Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Is bruine suiker gezonder dan witte suiker?
Het is geen geheim dat bruine suiker een andere kleur heeft dan witte suiker. Maar is bruine suiker gezonder dan de witte variant? En hoe wordt suiker überhaupt gemaakt? En hoeveel soorten suikers zijn er? Online diëtist & afvalcoach Jonathan klaassen schreef hier een artikel over. Lees het, en je weet alle antwoorden!
Waar komt suiker eigenlijk vandaan?
Suiker is afkomstig uit natuurlijke producten, iets wat we soms weleens vergeten. De producten waaruit de suiker vandaan komt zijn de tropische suikerriet of Europese suikerbiet. En van de wereldsuikerproductie is ongeveer tweederde afkomstig van suikerriet en eenderde van suikerbiet. Na winning van suiker uit de suikerbiet houd je kristalsuiker over, ook wel witte suiker genoemd. De suiker die overblijft bij rietsuiker is juist lichtbruin van kleur. Maar wat is het verschil?
Wat is bruine suiker?
Bruine suiker doet misschien vermoeden dat een gezondere variant suiker is, maar toch is dit niet juist. Een andere naam voor bruine suiker is basterdsuiker, en deze bruine variant is van nature niet bruin. Het is (fijn) kristalsuiker met toevoegingen zoals suikerstroop en karamel. Nu komt de aap uit de mouw, daar komt de bruine kleur vandaan. De hoeveelheid van deze toevoegingen bepaalt hoe sterk de kleur is. Voeg je aan de kristalsuiker een lichte suikerstroop toe dan krijg je een witte basterdsuiker. Een lichtbruine stroop zorgt voor een lichtbruine variant en een donkerbruine stroop met karamel zorgt voor bruine suiker. Belangrijk hier nog bij te vermelden is dat bruine suiker hetzelfde effect op je lichaam heeft als kristalsuiker. Wil je zo gezond mogelijk leven dan hangt dat dus niet af van het soort suiker dat je kiest, het hangt veel meer af van de hoeveelheid suiker die je op een dag binnenkrijgt. Wil je op een verstandige manier omgaan met suiker? Schrap of verminderen dan zoveel mogelijk producten die veel (toegevoegde) suikers bevatten, zo boek je gezondheidswinst.
De verschillende soorten suiker
Suiker komt dus voornamelijk uit suikerbiet en suikerriet. Vervolgens ontstaan er door fabricagemethoden verschillende soorten. Hieronder lees je de bekendste soorten suiker.
Kristalsuiker
Deze suiker bestaat uit witte kristallen, die na bevochtigen geperst kunnen worden tot klontjes voor de koffie of tot garneersuiker. Soms voegt men ook kleurstof, bijvoorbeeld rood, zo krijg je roodgekleurde kristalsuiker (perensuiker) wat aan stoofperen een rode kleur geeft.
Tafelsuiker
Tafelsuiker is een veelgebruikte naam voor sacharose en is verkrijgbaar in klontjes.
Deze soort fijne suiker is heel erg klein van korrel en ontstaat door kristalsuiker uit te zeven. Tafelsuiker is dus eigenlijk kristalsuiker!
Poedersuiker
Dit is fijngemalen kristalsuiker, waardoor je hele fijne suiker in poedervorm krijgt. Om klonteren te voorkomen mag er een antiklontermiddel worden toegevoegd.
Ruwe rietsuiker
Ruwe rietsuiker bestaat uit geraffineerde rietsuikerkristallen; de kristallen hebben een lichtbruine kleur en zijn enigszins vochtig en geurig. Ook is het vaak meer een grove suiker.
Geleisuiker
Geleisuiker is tafelsuiker waaraan pectine en citroenzuur zijn toegevoegd. Bij de bereiding van jam en gelei wordt geleisuiker gebruikt.
Vanillesuiker
Deze soort is een kristalsuiker vermengt met synthetische vanille om er een smaak aan te geven. Er is ook een vanillesuiker te koop met natuurlijk extract van de Bourbonvanille.
Basterdsuiker
Basterdsuiker is gemaakt door aan kleine suikerkristallen een invertsuikerhoudende stroop toe te voegen, die in mindere of meerdere mate door karamelvorming gekleurd is. Basterdsuiker is in drie kleuren te koop; blank, beige en donkerbruin.
Kandijsuiker
Kandijsuiker is een product dat wordt verkregen door suikerkristallen te laten groeien in een onverzadigde warme suikeroplossing. Soms laat men de kristallen op een katoenen draad groeien.
Men kan witte, gele, lichtbruine, donkerbruine of zwarte kandij maken. Door karamel toe te voegen wordt kandij donkerder van kleur.
Is bruine suiker gezonder?
Nee! Na het lezen van dit artikel is dat wel duidelijk geworden. Bruine suiker is niets maar dan ook niets meer dan kristalsuiker met toevoegingen zoals suikerstroop, karamel en soms kleurstoffen. Het heeft de voedingswaarde op geen enkele manier gezonder gemaakt; er is geen verschil tussen beide. Neem bruine suiker omdat de smaak je bevalt maar niet om je gezondheid te verbeteren. Er bestaat geen gezonde suiker, amen!
Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier.
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto
Deel je reactie