Speels & Smakelijk: havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes

Deze havermoutkoekjes zijn precies zoals je ze hebben wilt: luchtig en robuust en met een heerlijke bite. En ze zijn net zo snel klaar als dat menig kind ze kan opsnoepen!

Door bovendien steeds weer nieuwe smaakmakers toe te voegen, blijf je de vertroetelde mondjes oneindig lang verrassen. Nu eens gebruik je gehakte noten of gedroogde cranberry’s of zuidvruchten, en dan eens rozijnen of stukjes chocola of wat dan ook dat garant staat voor een groots smulfestijn!

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor circa 30 tot 35 koekjes.

Ingrediënten

  • 200 g havermoutvlokken
  • 180 g geraspte kokos
  • 125 g bloem
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 4 el lichte kandijstroop, of honing
  • 1 tl baksoda
  • 1 ei, losgeklopt

Verder nodig
Bakpapier, ijsbolletjesknijper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Bekleed twee bakblikken met een vel bakpapier.

Roer in een ruime kom de havermout, kokos, bloem en suiker door elkaar.

Smelt in een pannetje de boter, samen met de stroop. Haal van het vuur af. Meng in een kopje de baksoda met 2 el kokend water en voeg dit toe aan de boter. Voeg al roerend het botermengsel en het ei toe aan het havermoutmengsel en roer totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Schep met een ijsbolletjesknijper bolletje van het havermoutmengsel op het bakblik en druk ze met je hand wat platter. Houd wat ruimte vrij tussen de koekjes, want ze zetten in de oven iets uit.

Bak de koekjes circa 20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze volledig afkoelen en bewaar dan in een luchtdichte trommel.

Havermoutkoekjes

Enjoy!

Kinderrecepten, Koekjes, Zoet

10 reacties

Verdeel je liefde

  1. Yvonne June

    Ja ik vind 300 gram kristalsuiker veel je kan het minderen en 1 El honing minderen ik heb 100 gram kristalsuiker gebruikt en voor ieder koekje 1 theelepel pindakaas gemixt, en daarna bij de volgende rozijnen en vervolgen kaneel met gemberpoeder, verschillende smaken maar de verhouding van havermout en meel en bakingsoda was heel goed. Veel beter dan vorige havermoutkoek recepten oh ja in plaats van roomboter had is 200 gram kokos olie

  2. Trudy Mannee

    Ik vroeg me af of ik de hoeveelheid suiker wat zou kunnen verminderen.
    Heeft dat invloed op het bakproces?

    1. Hoi Trudy, je zou 275 of 250 gram kunnen proberen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat het resultaat hetzelfde is, maar ik denk dat het prima kan. 🙂 Ben heel benieuwd naar het resultaat! 🙂

  3. Marianne K.

    Dit zijn de lekkerste koekjes die ik ooit gemaakt heb! Dank voor je recept!

    1. Yeah! Superleuk om te horen Marianne! 🙂

  4. Pips

    Kan ik de kokos ook vervangen
    Gr pips

    1. Je hoeft het niet te vervangen, je kunt het gewoon weglaten als je er niet van houdt.

  5. Ina

    Hoi Annemiek,
    Kan ik inplaats van de kristalsuiker ook een andere zoetstof gebruiken?
    Gr. Ina

  6. Nicoll

    Hoi Annemiek,
    Ik ben al een heel tijdje op zoek naar baksoda en nu zie ik dat in het recept havermoutkoekjes dat het word gebruikt.
    Zou je mij ook kunnen zeggen waar het te verkrijgen is.

    M.V.G. nicoll

    1. Gewoon in de supermarkt Nicoll, bij de bakafdeling. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin