Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
5 tips voor een gezonde relatie met eten
Heb jij een gezonde relatie met eten? Of zijn er wel wat verbeterpunten? Puur Figuur vertelt je in dit artikel hoe je een ongezonde relatie met eten herkent én wat je kan doen om het te verbeteren.
1: Herken een ongezonde relatie met eten
Als eerst natuurlijk handig om te weten hoe je een ongezonde relatie met eten herkent. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:
- Je voelt je schuldig als je (bepaalde dingen) eet.
- Je probeert 100% gezond te eten.
- Je houdt obsessief bij hoeveel calorieën je eet.
- Je kan niet herkennen wanneer je echt honger hebt.
- Je eet om emoties te onderdrukken.
- Je hebt eetbuien.
- Je straft jezelf nadat je te veel hebt gegeten.
- Je ervaart stress bij het maken van je voedingskeuzes.
- Je maakt je druk om wat anderen van je voedingskeuzes vinden.
2: 100% gezond is niet haalbaar
Wil je 100% gezond eten? Dan levert dat je waarschijnlijk een hoop stress op. Stress omdat je overal op moet letten en stress omdat het waarschijnlijk niet altijd lukt, en je jezelf daar vervolgens schuldig om voelt.
100% gezond proberen te eten is dan ook geen goed idee. Het is realistischer en gezonder om je te richten op 80% gezond eten. Over de overige 20% hoef je jezelf dan niet druk te maken. Dat scheelt veel stress.
3: Geen haast
Schrok jij gehaast je eten naar binnen? Dan geniet je er waarschijnlijk niet zo van, herken je niet goed wanneer je vol zit en eet je al snel te veel.
Vermijd haastig eten daarom. Maak van je maaltijd juist een ontspanmoment, waarbij je:
- Jezelf bewust bent van waarom je eet.
- Zonder afleidingen eet.
- Geniet van de smaak en textuur.
- Leert herkennen hoeveel eten je nodig hebt.
- Je eten goed kauwt.
4: Leer herkennen waarom je eet
Niet iedere keer als we denken honger te hebben, vraagt ons lichaam echt om eten. Dat we denken honger te hebben kan ook komen door:
- Dorst
- Verveling
- Gewoonte
- Emotie-eten
Dorst
Dorst herkennen we niet altijd goed, we zien het gemakkelijk aan voor honger. Eerst eens een glas water drinken is daarom een goed idee. Heb je daarna nog steeds een hongergevoel? Dan is het waarschijnlijk echt honger.
Verveling en afleiding
Eten uit verveling kan ook. Omdat je even niets te doen hebt. Bijvoorbeeld als je in de trein zit.
Ook als je afleiding zoekt van een taak waar je mee bezig bent, kan het verleidelijk zijn om even naar de keuken te lopen voor een tussendoortje. Thuiswerkers zullen dit vast herkennen.
Vermoed je dat je honger gewoon verveling is? Ga dan in plaats van te eten een rondje wandelen, wat lezen of opruimen.
Gewoonte en gezelligheid
Ergens op bezoek? Daar hoort wat lekkers bij. ’s Avonds op de bank? Zak chips!
Dit is eten uit gewoonte of voor de gezelligheid. Als je overeten wilt voorkomen, is het belangrijk om hier onderscheid in te maken. Af en toe is natuurlijk niet erg, maar iedere avond met een zak chips op de bank is geen goed idee.
Het moet een bewuste keuze zijn en niet iets wat je uit gewoonte automatisch doet.
Emotie-eten
Een andere reden om te eten is emotie-eten. Dat betekent dat je eet om stress of verdriet weg te drukken. Je troost jezelf als het ware met eten.
Om hiervan af te komen is het belangrijk dat je:
- Emotie-eten leert herkennen.
- De trigger achterhaalt (wat zorgt ervoor dat je naar eten grijpt als troost?).
- Een andere manier vindt om met je triggers om te gaan (dus je emoties te verwerken).
5: Straf jezelf niet
Een duidelijk kenmerk van een ongezonde relatie met eten is jezelf straffen.
Bijvoorbeeld: je hebt in de stad een taartje gegeten, daarom MOET je daarna van jezelf fanatiek sporten.
Of je hebt je gisteren laten gaan met eten en daarom mag je vandaag maar heel weinig eten van jezelf.
Dit is nooit een goed idee. Minder eten omdat je er gewoon geen behoefte aan hebt die dag is geen probleem, maar doe het niet als compensatie.
Hetzelfde geldt voor sporten. Doe je het voor je gezondheid of omdat je ervan geniet? Prima natuurlijk. Maar niet om voedingskeuzes te compenseren.
Om te onthouden
De belangrijkste punten om te onthouden uit dit artikel zijn:
- Herken een ongezonde relatie met eten.
- Ga voor 80% gezond eten en niet voor 100%.
- Eet niet haastig. Ontspan en geniet van je eten.
- Leer herkennen waarom je eet (echte honger, dorst, verveling, gewoonte of emotie-eten).
- Straf jezelf niet.
Bronnen: Taaike Debeuf, Sandra Verbeken, Marie-Lotte Van Beveren, Nathalie Michels, Caroline Braet, Front Psychol, 2018. Reichenberger, J, Schnepper, R, Arend, A, Blechert, J, Proceedings of the Nutrition Society, 2020. Tatjana van Strien, Curr Diab Rep, 2018. Eric Robinson, Paul Aveyard, Amanda Daley, Kate Jolly, Amanda Lewis, Deborah Lycett, Suzanne Higgs, Am J Clin Nutr, 2013.
Deel je reactie