Ik wil gezonder eten. Deze drie methoden helpen je!

Ik wil gezonder eten. Deze drie methoden helpen je!

Tja, gezond(er) eten, wie wil dat nou niet? Maar hoe doe je dat dan in de praktijk? Ik vroeg huisdiëtist Jonathan Klaassen wat methodieken te delen. Erg interessant als je het mij vraagt. Oefen je mee met deze methodieken?

Methode 1: eet tot je genoeg hebt, eet je maag niet helemaal vol

Eet tot je 80% vol zit, eet je maag niet helemaal vol of verander je definitie van vol. Of simpel gezegd; minder eten. En dat is best een uitdaging, we leven immers in een maatschappij waar altijd en overal eten aanwezig is. De hamvraag is echter, wil je dit nog wel? Wil je nog wel te veel en ongezond eten? Je kan het vanaf nu ook anders gaan doen en meer eten volgens de behoefte van je lichaam; je eet je maag niet helemaal vol, je eet tot je genoeg hebt. Je kiest wat je lekker vindt – sluit geen producten, maaltijden of lekkernijen uit – je eet alleen wat jouw lichaam nodig heeft; je eet tot je 80% vol zit.

Methode 2: eet langzaam, eten is geen wedstrijd

Bij de 80% methode is dit een geschikte methodiek; langzamer eten. Ook wel mindful eten genoemd, een methode vanuit de mindfullness. Dat zit namelijk zo: uit onderzoek blijkt dat er enige tijd nodig is – ongeveer twintig minuten – tussen het moment dat je maag gevuld raakt en het moment dat je hersenen de boodschap doorkrijgen dat je vol zit. Eet je langzaam dan geef je daarmee het signaal, ik zit vol, en dat komt goed van pas als je gezonder wilt gaan eten.  Ook zorgt mindful eten ervoor dat je veel meer geniet van wat je eet en drinkt. Kortom, langzaam eten heeft zin!

Methode 3: eet volgens de 80/20 methode

Deze methodiek geeft een goede richtlijn in de verdeling ‘gezond’ en ‘ongezond’. Je zorgt dat jouw voeding voor 80 procent bestaat uit voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen bevat. Denk aan verse en onbewerkte producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en zaden, volkorenbrood en graanproducten, aardappels, (vette) vis, olijfolie, avocado, peulvruchten, eieren en zuivel of zuivelvervangers. De overige 20 procent kun je vervolgens besteden aan producten die je wellicht als ‘fout’ zo bestempelen. Denk aan een wijntje, chocolade, een lekkere snack of iets anders waar je zin in hebt. Door de 80/20 regel kan je op en flexibele manier omgaan met voeding.

Vond je dit een interessant artikel? Hier vind je alle gezondheidsartikels op Keukenliefde.

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: iStock

Gezondheid

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

2 reacties

Deel je liefde

  1. Goede tips!
    Wat bij mij ook helpt is om een gezond voorgerecht te pakken zoals een simpele salade of soep.
    En uberhaubt drinken bij het eten helpt ook om minder calorieën binnen te krijgen.

  2. Het helpt ook om keramische pannen te gebruiken, hierbij hoef je met minder olie te koken. Als je dagelijks met veel olie bakt tikken de calorieën ook snel aan 😉

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde