Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Handige tips voor mooie rozen
Rozen zijn er in vele soorten en kleuren en zijn een van de mooist bloeiende planten. Bijna iedereen heeft ze wel in de tuin of op het balkon staan. Maar hoe kun je ze nu het beste verzorgen? Hier vindt je een aantal handige tips voor de verzorging van rozen.
Waar zet ik ze neer?
Zet rozen op een ruime plek niet te dicht bij andere planten. Je kunt rozen in principe overal neerzetten maar bedenk wel dat ze tenminste 4 tot 5 uur zon per dag nodig hebben.
Wanneer en hoe moet je snoeien?
Dit is afhankelijk van het soort roos dat je hebt. Kijk eens op tuinvriend.nl voor een uitgebreide uitleg hierover.
Hoe voorkom ik ziektes en schimmel?
Om sterroetdauw en meeldauw te voorkomen bespuit je de rozen vanaf half april met spuitzwavel of eupareen. Verwijder ook al het aangetaste blad aangezien de schimmel op het blad overleeft. Bladluizen bestrijd je met een milieuvriendelijke spray.
Wanneer en hoe vaak geef ik water?
Geef rozen altijd ’s ochtend water i.p.v. ’s avonds. De roos kan dan namelijk goed opdrogen wat de kans op schimmelziektes verminderd.
Bemesten
Bemest de rozen na het snoeien met organische mest of gedroogde koemestkorrels. Hark deze bij de voet van de plant luchtig in de grond. Bemest de rozen in juli voor het laatst zodat ze tot rust komen en kracht kunnen verzamelen voor de komende winter. In de maand oktober hark je voor de winter zijn intrede maakt nog wat koemest rond de roos door de grond. Zo heeft de roos genoeg voedsel tot het vroege voorjaar.
Verplaatsen en verplanten van rozen
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober.
Overwinteren
Bescherming van rozen in een pot
Breng, om te voorkomen dat de pot in de winter kapot vriest, bij het planten tussen de pot en de aarde een laag noppenfolie aan. Let er wel op dat het gat aan de onderkant van de pot open blijft om te kunnen afwateren. Het noppenfolie vangt het uitzetten van het water tijdens een vorstperiode op en zorgt er op die manier voor dat uw pot heel blijft.
In de volle grond
Bescherm de oculatieplaats (de dikke knobbel die net onder de grond zit) door een laagje opgehoopte aarde rondom de stam aan te brengen. Vergeet niet om de aarde in maart weer weg te halen.
Roosvicee
Wist je trouwens dat Roosvicee (siroop) van de rozenbottel wordt gemaakt? Je kinderen zijn hier waarschijnlijk dol op!
om 11:02
Leuk artikel en leuk om te zien dat noppenfolie ook voor deze doeleinden gebruikt kan worden. Wellicht zal ik mijn vriendin dit jaar eens verassen met een mooie bos rozen.