Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Koffie-walnoten cakerol
Verwen jezelf of anderen bij de koffie met deze heerlijke koffie-walnoten cakerol.
Gebak voor 6 personen
Ingrediënten
Voor de biscuitrol
- 3 eieren + 1 eiwit
- 115 g lichtbruine basterdsuiker + wat extra om te bestrooien
- 1 kopje espresso
- 75 g bloem, gezeefd
- 50 g walnoten, fijngehakt + 8 stuks halve walnoten voor garnering
Voor de vulling
- 500 ml slagroom
- 65 g poedersuiker + extra om te bestrooien
- 4 el koffielikeur
- 2 blaadjes gelatine
Verder nodig
Elektrische handmixer, spatel, lage bakvorm, bakpapier, spuitzak
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in en bekleed met een vel bakpapier (ik gebruikte een siliconen bakmatje).
Klop de eieren, eiwit en suiker boven een kom met heet water, net zolang totdat je een bleek mengsel krijgt dat dik genoeg is om een lint te vormen.
Voeg ongeveer 2 el espresso toe en klop nog even kort verder. Spatel daarna de bloem en de gehakte walnoten erdoor (roer niet te lang, eenmaal gemengd stoppen met roeren) en verdeel het beslag over de bakvorm.
Strijk de bovenkant glad en bak de biscuit ongeveer 10-12 minuten in de oven totdat hij droog is.
Bestrooi een vel bakpapier met wat suiker en stort de biscuitbodem hierop. Trek voorzichtig het bakpapier eraf. Snijd de randen netjes bij zodat je een mooie rechthoek krijgt. Rol de bodem in het bakpapier op en laat hem helemaal afkoelen.
Week de gelatine in ruim koud water. Klop de slagroom met de poedersuiker en 2 el koffielikeur totdat hij half stijf is. Verwarm de overige koffielikeur in een klein pannetje en los de gelatine hierin op.
Voeg 2 el slagroom toe aan de gelatine en meng dit.
Meng het gelatinemengsel nu direct, al kloppend zo snel mogelijk door de slagroom. Als de gelatine afkoelt stijft hij heel snel op en kun je hem niet meer glad door de slagroom roeren, je krijgt dan klonten. Klop de slagroom helemaal stijf.
Bewaar de slagroom tot gebruik, goed afgedekt in de koelkast.
Rol de biscuitrol weer uit en bestrijk hem met slagroom. Rol de biscuitrol weer op en bestrooi de bovenkant met poedersuiker.
Schep de overige slagroom in de spuitzak en spuit op de bovenkant van de rol toefjes slagroom. Leg op ieder slagroomroosje een halve walnoot.
Tip!
Ik hou altijd wat slagroom over. Helemaal niet erg want ik schep ’s avonds graag een dot van deze slagroom boven op de koffie. Heerlijk!
Geniet ervan!
om 14:44
Zie dat dit recept al van even geleden is…. maar Mmm, klinkt heerlijk deze rol…. De vulling met een combi van mascarpone met slagroom….kan toch ook vast wel? Hoe groot was jouw biscuitrol? Weet je dat nog?
om 14:15
Ja hoor Marieke, een combi kan ook. Mijn biscuitrol was circa 30×40 cm, maar iets groter of kleiner kan ook.