtelijk gemaakte kaas en yoghurt te verkopen op de boerderij. Later voegen ook zijn drie zoons zich bij het bedrijf. Zoons Alexander en Jaco beginnen hun eigen productiebedrijf op de boerderij om melk te verwerken in zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en boter. In het begin worden de producten verkocht in hun eigen landwinkel en in omliggende buurtsupers, maar al snel breiden ze uit.

Zuivelfabriek Vecozuivel

Omdat de vraag naar biologische zuivelproducten snel toeneemt richten de broers zich in 1997 op het produceren van biologische zuivelproducten onder de merknaam Veco Zuivel. In 2009 verhuizen ze hun melkfabriek naar Zeewolde (de Flevopolder), waar ze een hypermodern en duurzaam productiebedrijf in gebruik nemen. Zuivelfabriek Vecozuivel is geboren. Vandaag de dag is Vecozuivel nog steeds een familiebedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het duurzaam produceren van biologische zuivelproducten. Naast het eigen biologische merk Veco Zuivel — waar onder andere de dames van ‘T Vicariënerf de melk voor leveren —, produceert de fabriek nog 13 andere merken.

Een week voor ons bezoek aan ‘T Vicariënerf kregen Eva en ik een rondleiding door de Vecozuivel fabriek. Zo kunnen we het hele traject van koe tot aan biologische melk met eigen ogen zien.

Ik wist dat ik iets vergeten was, maar wat?

Nieuwsgierig geworden door de verhalen sta ik inmiddels te popelen om ‘de dames’ in levende lijve te ontmoeten. We trekken onze laarzen aan — oeps, die was ik dus vergeten! — en wandelen naar het weiland. Daar, in een weids groen grasland onder een grijsblauwe lucht staan de dames vredig te grazen. Berta 65, Marietje 26, Truus 96, Beatrix 30, ze hebben allemaal een eigen naam. De koeien zijn niet schuw, je mag en kunt ze gewoon aaien. Wat koeien betreft ben ik een held op sokken en dus blijf ik op veilige afstand. Je weet het maar nooit met die frivole dames.

Als het weer het toelaat kunnen en mogen de koeien het hele jaar door naar buiten. Gras is hun favoriete voer en dus ook de belangrijkste grondstof voor de melk. Er worden geen bestrijdingsmiddelen of chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De weilanden worden natuurlijk onderhouden en de koeien genieten van 100% natuurlijk, kruidenrijk gras dat resulteert in een hoge kwaliteit melk.

Als er even later grote regendruppels naar beneden vallen, besluiten de koeien richting de stal te gaan. Naast het eigen gras, hooi en mais krijgen de koeien speciaal biologisch geteeld voer te eten.

De koeien bepalen zelf of ze buiten of binnen willen staan en of ze gemolken willen worden door de melkrobot. Wat een luxe! Er loopt nog net geen masseur rond om de spieren los te maken.

Hmmm, melk van gemasseerde koeien, hoe zou dat smaken?

Het productieproces

Als Berta gemolken is wordt de melk opgevangen in een gekoelde tank.

Deze tank wordt dagelijks geleegd door een speciale tankwagen die de melk naar de Vecozuivel fabriek brengt. Biologische melk moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Voordat de melk gelost wordt in de fabriek wordt hij getest.

Tijdens het productieproces in Zeewolde wordt de zuivel gescheiden van het vet en vervolgens gekoeld. Zo ontstaat een basiszuivel die vervolgens wordt verwerkt naar yoghurt, melk en karnemelk. Uiteraard zonder toegevoegde stoffen; het natuurlijke zuivelvet wordt later weer bijgevoegd afhankelijk van de volheid van het eindproduct. Het productieproces is zo geavanceerd dat zonder kunstmatige toevoegingen, maar enkel met biologische koemelk, verse zuivelproducten worden gemaakt. Zelfs de verpakking van Veco Zuivel producten is bijna helemaal plantaardig.

Door mijn bezoek aan melkveehouderij T’ Vicariënerf en zuivelfabriek Vecozuivel heb ik een goed beeld gekregen van het biologische zuivelproces. Nú begrijp ik waarom biologische zuivel zo lekker is. Er zit heel veel zorg en liefde in! Van blije Berta 65, trotse boer Ruud tot aan zuivelfabriek Vecozuivel.

Tip!

De landgoedwinkel van T’ Vicariënerf is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9:oo uur tot 17:oo uur. Hier vind je de lekkerste boerenproducten zoals kaas, zuivel, jam, mosterd, brood, vruchtensap, vers softijs (het meest romige softijs dat ik ooit geproefd heb!), of laat je eigen cadeaupakket samenstellen.

Houd ook hun facebookpagina in de gaten want er worden regelmatig open dagen georganiseerd waarbij je deel kunt nemen aan workshops, een proeverij kunt doen, kalfjes kunt knuffelen of de dieren mag voeren. Leuke uittip met kinderen!

Adres: Leusbroekerweg 17 in Leusden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vecozuivel

K♥L ontdekt ..., Persoonlijk

Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde