Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Hoe (on)gezond is de aardappel?
Voor veel mensen zijn aardappels de basis voor veel maaltijden; het is typische Hollandse kost. Echter hoor je soms in wandelgangen mensen oproepen tot een boycot, aardappels bevatten namelijk veel koolhydaten en zouden daarmee een dikmaker zijn en dus ongezond. Wat klopt? Hoe (on)gezond is de aardappel? We vroegen het online diëtist en afvalcoach Jonathan Klaassen. Lees je mee?
De voedingswaarde van een aardappel
De aardappel is een knol die in de grond groeit en neem je het onder de loep dan vind je tal van nuttige voedingsstoffen. Om te beginnen is de aardappel rijk aan koolhydraten en dan met name in de vorm van zetmeel. Zetmeel noemen we ook wel langzame koolhydraten en het voordeel van deze ‘goede’ koolhydraten is dat ze het lichaam geleidelijk energie geven en daarmee een bloedsuikerspiegel die stabiel is. Voldoende langzame koolhydraten zijn daarmee goed voor de bloedvaten, humeur en concentratie.
Naast de langzame koolhydraten zitten er in aardappels ook veel voedingsvezels en dan met name in de schil en ja, daar wordt de online diëtist heel erg blij van! De gemiddelde Nederlander krijgt namelijk te weinig binnen en dat is erg zonde, want: vezels zijn nodig voor een gezonde darmwerking, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Ontleden we de aardappel nog verder dan valt op te merken dat er ook veel vitamine C in zit. Dat is interessant, want deze vitamine komt vooral voor in groente en fruit. Verder bevat de aardappel nog wat B-vitamines, de mineralen kalium, calcium, fosfor en wat bioactieve stoffen. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede weerstand, vochtbalans, bloeddruk en onderhoud van botten en gebit.
Is de aardappel een dikmaker?
Aardappels een dikmaker? Dit is absoluut een fabeltje dat we linea recta naar de fabeltjeskrant sturen. Oké, ik geef toe, als je aardappels gaat frituren of je doopt ze in een lading vette saus, ja, dan krijg je wel veel calorieën. Maar een onbewerkte aardappel bevat juist relatief weinig calorieën. Wat dat betreft is het een slank knolletje!
Is de zoete aardappel gezonder?
De zoete aardappel – ook wel bataat genoemd – is naast de normale aardappel ook vaak op ons bord te vinden. Je leest en hoort vaak dat deze variant een stuk gezonder zou zijn, al is dat toch echt niet waar. Begrijp me niet verkeerd, deze knol is ontzettend rijk aan voedingsstoffen maar niet ‘beter’ dan de gewone aardappel. Het klopt wel dat er verschillen zijn te bespeuren tussen beide soorten, zo bevat de zoete aardappel wat meer van bepaalde voedingsstoffen maar andersom heeft de gewone aardappel dat ook. Beide soorten hebben zowel qua smaak als voedingswaarden een functie binnen een gezond voedingspatroon. Kies dus de aardappel die jij lekker vindt.
Conclusie
Lang hoeft hier niet over nagedacht te worden, de aardappel is een ontzettend gezonde knol en zonde als je deze niet regelmatig op het menu zet. De aardappel is en bron van langzame koolhydraten (goede soort) en bevat daarnaast allerlei vitamines, mineralen en voedingsvezels. En als klap op de vuurpijl ook relatief weinig calorieën. Aardappels zijn absoluut geen dikmaker, behalve als je ze flink gaat frituren om er vervolgens een dikke laag saus op te leggen. Hoe (on)gezond is de aardappel, het antwoord is nu wel duidelijk: gezond!
Wil je nou meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie.
Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto
om 10:07
Zoete aardappel is geen aardappel maar een groente. Dat aardappels gezond zijn weten veel mensen. Variëren met je eten en niet te grote porties neem alles maar met mate
om 08:12
Pas op. De zowte aardappel is geen knol maar een wortel. Daarom wil deze ook slecht frituren. Hij blijft relatief slap en de structuur ziet er ook uit als die van een peen/wortel
om 09:23
Interessant artikel!
om 20:19
De zogenaamde ‘glycemische index’ is een maat voor het ‘snel’ of l’angzaam’zijn van de koolhydraten, namelijk een percentage ten opzichte van suiker (waarde: 100). In diverse tabellen en ondermeer benadrukt door dieet-goeroe Montignac, en zelfs het ‘ Kennisplatform aardappels’, vallen( gekookte) aardappels onder de ‘snelle’ koolhydraten (78 punten).. Daarmee eerder een ‘ongezond’ voedsel. Dit i.t.t. wat hier beweerd wordt.