Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Post-Plaza Hotel & Grand Café Leeuwarden
Enige tijd geleden ontving KeukenLiefde een uitnodiging van Robert Buurma voor een bloggerdiner in Grand Hotel Post-Plaza in Leeuwarden. Ja, er zijn ergere dingen. Bovendien ging het niet om zomaar een diner, nee, we zouden een heus 7-gangendiner voorgeschoteld krijgen. Kijk, dat doet de harten in huize Verweij op maximale snelheid kloppen. Zo snel dat we blind van liefde vier uurtjes autorijden (retour Tiel-Leeuwarden) afdeden als appeltje-eitje. Temeer, omdat we op Robert Buurma’s Twitterprofiel lazen dat hij een chef is met passie voor het vak, het ambacht, en verse streekproducten.
Als zo’n chef achter de kachel staat van een sfeervol viersterrenhotel(!) als het Grand Hotel Post-Plaza (het voormalige postkantoor van Leeuwarden), dan weet je een ding zeker: je hebt alle ingrediënten in huis voor een geslaagd diner. Met die gedachte wilden we dan ook dolgraag afreizen naar het verre noorden … Probleem: op de dag waarop dit culinaire festijn zou plaatsvinden, stond er een ander smakelijk feest op het programma, de babyshower van mijn hoogzwangere schoonzusje. Oplossing: ik naar de babyshower, mijn man naar Leeuwarden. Hmm.
De smaakvolle inrichting geeft me bij binnenkomst gelijk een warm en welkom gevoel; de live achtergrondmuziek en een heerlijk glas bubbels versterken dat gevoel. Aan de bar maak ik kennis met de overige genodigden. De groep bestaat uit een gemixt gezelschap van bloggers, journalisten, producenten en chefs-koks. Een garantie voor voldoende ‘reuring’ aan tafel.
’s Middags om 14.30 uur nemen we plaats aan tafel in Brasserie Lourens, het restaurant van Post-Plaza. Omdat de brasserie normaal op zondag gesloten is, hadden we de prachtige zaal, compleet met openhaard, kroonluchters en schitterende plafondornamenten, voor ons alleen. In deze sfeervolle ambiance werden ons drie amuses voorgezet: een bouillon met tomaat en champagne, een ijshoorntje gevuld met olijvenjam en olijvenijs – erg bijzonder! –, en een knolselderijmousse met een crumble van roggebrood. Stuk voor stuk heerlijke mondvermaakjes!
Gang 1
Roberts passie voor streekproducten kwam direct tevoorschijn in de eerste gang. We kregen een perfect gegaard stukje ‘old school’ – lijngevangen – paling met daarbij diverse bereidingen van daslook. Niet alleen een genot om te zien maar ook ontzettend lekker!
Gang 2
Bij kip-kerriesalade zullen de meesten direct denken aan kant-en-klare bakjes uit de supermarkt, vol met e-nummers en miniscule stukjes plofkip. Roberts variant hierop was echter ’the real deal’!
Dat kleine bolletje is een eidooier die een uurtje in een badje van 65 graden Celsius heeft gegaard en daarna door verse kruiden is gerold. Heerlijk!
Gang 3
Ik ben dol op vis en was daarom erg blij met de derde gang: coquilles en zeetong. Vooral de coquille was subliem! (Zelfs als ik nu mijn ogen sluit, proef ik opnieuw die weergaloze smaak.) De vis werd begeleid met venkelsaus, asperge, schuim van knolselderij en geschaafde stukjes truffel.
Gang 4
De vierde gang was een grote verrassing; ook toen het pal voor mijn neus stond, had ik geen flauw idee wat het was! En gelukkig was ik niet de enige… Weet jij het wel?
Ik zal het verklappen: geschaafde eendenlever … met gekonfijte kwee-appel en stukjes knetterchocolade! Juist, dit was niet lekker, dit was hemels! Mijn ervaring met eendenlever was nooit om over naar huis te schrijven, maar hierover schreef ik Annemiek direct een sms’je: ‘Je weet niet wat je mist!’ Dit was zó zalig, wauw. Ook de presentatie was top. Wederom een subliem gerecht.
Gang 5
Lamsschenkel met rode biet, groene asperge en pastinaak. Bijna de hele keukenbrigade kwam tegelijk de keuken uit om ons gerecht af te ronden met de saus. Bijzonder waren de kleine roze merinque’s, gemaakt van rode biet. Ze smolten op je tong.
Gang 6
Samen met de eendenlever mijn absolute favoriet: abrikoos met geitenkaasschuim. Ook weer subliem!
Gang 7
De laatste gang was er een voor dropliefhebbers. Het bestond onder andere uit panna cotta van trekdrop en een lolly van trekdrop en kokos. Erbij werd een muscat met anijs geschonken. Een prachtige laatste gang.
Het diner werd afgesloten met koffie, huisgemaakte friandises – onder andere nougat en macarons – en huisgemaakte likeur. Helaas moest ik nog twee uurtjes naar huis tuffen, maar de geur van die likeur liet me bijna een hotelkamer boeken. Wel proefde ik de vulling van een bonbon uit een klein glaasje: Grand Marnier. ‘Zonde om deze vulling in een bonbon te stoppen’, aldus Robert. En zo is het. Uiteindelijk verliet ik Grand Hotel Post-Plaza om 20.30 uur. Ik was een goedgevulde buik en een bijzondere culinaire ervaring rijker. (Maar ook heimwee naar dit gezellige noorderfeest.)
Ik beveel dan ook iedereen Brasserie Lourens in Grand Hotel Post-Plaza in Leeuwarden warm aan! Chef Robert Buurma en zijn keukenbrigade staan garant voor een onvergetelijke smaakbeleving in een heerlijk sfeervolle ambiance.
Inmiddels heeft Grand Hotel Post-Plaza flink uitgebreid en is de naam anno 2015 veranderd in Post-Plaza Hotel Grand Café Leeuwarden. Chef-kok Robert Buurma heeft zijn kookstokje overgedragen aan chef-kok Robert de Vries.
Deel je reactie