Vlaflip

Vlaflip

Kan het nog Hollandser dan een vlaflip?

Waarschijnlijk niet. Dit toetje werd in 1963 bedacht door een vrouw wiens echtgenoot werkte bij zuivelfabriek Campina. Het bestaat uit een bodempje limonadesiroop met daarop vanillevla en yoghurt. Geniaal! Deze fantastische vondst ging door het leven als ‘modern’ … ‘oubollig’ … en is anno 2015 weer ‘heerlijk hip’.

Ik geef mijn eigen twist aan dit hippe toetje, door de (kant-en-klare) vanillevla en limonadesiroop te vervangen door zelfgemaakte custardvla en verse frambozencompote. Mmmm …

Ik ben dol op custardpoeder! Het is mijn geheime wapen in tal van heerlijke taartrecepten en ook in deze vlaflip voelt hij zich als een vis in het water.

Vandaag nog maken dus, deze zaligheid. Hoera, lang leve de Hollandse culinaire uitvindingen!

Nagerecht voor 4 tot 6 personen – 20 minuten + 1 uur afkoelen

Ingrediënten

Voor de frambozencompote

  • 150 g diepvriesframbozen
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • Sap van een halve citroen

Voor de gele custardvla

  • 25 g custardpoeder
  • 0,5 l melk
  • 30 g suiker

Verder

  • Yoghurt
  • Spuitbus slagroom
  • Eventueel cacaopoeder om af te strooien

Verder nodig
4 grote of 6 kleinere dessertglazen (Tip: bij gebrek aan beter heb ik ijscoupes gebruikt, maar mooier en makkelijker is het om hoge dessertglazen te gebruiken)

Bereiding
Doe de frambozen, suiker en citroensap in een klein steelpannetje en breng aan de kook. Pas op dat het niet aanbrandt, zet anders het vuur iets lager. Laat zachtjes koken, totdat de frambozen uit elkaar vallen en het vocht iets is ingedikt.

Meng in een kom de custard door de suiker en voeg 3 el melk toe. Roer tot een glad papje.

Verwarm de overige melk in een steelpannetje en voeg al roerend het custardpapje toe. Breng al roerend aan de kook en laat dan op laag vuur circa 3 minuten zachtjes pruttelen.

Verdeel een bodempje frambozencompote over de dessertglazen en schenk de glazen vervolgens voor iets meer dan de helft vol met custardvla. Dek de vla af met een stukje vershoudfolie om velvorming te voorkomen en laat ze volledig afkoelen. Bewaar de glaasjes nadat ze zijn afgekoeld tot gebruik in de koelkast.

Vul de dessertglaasjes vlak voor serveren aan met yoghurt. (Niet tot de rand, dat wordt een knoeiboel!) 🙂

Garneer met een toefje slagroom en bestrooi met wat cacaopoeder.

Vlaflip

Enjoy!

Wereldgerechten, Hollandse recepten, Zoete recepten, Dessert

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
6 reacties

Deel je liefde

  1. Bertine

    Annemiek

    Hoe maak je de mooie lagen? Mijn frambozen en custard gaan door elkaar heen. Al is tie daar niet minder lekker door maar oog wil ook wat

    Groetjes

    Bertine

    1. Waarschijnlijk was de frambozencompote dunner dan de custard Bertine. De frambozencompote moet redelijk dik zijn om het gewicht van de custard te kunnen dragen.

      1. bertine

        Annemiek

        Met de kerst gemaakt iets langer doorgekookt en voorzichtiger opgegoten ze waren schitterend en ze zijn heerlijk opgepeuzeld dank

        Groetjes

        Bertine

        1. Superleuk om te horen dat ze goed gelukt zijn en lekker smaakte Bertine!

        2. Laura van Os

          Zou het ook met minder suiker kunnen of wordt het dan te zuur?

          1. Hoi Laura, je kunt zeker minder suiker toevoegen. Gewoon proberen en ontdekken wat jezelf lekker vindt.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde