Nederlands Oesterseizoen 2014-2015 officieel geopend

Burgemeesters Goeree en Schouwen - foto Jan H Bos 2_800x534

Afgelopen maandag waren mijn man Johan en ik aanwezig bij de officiële opening van het Nederlandse oesterseizoen in Scharendijke. De oesters uit de eerste ‘sleep’ van de Bru11 werden op de Grevelingen overhandigd aan burgemeester Grotenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee en aan locoburgemeester Burg van Schouwen-Duiveland.

Er mag weer gevist worden op creuses, oftewel Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas), en op platte oesters (Ostrea edulis) – de Rolls-Royce onder de oesters, volgens Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. Hij is ervan overtuigd dat het een goed oesterjaar wordt. De openingsdag was in elk geval meer dan goed – er was volop gezelligheid, volop zon, volop champagne … en er waren oesters in overvloed. Ik at mijn allereerste oesters ooit!

Voor de liefhebber: De oestervisserij gebeurt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, waarbij ongeveer 30 bedrijven betrokken zijn die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte en Zeeuwse oesters worden gevist met een ‘kor’, een speciaal net dat de oesters van de bodem schept. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden vooral verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt.

De oestervisserij heeft sinds februari 2013 het MSC (Marine Stewardschip Council)- certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters die door de visserijen worden geoogst, mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen. Dit garandeert consumenten dat de duurzaam gevangen oester afkomstig is van een gecertificeerde bron.

Na een lichte lunch in Brasserie Westenwind, met prachtig uitzicht over de haven, stappen we op de boot die ons meevoert naar de Bru11 op het Grevelingenmeer.

DSC_2699_800x354

DSC_2722_800x403

De boot die ons meevoert naar de Bru11

IMG_1282_448x600

Proost!

Daar zien we hoe de eerste sleep oesters op de boot wordt binnengehaald, die vervolgens wordt overhandigd aan de op onze boot aanwezige burgemeesters.

DSC_2748_800x531

DSC_2764_800x536

Ook Jort Kelder zit samen met zijn cameraploeg op de Bru11. Zij volgen en filmen de Zeeuwse jonkheer Boddaert, die jaarlijks twee- tot driehonderd oesters naar binnen slurpt – ook heeft hij een handig apparaatje uitgevonden om oesters goed en gemakkelijk te openen.

Nederlands Oesterseizoen 2014-2015 officieel geopend

DSC_2776_800x536

Jonkheer Boddaert kan niet langer wachten!

Nederlands Oesterseizoen 2014-2015 officieel geopend

Dan is het tijd om oesters te proeven! Voor mij spannend, want nooit eerder durfde ik me aan deze zilte zaligheid te wagen. Maar gelukkig schotelde niemand minder dan Jacob Jan Boerma, chef-kok van driesterrenrestaurant De Leest uit Vaassen, ons op de boot een uitzonderlijke oesterbereiding voor – voor eens en voor altijd heeft hij me bevrijd van mijn hardnekkige oesterangst. Hoewel ik op de gefermenteerde algen na alweer vergeten ben welke ingrediënten hij gebruikte (sorry Jacob Jan, dat moet aan de smaakbetovering liggen, want volgens mij heb je het me verteld), was ik op slag verliefd op de smaak en slurpte ik direct de oester uit zijn schelp.

DSC_2829_347x600

Nederlands Oesterseizoen 2014-2015 officieel geopend

Het bewijs!

De smaak van oesters stelde ik me altijd voor als een drillerige hap zeewater. Helemaal fout gedacht. Oesters smaken fris, knisperend, licht, delicaat en vlezig – ze hebben een verrukkelijk subtiele, zilte smaak. Waaaaanzinnig lekker!

We arriveren intussen in de haven van Ouddorp, waar de officiële opening plaatsvindt van de Week van de Goereese Vis. Een initiatief dat dit jaar voor het eerst is geïntroduceerd ter promotie van alle zeevruchten rondom het eiland Goeree-Overflakkee. Burgemeester Grootenboer-Dubbeldam geeft de aftrap in aanwezigheid van de gasten van de Nederlandse Oestervereniging en de vele lokale ondernemers.

DSC_2857_733x600

Het lijkt zo eenvoudig, maar garnalen pellen is een ambachtsvak!

Hij overhandigt het eerste vaatje platte oesters op Goereese bodem aan Jeffrey Stolp, chef-kok van Fletcher Hotel Duinzicht in Ouddorp.

Daarna stappen we voor de laatste keer op de boot om terug te keren naar de haven van Scharendijke. Daar vindt het laatste officiële gedeelte van de dag plaats: de intronisatie van drie nieuwe leden in het Gilde van de Vergulde Oester. Dit gilde bestaat uit een exclusief gezelschap mensen met bijzondere verdiensten voor de oester. De eer gaat naar (vlnr) Jonkheer R. Boddaert, Han Polman; de commissaris van de Koning in Zeeland, Ben Wijnstekers en Jacob Jan Boerma.

DSC_2901_800x576

Aansluitend wordt het eerste vaatje platte oesters geveild ten bate van de Stichting Vrienden van Siem, die de opbrengst besteden aan een knutselruimte voor kankerpatiëntjes in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en in het ziekenhuis van Knokke. De veiling levert een bedrag op van 6.200 euro.

DSC_2912_800x536

Na dit succes staat de persbus te trappelen om ons naar het eerste deel van de ‘Persreis Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakke’ te brengen; daarover later meer.

K♥L ontdekt ..., Reizen

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

2 reacties

Deel je liefde

 1. lya van gelder

  Hoi Annemiek

  Leuk om te zien allemaal.Hoe heurt het
  Nou het heurt dat er nu is iets anders is
  om die dingen open te maken.Zo’n mes
  moet je volgens mij heel goed weten wat
  je aan het doen bent.

  Als ik jou hoor praten nu ga ik ook gewoon
  geloven dat het lekker is.Ik had altijd het idee
  als je je neus ophaalt hebt je het ook binnen.

  Ga er nu iets genuanceerder over denken.

  Jullie hebben het in ieder geval naar je zin gehad.
  En geloof mij Zeeland is mooi

  Groetjes Lya

  1. Ja Lya, die Jonkheer weet wel wat lekker is en maakt het zichzelf graag zo makkelijk mogelijk. Je moet ze beslist een keer gaan proeven, het is een openbaring… 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde