Hoe (on) gezond is kokosvet?

Hoe (on) gezond is kokosvet?

Kokosvet is de laatste jaren enorm populair geworden en in elke winkel zie je wel een pot staan. Zowel op de verpakking als op bepaalde gezondheidswebsites wordt kokosvet de hemel in geprezen. ‘Kokosvet is gezond en uitermate geschikt om in te bakken’, staat erop. Maar is kokosvet ook écht zo gezond? Moet jij nu naar de winkel om dit te kopen? Online diëtist & afvalcoach Jonathan klaassen zocht uit.

De kracht van marketing

Als eerste is het belangrijk om te weten dat marketing een grote rol speelt in of een product goed of slecht wordt verkocht. En wat doe je om een product succesvol te maken? Precies, je hebt prachtige claims nodig zodat het product een toegevoegde waarde heeft. Achter het product kokosvet zit dus een goed marketingteam om aan de slag te gaan en het product aan de man te brengen. Allemaal begrijpelijk, want er moet immers geld verdiend worden. Maar toch is het wel goed om dit vooraf even goed te beseffen. Neem dit altijd mee in het beoordelen van een (nieuw) product.

Waarom is kokosvet dan zo gezond?

Kokosvet is op dit moment ontzettend populair vanwege een aantal prachtige claims die worden gemaakt. Zo zou kokosvet ontstekingsremmend werken – vanwege het vetzuur laurinezuur – en bevat het middellange ketens van vetzuren. Deze vetzuren zouden als eigenschap hebben dat ze sneller worden opgenomen waardoor je niet aankomt in gewicht. Het verhoogt daarbij de cholesterol niet (wat het risico op hart-en vaatziekten verkleint) en het is ten slotte stabiel bij verhitting. Al met al een prachtige verzameling aan claims!

Maar kloppen deze claims?

Vanuit mijn visie is het alleen maar mogelijk om claims te maken die een goede wetenschappelijke onderbouwing hebben. En daarom, in deze kwestie, pak ik goede wetenschappelijke literatuur erbij om deze claims te onderzoeken. En mijn bevindingen? Wetenschappelijk zijn ze niet goed te onderbouwen. Het klopt dat laurinezuur ontstekingsremmend werkt, maar effecten daarvan merk je alleen als je het in zuivere vorm neemt. En dat zit nou juist niet in kokosvet, helaas. En daardoor kan je niet zeggen dat kokosvet ontstekingen remt. En ja, kokosvet bestaat ook uit middellange ketens van vetzuren, en ja, die worden sneller opgenomen. Maar erdoor afvallen? Absoluut niet. Afvallen doe je door minder energie binnen te krijgen dan je verbruikt. Zo werkt Moeder Natuur. En hoewel kokosvet iets stabieler is bij verhitting – dan bijvoorbeeld olijfolie – bevat het vooral veel verzadigd vet. Van verzadigd vet weten we dat het in hoge doseringen het cholesterholgehalte in het bloed verhoogt, wat een risico geeft op hart- en vaatziekten. En hoewel verzadigd vet pas ‘ongezond’ wordt als je er te veel van neemt is het toch echt niet gezond te noemen. Neem kokosvet dus omdat je het lekker vindt – niks mis mee – maar niet omdat je er gezondheidswinst mee boekt.

Maar is kokosvet dan zo populair?

Marketing speelt hierbij een grote rol en daarbij ook het gevoel dat we bij een product hebben. Het woord ‘kokosvet’ staat wat dat betreft al een streepje voor. We zien een prachtig eiland voor ons met mooie stranden en kokosnoten aan hoge bomen. De zon schijnt er de hele dag en de kokosnoten hangen prachtig aan de boom. Het kokosvet uit deze kokosnoten moet dan toch wel gezond zijn? Het is maar moeilijk te geloven dat het niet het geval zou kunnen zijn, toch?

Welke keuze moet jij nu maken?

Je moet vooral een keuze maken waar jij je prettig bij voelt, dat is het belangrijkste. Besef je ook goed dat of jij gezond eet nooit wordt bepaald door één enkel product; het geheel aan keuzes is doorslaggevend. Overigens kan het geen kwaad om kokosvet te gebruiken; verwacht alleen geen wonderen. Neem het om de juiste redenen, je vindt het bijvoorbeeld lekkerder. Wel valt het altijd aan te raden om variatie aan te brengen, neem bijvoorbeeld ook gewoon gebruik van olie (bijvoorbeeld zonnebloem-, of olijfolie) en eventueel andere zachte/vloeibare margarine. Bak echter niet in extra vierge olijfolie, want bij verhitting daarvan ontstaan ongezonde stoffen. Deze olie is vooral geschikt voor in een salade of een ander koud gerecht.

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik
hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde