Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hele kip in zoutdeegkorst
Dit is beslist de meest sappige en malse kip die ik ooit geproefd heb! Het maken van de zoutdeegkorst lijkt misschien ingewikkeld maar is allesbehalve dat. Dit is bovendien een perfect gerecht om aan gasten te serveren, waar je indruk op wilt maken. Zowel de presentatie als de smaak van dit gerecht zijn spectaculair!
Ingrediënten
- 1 hele kip (zonder kop en schoongemaakt)
- 600 gram bloem
- 600 gram zeezout
- 200 ml witte wijn
- Een bosje basilicum
- 1 sjalot, gepeld
- 10 tenen knoflook, gepeld
- Bosje tijm
Verder nodig
- Bakpapier
Bereiding
Meng het bloem en zout door elkaar. Voeg de wijn en 200 ml water toe en kneed het deeg door totdat het glad is en niet meer blijft plakken aan de handen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel het deeg in twee helften. De ene helft ongeveer 1/3 groot, de andere helft 2/3 groot. Rol het kleinste deel uit tot een lap waar de kip makkelijk op kan liggen en je nog iets ruimte overhoud.
Leg het deeg op het met bakpapier beklede bakblik en leg er wat takjes tijm op en de helft van de knoflook, fijn gesneden.
Vul de kip met basilicum, sjalot en overige knoflooktenen en leg hem op het deeg.
Smeer de kip in met olijfolie en leg nog wat takjes tijm bovenop. Bestrooi de kip met zeezout.
Rol het andere stuk deeg uit en leg deze voorzichtig over de kip.
Druk de randen deeg rondom de kip stevig op elkaar en snijd overtollig deeg af. Eventueel kun je zwakke plekken in het deeg die dreigen te breken, met een afgesneden stukje deeg verstevigen. Smeer het deeg in met olijfolie.
Bak de kip circa 60 minuten op 180 graden in de oven. Verwijder de korst (deze is niet eetbaar) en verdeel de kip in stukken.
Serveer de kip met een grote schaal gegrilde groenten, of deze heerlijke bonne femme schotel.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Kiprecepten
om 19:15
Wat is de zin ervan de zoutlaag met olijfolie in te smeren? En wat is de zin van die witte wijn? Ik gebruik die witte wijn alleen maar om zelf op te drinken als het gerecht in de oven staat. Het enige wat die zoutkorst moet doen is afsluiten en geeft verder totaal geen smaak af. Ook vind ik dat je nogal veel bloem gebruikt. Zeezout met 1 of 2 eiwitten is al voldoende.
om 06:31
Wil deze kip gaan maken kan het ook met gewone zout of moet het zee zout zijn?
om 08:46
Hoi Marleen,
Ik heb het zelf tot nu toe alleen nog met zeezout gemaakt, maar ben ook erg geinteresseerd in een bereiding met gewoon keukenzout omdat dit veel goedkoper is. Even op internet gezocht, maar niet veel wijzer geworden. Volgens de één kan het wel, volgens de ander niet omdat het te fijn van structuur zou zijn en er anti-klontermiddel inzit. Je kunt het proberen. Het belangrijkste is dat het zout in de oven een harde korst vormt en daar heb je vocht voor nodig. Voeg zoveel vocht (water, wijn of eiwit) aan het zout toe, totdat het zout aanvoelt als nat zand. Dan over de zalm uitspreiden en bakken in de oven. Succes en ben erg benieuwd naar je keuze en het resultaat! 🙂