Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zelfgemaakte pruimenlikeur
Al enkele jaren speel ik met de gedachte om zelf likeur te maken. Echter, het zelf stoken van alcohol is een vrij intensief klusje dat zeker niet onderschat moet worden en waar ik naar alle waarschijnlijkheid de benodigde kennis en het geduld niet voor heb. Daarentegen kun je met een kant-en-klaar gekochte en neutrale alcohol zoals jenever of brandewijn en wat vers fruit, ook al een heel lekker likeurtje maken. Omdat mijn schoonouders een pruimenboomgaard hebben met ieder jaar een overvloed aan pruimen, wist ik direct welke likeur ik wilde maken.
Ingrediënten
- 1 liter neutrale alcohol (met minimaal alcoholpercentage van 20%), wij gebruikten jenever
- 250 g kristalsuiker
- 1 kilo pruimen
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
Verder nodig
- 1 grote weckfles met goed afsluitbare deksel
Bereiding
Was de pruimen grondig, ontpit en halveer ze.
Doe de suiker met het kaneelstokje en de steranijs in een grote weckfles en giet de jenever eroverheen.
Roer met een lepel, totdat de suiker is opgelost en voeg de pruimen toe. Roer nogmaals voorzichtig door en sluit de pot af.
Laat de likeur minimaal 3 maanden rusten zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Controleer tussentijds wel of de suiker niet naar de bodem van de fles is bezonken, anders opnieuw even doorroeren. Zeef de likeur voor gebruik, bij voorkeur met een theedoek, voor een heldere likeur.
Resultaat na circa vier weken:
De likeur heeft inmiddels een prachtige amber kleur gekregen. De smaak is zacht en zoet, maar niet complex, diep en verfijnd. De likeur moet verder smaak ontwikkelen tot zeker eind oktober. Uiteraard krijgen jullie dan opnieuw verslag.
Heb jij ook een overschot aan pruimen en komt de pruimenjam je inmiddels uit de oren, of ben je gewoon dol op likeur? Doe dan net als wij en maak je eigen pruimenlikeur. Wij zijn ook reuze benieuwd naar jouw resultaat en ervaring!
om 20:09
Wat doe je met de volgezogen vruchten die uit eindelijk overblijven?
om 16:02
Laat aub de pittenzitten voor extra smaak.
om 10:18
Ik heb vorige week ook pruimenlikeur ingemaakt, alleen nou zie ik dat er een paar pruimen bruin van kleur worden, kan dit kwaad?
om 19:59
Vanavond pruimenlikeur gemaakt, wat een leuk werk. We hadden zoveel pruimen dit jaar. Dus we gaan voor de heerlijke pruimenlikeur. Nu maar wachten tot de 3 maanden straks om zijn.
Dat zal rond de december maand zijn , dus met december een heerlijke pruimenlikeur, als alles goed mag gaan.
om 12:15
Ik heb het nu ook met wodka gemaakt, en dit is wel erg lekker. Vond het met de jenever ook prima maar wilde eens met wat anders proberen.
om 21:07
Ik heb het 30 juli gemaakt, na een maand even geproefd. Toen was hij helder en zoet. Nu na ruim 2 maanden is hij troebel en zuurder. Wat kan ik daar aan doen?
om 09:31
Hoi Marjon, heb je de likeur gezeefd? Anders wordt hij inderdaad troebel. De zure smaak kan ik niet verklaren. Misschien dat de pot niet helemaal goed was schoongemaakt….?
om 22:24
Op 26 december 2019 mochten we eindelijk mijn eerste zelfgemaakte pruimen likeur proeven. Iedereen vond het heerlijk! Een geweldig resultaat! Ik vind het zelf ook de lekkerste likeur die ik ooit geproefd heb.
In 2020 wil ik gaan experimenteren met meer weckflessen (deze is zo leeg!) en met de periode van rijpen (nu 3 maand) en met iets minder suiker.
Erg bedankt voor het recept. Het is helemaal niet bewerkelijk. Inderdaad in een kwartiertje gedaan!
om 13:08
Helemaal vergeten te melden, maar de eerste fles is al op! Jeetje wat is dat lekker zeg!!!
om 09:52
Hahaha! Leuk om te horen Elisa! 🙂
om 15:10
vorig jaar groot succes. alleen na zeven in december zweem van oliefilmpje. mocht pret niet drukken, heerlijk.
Vanmiddag met nieuwe voorraad aan de slag.
om 09:24
Leuk om te horen Andre! 🙂
om 20:21
Na 28 jaar pruimenjam, taart, chutney en moes is het time for a change!
Morgen haal ik jenever en ga likeur maken.
om 20:17
De pruimenjam komt ons na 28 jaar inderdaad de oren uit. Time for a change: ik ga pruimenlikeur maken! Misschien is dit wel de laatste keer dat we pruimen oogsten want we gaan waarschijnlijk verhuizen. Hoe leuk is het dan om een aantal flesjes homemade likeur te hebben als herinnering?
om 19:21
De perfecte herinnering Riet. Je kunt hem heel lang bewaren, hij wordt er alleen maar lekkerder van! 🙂
om 12:07
In mijn vorige mail heb ik verzuimd te vertellen dat het om pruimen likeur gaat.
groeten, Piter.
om 12:04
Beste mensen,
Ik heb begin Augustus volgens bovenstaande recept in de weckfles gedaan, vanmorgen voorzichtig een glaasje eruit gehaald tot mijn stomme verbazing was het absoluut niet te drinken er zat een gore smaak aan vonden wij.
Is er iemand die dit ook heeft ondervonden of weet hoe je de likeur op smaak kan brengen. Laat dan aub. iets van je horen.
Groeten, Pieter.
om 11:02
Hoi Pieter, de pruimen bepalen de uiteindelijke smaak van de likeur. Gebruik dus de lekkerste pruimen die je maar kunt vinden. Mijn pruimenlikeur is nu een jaar oud en heeft inmiddels een prachtige amberkleur en een heerlijk, zachte smaak. Ik vermoed dat er bij jou wellicht een pruim tussen heeft gezeten, die niet helemaal in orde was. Als de likeur zoals jij omschrijft een gore smaak heeft – smaken verschillen, maar bij goor denk ik in dit geval aan ranzig en bedorven -, zou ik hem beslist niet meer opdrinken. Hoe jammer ook.
om 14:43
Juist pruimenlikeur geproef en in flessen gedaan na 6 weken ,
Maar iemand een idee ,wat je met de pruimen kan doen ?
Ik dacht er konfituur van te maken , leuk cadeautje toch voor kerst !
om 09:22
Hoi Sonia, voor het lekkerste resultaat moeten de pruimen minimaal 3 maanden — maar liever nog langer — in de likeur blijven zitten. Of je de pruimen daarna nog kunt gebruiken voor een ander recept, durf ik niet te zeggen. Ik heb daar zelf geen ervaring mee.
om 13:07
Vandaag ga ik pruinenlikeur maken. Graag wil ik van je weten of ik de likeur , na het overhevelen in kleinere flessen, kan bewaren met bewaren bedoel ik +/- 1 jaar of langer.
om 10:12
Je kunt hem zeker langer dan een jaar bewaren Sjourd. Sterker nog, hij staat bij ons inmiddels twee jaar en hij wordt steeds lekkerder, zachter.
om 10:44
beste. moet de likeur in wording tijdens het 3 maanden trekken koel gezet worden of kan dit gewoon op kamertemperatuur?
om 17:09
Beste Bruno,
Je kunt de pruimenlikeur het best bewaren op een koele, donkere plek, bijv. in de kelder.
om 20:22
Bovenstaand recept heb ik gemaakt op 10 oktober 2014. Nu 29 November 2014 heb ik geproefd. Het smaakt best wel intens. Daarom heb ik 2/3 van bovenstaande gemengd met 1/3 alcohol van 40%. Smaakt nu prima. Op dit moment zit een deel in een ultrasoonbad om het verouderen te versnellen. Bedankt voor het recept!
om 20:04
Je kunt het proberen Ingrid, ik durf het niet met zekerheid te zeggen. In ieder geval zou ik de pruimen eerst laten ontdooien en goed laten uitlekken in een zeef, om overtollig water kwijt te raken.
om 20:18
Hallo Annemiek
Waarom zul je de bevroren pruimen laten uitlekken?
Als je verse pruimen gebruikt komt het sap toch ook in de likeur terech
Nu gooi je het sap weg wat jammer is .
Groeten Jan
om 17:08
lijkt me lekker, deze pruimenlikeur. Heb behoorlijk pruimen ingevroren om jam of zo te maken.
kan ik deze bevroren pruimen nog gebruiken voor de likeur?