Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kaaswafels met Old White + tips om kaas te combineren
Afgelopen vrijdag 18 november was ik aanwezig op het All You Need Is Food Festival in De Zaanse Chocoladefabriek in Zaandam. Samen met collega foodie Claartje mocht ik deelnemen aan de Pair-Shake-Share workshop van Old Amsterdam. We kregen tips over het combineren van vergelijkbare of juist verschillende smaken en leerden dat zowel Old Amsterdam als Old White op heel veel verschillende manieren te combineren zijn.
Na de uitleg werden wij uitgedaagd om een cocktail te maken die een perfecte match zou vormen met één van de kazen. Teamgenoot Claartje bedacht een heerlijk frisse en alcoholvrije cocktail met ginger beer, gember, limoen, komkommersap, steranijs, kaneel en chilipoeder. Ik vond hem heerlijk smaken met een blokje Old White.
De belangrijkste hoofdregel bij het combineren van smaken
Probeer zoveel mogelijk overeenkomsten in smaak te vinden tussen:
- De vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (umami= zilte hartigheid en proef je bijvoorbeeld in oesters, zalm, truffel, tomaten en vlees.)
- De smaakrijkdom — De hoeveelheid smaak en de intensiteit van iets wat je proeft. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fris, denk aan een ‘lentesmaak’ zoals citrus, appel, mierikswortel of basilicum en rijp, denk aan een rijke en diepe ‘herfstsmaak’ zoals kaneel, gegrild vlees, noten, chocolade of paddenstoelen.
- Het mondgevoel — is de textuur die je proeft filmend of strak? Bijvoorbeeld: roomboter geeft een romig mondgevoel en laat een filmpje achter in je mond, terwijl citroen je mond laat samentrekken en een strak mondgevoel achterlaat.
Echter, soms kunnen verschillende smaken elkaar ook juist versterken of aanvullen en kan het juist een spannend contrast geven. Ingewikkeld? Mijn tip: ga gewoon aan de slag en ontdek zelf welke combinaties lekker zijn!
Ik ben dol op kleine borrelhapjes in combinatie met een bijpassend drankje om de eetlust te prikkelen. Zo bedacht ik deze krokante kaaswafels van Old White gecombineerd met een Go West India Pale Ale (IPA) biertje. De knapperig zoute bite van de kaaswafel combineert fantastisch met het prikkelende bittertje, de moutige smaak en de frisse afdronk van de Go West. Ik ben eigenlijk geen bierdrinker maar dankzij Johan heb ik de combinatie bier-spijs toch leren waarderen. Dit is een perfect klein hapje om je gasten mee te verrassen voorafgaand aan een diner, of gewoon om zomaar van te genieten omdat je daar zin in hebt.
Ingrediënten
- 80 g Old White, fijngeraspt
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl cayennepeper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de geraspte Old White met de tijm en cayennepeper. Verdeel de kaas in 8 hoopjes over een met bakpapier bekleed bakblik.
Bak 8 à 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat ze iets afkoelen — de kaaswafels zijn nog zacht als ze warm zijn, maar worden hard en krokant als ze afkoelen. Schep de kaaswafels met een kaasschaaf of paletmes op een serveerbord.
Enjoy!
Wil je de kaaswafels bewaren, stop ze dan na het afkoelen in een luchtdichte (diepvries)zak.
PS Houd mijn facebookpagina in de gaten want binnenkort ga ik daar een supergave winactie met je delen!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Old Amsterdam
Deel je reactie