Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Oud-Hollandse stroopwafelcake
Enige tijd geleden kregen wij van Koopmans een wel heel smakelijk pakketje met mix voor stroopwafelcake thuisgestuurd. Natuurlijk gingen we er direct mee aan de slag om kort daarna heerlijk te genieten. Hoewel de cake van Koopmans ons allemaal goed smaakte, kun je deze cake natuurlijk net zo gemakkelijk zelf maken. Want ja, zelfgemaakt blijft nu eenmaal echt het allerlekkerst!
Ingrediënten
- 250 g fijne suiker
- 250 g ongezouten zachte roomboter
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 5 stroopwafels
Verder nodig
Cakeblik van ca. 25 cm, elektrische handmixer, zeef, spatel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht 145 graden). Vet het cakeblik goed in met boter (ik gebruik hier altijd de lege wikkel van de boter voor).
Klop de suiker met de boter tot een zacht en romig mengsel. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe, totdat ze allemaal zijn opgenomen en zeef dan het bakmeel erboven. Spatel de bloem luchtig door het beslag, totdat het is opgenomen. Breek boven de beslagkom drie stroopwafels in middelgrote stukjes en spatel door het beslag.
Snijd de overige twee stroopwafels met een mes in vieren. Schep het beslag in de cakevorm en verdeel de stroopwafelstukje erover (ik heb drie stroopwafels gebruikt voor de bovenkant, maar ivm het rijzen van de cake is het beter om twee stroopwafels te gebruiken).
Bak de cake circa 70 minuten in de oven, of totdat de cake goed gerezen is.
Ik was het kookwekkertje vergeten te zetten en prikte dus toch even in de cake om te zien of hij gaar was. Het gevolg: een ingezakte cake. De losse stukjes stroopwafel op de laatste foto dienen dus als camouflage en opvulling. Prutskip. Gelukkig was de smaak erg goed!
Stort de cake dan voorzichtig op een rooster en laat volledig afkoelen, of leg de cake op een mooie serveerschaal en serveer lauwwarm (mijn man en dochter vinden hem dan het allerlekkerst!)
Enjoy!
Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Oranjerecepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 16:52
De stroopwafelcake is uiteindelijk een te natte, kleffe en ingezakte cake geworden ik denk dat de roomboter geen succes is en ik had m toch 70 min. in de oven?
om 10:15
Hoi Sabrina, dat is ontzettend balen inderdaad. Helaas werkt iedere oven anders en de oventijd is dus altijd een richtlijn. Als jouw cake nat en klef was is hij te kort gebakken en moet hij in jouw oven dus langer gebakken worden. Je kunt eventueel testen of de cake goed is door een houten sateprikker in het midden van de cake te prikken. Als hij er droog uit komt is de cake gaar.
om 14:28
Oh dat heb ik weer haha ik heb een combimagnetron maar die gaat van 130 graden naar 160 graden.
om 09:28
Hoi Rianne, ik zou een cakeblik gebruiken van ca. 25 cm, maar iets kleiner of groter is geen punt. Je kunt de cake ook bakken op 160 graden, hij zal dan wellicht iets eerder klaar zijn.
om 13:10
Ik heb hem inderdaad gewoon gebakken op 160 graden met een 30 cm bakblik.was na 65 minuten klaar. En lekker zeg hmm.
Hij zakte na openen bij mij ook een stukje in maar dat kan bijna niet anders door t gewicht van de stroopwafels.
Volgende keer bak ik hem gewoon 65 minuten en dan poosje koelen met t deurtje nog dicht.
Maar hij was al op voordat ie uberhaupt afgekoeld was met die zoete inval hier haha. Top!
om 08:51
Haha, stroopwafelcake is inderdaad geen lang leven beschoren. Fijn om te horen dat ‘ie gesmaakt heeft Rianne! 🙂
om 13:05
Klein vraagje:
Welke maat cakeblik is dit?
Ik ga hem straks maken, ben benieuwd!
om 06:49
Heerlijke cake! Toen ik begon bleek ik onvoldoende zelfrijzend bakmeel in huis te hebben, dus aangevuld met bloem en bakpoeder (zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel) en hij is heerlijk! Of hij anders zou smaken met alleen zelfrijzend bakmeel weet ik niet, maar ga deze zeker nog een keer maken. Alleen zal ik dan de stukjes stroopwafel bovenop rechtsop er in steken, dan rijst hij m.i. beter….
Bedankt voor je top recept!
om 12:24
Graag gedaan Marja en inderdaad, bij mij was het rijzen ook een klein dingetje. Je kunt hem ook in kleinere stukjes breken of inderdaad rechtop steken: misschien helpt dat ook. Ik ga het de volgende keer proberen, maar mocht je me voor zijn: let me know! 🙂
om 09:27
Nou, de stukjes stroopwafel rechtop zetten maakt voor het rijs-proces dus niets uit…en ze verdwijnen dus gewoon in de cake. Dan is het toch leuker om de stukjes plat bovenop te leggen. Maar blijft lekker hoor!
om 11:12
O wat jammer Marja! Misschien dan toch in kleinere stukje breken en erbovenop leggen. Een andere oplossing zou zijn om de stukjes stroopwafel pas halverwege de baktijd op de cake te leggen, maar dat betekent dat je de oven open moet doen en dan zakt je cake weer in. Lastig, lastig… , maar inderdaad: weggezakt of niet, hij blijft lekker!
om 14:48
de cake was overheerlijk deze ga ik zeker nog een keer maken top recept
om 14:53
Heel leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. 🙂
om 18:24
Hoi Annemiek,
Hij was heerlijk.top recept
om 10:03
Leuk om te horen Naima!! 🙂
om 14:56
Hij zit in de oven. Ik ben benieuwd!
Bedankt voor het delen van je recept
om 17:01
Hoi Naima, Leuk!! Ben benieuwd wat je ervan vindt… 🙂
om 18:57
Hallo,
Hoeveel gram bloem moet erdoor het beslag?
grt
om 20:38
Hoi Kari, het staat er wel in hoor… 🙂 250 g zelfrijzend bakmeel.
om 21:55
Hij staat nu af te koelen! Nu komt het ergste, heel uit de cakevorm krijgen…
Hij ruikt iig heerlijk!
om 13:21
Mmmm… Heerlijk! En… Is het gelukt?
om 11:56
Beetje late reactie… Maar hij was echt heerlijk! Ik kreeg ook ineens spontaan visite van een vriendin die wist dat ik had gebakken, hihi!
Deze gaat absoluut in de herhaling!!
om 12:20
Haha! Ben blij dat -ie smaakte!