Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hemelse chocoladetaart
Deze decadente chocoladetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook prachtig uit! Een perfecte taart dus om te maken voor een verjaardag van iemand die je lief hebt, of serveer als knallende afsluiter na een (licht verteerbaar) kerstdiner. Ik maakte deze taart voor mijn dochter haar vierde verjaardag. Snijd kleine punten, want hij is behoorlijk machtig!
Ingrediënten
- 185 g pure chocolade, in stukjes gebroken
- 35 g cacaopoeder, gezeefd
- 400 ml kokendheet water
- 250 g zachte boter
- 220 g bruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 180 ml zure room
- 150 g bloem
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl baksoda
- 1x recept melkchocoladeganache
- Eventueel vers fruit en poedersuiker voor garnering
Verder nodig
2 ronde springvormen van 20 cm, bakpapier, zeef, elektrische handmixer, lang mes of taartensnijder, rond taartplateau of serveerschaal
Bereiding
Maak de melkchocoladeganache.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakvormen in met boter en bekleed de bodems met bakpapier.
Verwarm op laag vuur in een middelgrote kookpan, de chocolade met de cacaopoeder en het water en roer totdat je een glad mengsel hebt. Giet het mengsel in een grote kom en laat 15 minuten afkoelen.
Meng de bloem, zelfrijzend bakmeel en baksoda in een kom. Voeg de boter, suiker, eieren, vanille-extract en zure room toe aan het chocolademengsel, en zeef de gemengde droge ingrediënten erboven.
Klop met de handmixer op lage snelheid door elkaar, tot alles gemengd is en klop dan op matige snelheid nog 3 minuten verder, totdat het beslag glad en lichter van kleur wordt. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak circa 70 minuten in de oven, of totdat ze gaar zijn.
Laat ze 5 minuten in de vorm afkoelen en stort ze dan op een rooster. Verwijder het bakpapier aan de onderkant en laat de cakes met de bovenkant naar boven, volledig afkoelen (bij mij was de bovenkant van beide taarten flink opengebarsten, vermoedelijk omdat ik de oventemperatuur te hoog had gezet).
Snijd de bovenkant van elke cake vlak af, zodat ze recht zijn en snijd elke cakebodem eenmaal doormidden, zodat je in totaal vier bodems krijgt.
Leg de eerste taartbodem op een taartplateau, of serveerschaal. Stapel de taart op en breng tussen de lagen drie porties ganache aan van ca. 125 ml.
Bestrijk de taart rondom met de resterende ganache en laat de taart voor serveren minimaal 2 uur en maximaal een nacht opstijven in de koelkast. Garneer de taart vlak voor serveren eventueel met wat vers fruit en bestrooi met wat poedersuiker voor een mooi glanslaagje.
Enjoy!
om 23:32
dit wordt hem volgende week 🙂
om 10:14
Joehoe! Leuk Johana, ben benieuwd wat je ervan vindt. 🙂
om 23:38
Ik heb per ongeluk de hemelse en de ultieme chocoladetaart door elkaar gehaald. Nu is het dus een combinatie van beide geworden. De cake van de ultieme maar de afwerking van de hemelse. Morgen gaan we hem proeven.Het afslikken van het gereedschap was in elk geval al hartstikke lekker!
om 13:11
Hahaha, dat is ook altijd mijn favoriete onderdeel Johanna! 🙂
om 15:50
Waar is de vierde bodem gebleven ?
om 16:47
Goed gezien Hetty! Omdat het alweer even geleden is, was ik het helemaal vergeten. De vierde bodem is helaas gesneuveld in het heetst van de strijd. Ik had één cakebodem niet goed doormidden gesneden, waardoor ik een dikke en een dunne helft kreeg. De dunne bodem brak en kon niet meer gered worden…