Video: zelf mayonaise maken

Mayonaise is echt een van mijn guilty pleasures. Ik eet het overal bij! ? Ik ben dol op Zaanse mayonaise en heb daar altijd wel een pot van in de koelkast staan. Maar mocht ik onverhoopt toch een keer misgrijpen, dan is er geen man overboord. Je hoort me dan hooguit een verschrikte kreet slaken en ziet me vervolgens de keuken induiken. Drie minuten heftig geklop later keer ik met een voldaan gezicht weer terug. Aaaah, een kommetje home made VerrukGeluk!

Onderstaande hoeveelheid mayonaise is genoeg voor 1 à 2 personen. Wil je een grotere hoeveelheid mayonaise maken, dan kun je het recept verdubbelen. Mocht je met de hand kloppen te zwaar vinden (mietje), dan kun je ook de staafmixer gebruiken.

Zelf mayonaise maken

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 tl dijonmosterd
  • Draai uit de zout- en pepermolen
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Eventueel een kneepje citroensap

Let erop dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

Verder nodig
Kom, garde

Bereiding
Doe de eidooier, azijn, mosterd en een draai uit de zout- en pepermolen in een kom en klop glad. Voeg druppel voor druppel de olie toe, net zoveel totdat de mayonaise begint te binden. Je mag dan de olie in een straaltje toevoegen, net zoveel totdat je een dik gebonden mayonaise hebt.

Niet meer olie toevoegen dan noodzakelijk, anders gaat de mayonaise schiften en kun je opnieuw beginnen.

Om de mayonaise wat frisser te maken, kun je op het laatst wat citroensap door de mayonaise roeren.

Zelf mayonaise maken

Enjoy!

Basisrecepten, Hartige keuken, Kookvideo's, Wereldgerechten, Franse recepten, Voor bij de borrel

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

2 reacties

Deel je liefde

  1. Agnes

    Hoi Annemiek
    Ik heb me vandaag gewaagd aan mayonaise.
    Als je de regeltjes volgt is het niet moeilijk.
    De mijne was iets te zout en had wat dikker gemogen maar de smaak is heerlijk.
    Wordt hij wat steviger als ik er iets meer olie bij doe?

    1. Hoi Agnes, leuk om te horen dat ‘ie smaakte. Hij wordt idd dikker als je meer olie toevoegt, maar kan ook gaan schiften als je teveel toevoegt. Een beetje uitproberen dus.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde