Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Thaise vissoep van Johanna
Johanna stuurde me dit recept voor Thaise vissoep en tevens een leuk verhaal over hoe deze soep tot stand kwam. Het woord is aan Johanna:
Deze Thaise vissoep is ontstaan door het spelen van mijn twee dochters van 5 en 7 jaar. Zij speelden dat ze soep aan het koken waren. Niet de Thaise vissoep, maar een roomsoepje zoals zij het noemden. Met een pan en een pollepel van mij waren ze lekker aan het spelen en ik hoorde wat ze er allemaal in deden. Nou, dat klonk eigenlijk best lekker en ik heb het opgeschreven en ook echt gemaakt. Zij maakten zogenaamd bouillon met een bouillonblokje, knoflook en peper. Er ging een verse worst in en als groente een ui, twee wortels en een rode paprika. Als kruiden verse peterselie en bieslook en ze maakten er een roomsoepje van.
Met dat als inspiratie ging ik samen met hun aan de slag om hun soep te maken. Ik had nog een halve rode peper liggen dus had ik die gebruikt voor in de bouillon. Alleen werd de bouillon zo pittig dat ik dat maar apart heb gehouden en toen opnieuw ben begonnen. Het smaakte goed en ze vonden het zelf ook heel lekker. De volgende keer doe ik er ook nog doperwtjes bij. Dat lijkt me wel lekker en het staat zo leuk. Nu moest er nog wat gedaan worden met de pittige bouillon die ik apart had gehouden. Dat werd dus de Thaise vissoep. Ik noem hem maar Thais want ik denk dat het qua kruiden en smaken prima in de Thaise keuken past. Het is een vrij pittige soep dus je bent gewaarschuwd! Hou je niet zo van pittig? Gebruik dan iets minder van de peper en gooi vooral de zaadjes weg.
Ingredienten
- 1 pangafilet
- 50-100 gram gerookte zalm
- 1 liter groentebouillon
- 2 tenen knoflook
- halve spaanse peper
- halve gele paprika
- 50 gram taugé
- 4 eetlepels bloem
- 4 eetlepels olijfolie
- theelepeltje citroengras (serehpoeder)
- bolletje stemgember
- schepje rietsuiker
- 1 cm santen
- 3 takjes verse koriander
- scheutje oestersaus
Bereiding
Zet alvast 1 liter bouillon klaar en snijd de peper, paprika en knoflook. Verhit olie in een pan en bak hierin de peper, knoflook en paprika. Bak de fijngesneden gember en het citroengras even mee.
Doe de bloem erbij en bak deze even mee. Als de bloem niet goed wordt opgenomen door de olie, dan moet je er wat meer olie bij doen.
Nu doe je beetje bij beetje de bouillon erbij zodat er een mooi gebonden soepje ontstaat.
Dan doe je de in stukken gesneden pangafilet, santen, rietsuiker en oestersaus erbij en je laat het 5 minuutjes koken. Omdat ik nog wat garnalen over had van de feestdagen, gingen die ook in de soep.
Op het laatst doe je de zalm, koriander en taugé in de soep en laat het nog 1 minuutje koken.
Eet smakelijk!
Groetjes Johanna
Deel je reactie