Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Barista workshop en pasta maken bij Vapiano!
Ter gelegenheid van de lancering van hun nieuwe menu, waren Johan en ik samen met een aantal andere bloggers uitgenodigd voor de workshops barista en pasta maken bij Vapiano in Amsterdam (vlakbij het Rembrandtplein). Deze restaurantketen met vestigingen over de hele wereld staat in het teken van de Italiaanse keuken, waarin de koks gerechten op bestelling voor je ogen klaarmaken met uitsluitend verse ingrediënten. Alles zelfgemaakt. Van de sauzen, pasta’s, ravioli en pizzadeeg tot de lekkerste dolci, espresso en cappucino.
Als je binnenstapt in het enorme pand (900 m2) zie je direct waar het bij Vapiano om draait: versheid. Overal staan potjes met verse basilicum en rozemarijn en recht tegenover de entree ligt de open ‘manifattura’: de plek waar de pasta gemaakt wordt.
Aan de linkerkant, met een ruim zitgedeelte, vind je de sfeervolle koffiebar, met daarachter de bescheiden maar passievolle Griek Michail Gigias, die sinds enkele jaren als barista actief is voor Vapiano Amsterdam.
Hij kan dag en nacht met je over koffie praten en veroverde niet voor niets de titel Barista Kampioen van Griekenland! Hij maakte overigens ook deze heerlijke welkomstcocktails boordevol vers fruit.
Enthousiast leert hij ons alles over koffie en laat zien hoe we zelf de lekkerste cappuccino kunnen maken met een dikke schuimkraag.
Het succes van een goede cappuccino schuilt in de espresso en de melkschuim. Het beste melkschuim krijg je van koude volle melk die je langzaam verhit totdat het lijkt op ongeklopte room. En dan komt het lastigste gedeelte, de finishing touch waar we allemaal zo vrolijk van worden als de cappuccino geserveerd wordt: het blaadje of hartje in de melkschuim!
Geconcentreerd kijken we toe…
… Hoe Michael zijn kunsten vertoond.
Johan en ik komen gelaten tot de ontdekking dat hier een techniek voor nodig is die heel, heel veel oefening vergt; dat wordt dus heel veel uurtjes puffen, zweten en vloeken (stilletjes in ons hoofd natuurlijk)!
Nadat we onze eigen cappuccino gemaakt en opgedronken hebben, dalen we de joekel van een trap af naar de kelder, dat tevens het restaurantgedeelte is. Hier vallen direct de immens grote krijtborden op, met kleurrijke tekeningen, spreuken en teksten gerelateerd aan Vapiano. Deze ‘kunst’ wordt speciaal voor alle Vapiano’s wereldwijd op maat gemaakt. Een genot om naar te kijken.
In de keuken mogen we ons zelfgekozen pastagerecht bereiden.
Als grote visliefhebbers kiezen we de ‘scampi e spinaci’: een pastagerecht met grote garnalen, basilicum-pesto, roomsaus en bladspinazie.
Volgens de kok is dit het meest verkochte pastagerecht, een gegeven dat wij meteen geloven. Absoluut verrukkelijk! Na gedane arbeid is het smakelijk genieten.
Omdat onze dochter ook dol is op garnalen en pasta, maakten we dit gerecht de volgende dag thuis op onze scottelbraai. Dat gaat perfect en is tevens een goede tip voor alle aankomende campinggangers! Het recept volgt binnenkort.
Na heerlijk te hebben gesmuld van onze zelf bereidde pastagerechten, konden we boven bij de koffiebar nog genieten van diverse dolci: Italiaanse zoetigheid. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit tiramisu, panna cotta, cheesecake en huisgemaakte chocoladetaart!
We beleefden een leuke en leerzame dag en kregen na afloop een supergave tas mee naar huis met onder meer heerlijke olijfolie en een vers rozemarijnplantje.
Als je zelf eens kennis wilt maken met Vapiano, dan kun je terecht in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Alvast veel plezier!
Bovenstaande foto’s die niet het KeukenLiefde watermerk hebben, zijn gemaakt door fotograaf Geert Broertjes.
Deel je reactie