Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Gezond snoepen met pure chocolade!
Gezond snoepen? Dat kan met pure chocolade. De cacao die daarin zit is namelijk erg gezond. Puur Figuur vertelt je in dit artikel waarom.
1: Mineralenbom
Cacao, en dus pure chocolade, is erg rijk aan mineralen. Een reep met minimaal 70% cacao bevat veel:
- IJzer
- Magnesium
- Koper
- Mangaan
- Selenium
- Zink
- Kalium
- Fosfor
2: Antioxidanten
Voedingsmiddelen worden getest om te kijken hoe hoog hun antioxidantwaarde is. Rauwe onbewerkte cacao scoort hierbij zeer hoog. Het bevat verschillende antioxidantengroepen, waaronder polyfenolen.
Tijdens een van deze onderzoeken bleek zelfs dat cacao en pure chocolade beter scoorden dan de geteste fruitsoorten. Ook blauwe bessen en acai bessen werden verslagen, terwijl deze juist bekend staan om de grote hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten.
3: Cholesterol
Cholesterol kunnen we grofweg verdelen in twee groepen:
- HDL-cholesterol: het goede cholesterol dat je kans op ziektes verlaagt.
- LDL-cholesterol: het cholesterol dat schadelijk kan zijn.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen.
Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan (dankzij de antioxidanten die erin zitten). Dit is een groot voordeel, want oxidatie maakt het LDL-cholesterol gevaarlijker.
4: Bloeddruk
Er wordt gedacht dat cacao en pure chocolade kunnen helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. Er zijn verschillende onderzoeken die hierop wijzen, maar er is ook onderzoek waarbij geen effect op de bloeddruk werd gevonden. Van dit gezondheidsvoordeel kunnen we dus nog niet helemaal zeker zijn.
5: Bloedtoevoer
Pure chocolade heeft een positieve invloed op de bloedtoevoer naar je hersenen. En dat draagt bij aan een beter geheugen en een beter concentratie- en reactievermogen. Wie wil dat nu niet?
6: Hersenen
Nog meer goed nieuws voor onze hersenen: er lijkt een link te zijn tussen het eten van pure chocolade en een lager risico op dementie. Dit is te danken aan de vele antioxidanten die erin zitten.
7: Huid
Ook voor je huid is het een goed idee om van pure chocolade te snoepen. De stofjes die erin zitten kunnen namelijk bijdragen aan:
- Een betere bloedtoevoer naar je huid
- Een betere hydratatie
- Het beperken van schade door de zon
8: Insulinegevoeligheid
Insuline is een ontzettend belangrijk hormoon. Het helpt om onze bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Door ons gemiddelde eet- en leefpatroon, met veel suiker en weinig beweging, maken we het ons lichaam echter nogal moeilijk.
Het gevolg: veel mensen hebben last van een verminderde insulinegevoeligheid. Dit kan op lange termijn leiden tot diabetes type 2.
Pure chocolade helpt om je insulinegevoeligheid te verbeteren. En dat helpt weer om:
- Je bloedsuikerspiegel gezond te houden.
- Je risico op diabetes type 2 te verlagen.
- Makkelijker af te vallen.
- Minder snel aan te komen.
- Energiedipjes en eetbuien te voorkomen.
Niet alle chocolade
Zeker niet alle chocolade is gezond. De meeste repen bevatten meer suiker dan cacao. Die kan je dus beter laten liggen. De gezondheidsvoordelen zijn aan de cacao te danken, dus hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter. Ga voor minimaal 70 à 80%.
Om te onthouden (incl waarschuwing)
Pure chocolade is dus een gezonde keuze als je zin hebt in iets lekkers.
Pure chocolade…
- … is een geweldige bron van antioxidanten.
- … bevat veel mineralen, waaronder ijzer en magnesium.
- … is goed voor je cholesterol en bloeddruk.
- … heeft een positief effect op de bloedtoevoer naar je hersenen.
- … draagt bij aan een gezonde huid.
- … kan helpen om je insulinegevoeligheid te verbeteren.
Waarschuwing
Ook al is pure chocolade gezond, het is niet de bedoeling om een hele reep weg te snoepen. Er zitten veel calorieën in en ook redelijk wat suiker (afhankelijk van welke chocolade je kiest). Geniet ervan, maar denk niet: het is gezond, ik kan er onbeperkt van snoepen.
Bronnen: Dirk Taubert, Renate Roesen, Edgar Schömig, Arch Intern Med, 2007. Lee Hooper, Colin Kay, Asmaa Abdelhamid, Paul A Kroon, Jeffrey S Cohn, Eric B Rimm, Aedín Cassidy, Am J Clin Nutr, 2012. Bas van den Bogaard, Richard Draijer, Berend E Westerhof, Anton H van den Meiracker, Gert A van Montfrans, Bert-Jan H van den Born, Hypertension, 2010. Stefanie Williams, Slobodanka Tamburic, Carmel Lally, J Cosmet Dermatol, 2009.
Deel je reactie