Zelfgemaakte foe yong hai

Zelfgemaakte foe yong hai

Kruisen jullie ook steevast foe yong hai aan als je Chinees besteld? Dit heerlijke Chinese eiergerecht met groenten in zoetzure saus mag simpelweg niet ontbreken bij een lekkere rijsttafel. Maar wist je eigenlijk dat je dit gerecht ook heel makkelijk zelf kunt maken? Alle ingrediënten zijn namelijk oer-Hollands (op de bamboespruiten na) en je maakt het klaar in minder dan 30 minuten! Probeer het maar, je zult versteld staan.

Ingrediënten

Voor de omelet

  • 12 eieren
  • 50 g champignons, in plakjes
  • 25 g bamboe spruiten uit een blik, uitgelekt en grof gehakt
  • 50 g wortel, geraspt
  • 1 rode paprika, ontzaad en in smalle repen gesneden
  • 1 el bladselderij, fijngehakt
  • 1/2 prei (alleen het witte gedeelte), goed gewassen en gedroogd en in smalle ringen gesneden

Voor de saus

  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 400 ml ketchup
  • 400 ml water
  • 4 gepelde tomaten uit blik, vocht eruit geknepen en grof gehakt
  • 75 ml azijn
  • 3-4 el bruine basterdsuiker
  • Maizena

En verder nog

  • Sesamolie
  • Zout en peper uit de molen

Bereiding
Fruit de ui en knoflook enkele minuten op laag vuur in wat sesamolie totdat ze zacht, maar niet bruin zijn.

DSC_6134_800x536

Bak vervolgens de gepelde tomaten een minuut mee. Voeg de overige ingrediënten toe (behalve de azijn, suiker en maizena) en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer een papje van 1 eetlepel maizena met wat water of saus en bind de saus hiermee. Herhaal dit eventueel totdat de saus de juiste dikte heeft. Zeef de saus, verwarm opnieuw en maak hem zoetzuur op smaak met azijn en suiker. Laat nog een minuut zachtjes pruttelen.

DSC_6148_800x536

Klop de eieren los in een grote kom en roer de groenten erdoor. Ik had hiervoor een uitstekend hulpje…

DSC_6137_800x536 DSC_6138_800x536

DSC_6146_800x536

Breng goed op smaak met zout en peper. Verhit een grote hapjes- of koekenpan met wat olie en schenk het eiermengsel erin. Zet het vuur laag. Bak de omelet enkele minuten totdat de onderkant gaar is, draai om en bak de omelet aan de andere kant gaar. Ik vind het zelf makkelijker en lekkerder om af en toe even zachtjes door het ei te roeren; niet te vaak, zodat je toch grote stukken ei krijgt.

Zelfgemaakte foe yong hai

Zet het vuur uit als het ei nog iets vochtig is, het ei gaart namelijk nog verder. Schep het ei op een schaal en schenk de saus eroverheen. Serveer direct.

DSC_6161_800x572 DSC_6166_800x536

Eet smakelijk!

Wereldgerechten, Aziatische recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(20 stemmen)
84 reacties

Deel je reactie

  1. Marcel

    Heel lekker, ik heb hem niet gezeefd en de azijn weggelaten, vond het zo al heerlijk naar mijn smaak. Hier in Canada (Ontario) bij de Chinees kennen ze wel Foe Yong Hai, (veel groente en weinig ei) maar niet de saus. Weer een prima aanvulling aan mijn receptenboet. BEDANKT!

  2. Sharon

    In 1 woord, HEERLIJK!! Echt een aanrader ?

    1. Superleuk om te horen Sharon! 🙂

  3. Marjolein

    Heerlijk foe yong hai recept van Annemiek, meerdere keren al met succes gemaakt. Allen bereidingstijd 30 min is toch echt wel langer… ?

  4. Sandra

    Hoi,
    Ik wil ook graag een rijsttafel zelf maken. Het liefst maak ik alles een dag van tevoren of op de ochtend zelf, dus de nasi, foe yong hai, en kip in pindasaus. Kan ik dit allemaal een dag van tevoren maken of op de ochtend zelf? Hoe kan ik deze gerechten dan het beste weer opwarmen? In de pan zelf opwarmen? In de oven? anders?

    1. Hoi Sandra, ik zou alles een dag van te voren maken. Dat scheelt je veel stress op de dag zelf! Opwarmen doe ik zelf altijd in warmhoudbakken die ik afdek met alufolie en vervolgens opwarm in de oven. Opwarmen in de pan kun je bij nasi ook goed doen, de rest van de gerechten zou ik niet in de pan opwarmen.

  5. Anne

    Welke soort azijn heb ik voor dit gerecht nodig?

    1. Hoi Anne, dat maakt niet zoveel uit, ik gebruik zelf meestal rijst- of sushiazijn, of witte balsamicoazijn. Net wat ik in huis heb. 🙂

  6. Olaf

    Sorry, kwestie van lezen….

  7. Olaf

    Als kooknitwit ga ik dit toch maken, lijkt me heerlijk. Maar kun je een idee geven van de hoeveelheid azijn en suiker? Dan weet ik in ieder geval dat ik er niet direct teveel van gebruik… Alvast bedankt!

  8. Elisa

    Vandaag gemaakt kreeg compliment leek wel de foe yong hai van de Chinees, niks meer aan doen wel vaker maken.

    1. Superleuk om te horen Elisa! 🙂

  9. Ditske

    Kan je dit ook invriezen?

    1. Ja hoor Ditske, dat kan! 🙂

  10. Monique

    Bedankt voor deze heerlijke recepten.
    Ik heb de babi pangang, bami goreng en foe yong hai gemaakt. Mijn kinderen en ik hebben zitten smullen. Echt een feestmaal! ?

    1. Superleuk om te horen Monique! 🙂

  11. Nan

    Héérlijk. Ik gebruik alleen verse tomaten ipv uit blik. Staafmixer erdoor en klaar. Aanrader dit recept!

  12. Lizette

    Hoi,
    Zelf maak ik deze foute yong hai in de slowcooker. Wel even vochtig bakpapier erin.
    Maar het is heerlijk!!

    1. Karin von Bannisseht

      Hoe doe je dat dan en hoe lang moet het in de slowcooker?
      Dat had ik nog niet bedacht.

  13. Annie

    Voor hoeveel personen is dit foe jong hai recept

    1. Als bijgerecht voor circa 6 personen.

  14. Wallie

    Jammer is het ook zonder pakjes en zakjes te maken?.ketchup ?

    1. J.F.

      Dan kun je misschien gewoon verse tomaten gebruiken.

  15. anja

    Bedankt voor het lekkere recept! We hebben heerlijk gegeten, deze gaan we zeker vaker maken.

  16. Josca

    Ziet er goed uit maar wil weten welke selderij je bedoeld. De stengels of het blad

    1. Ik bedoel bladselderij Josca, heb het aangepast!

  17. Leonie

    Bij de eerste hap vroegen de kinderen al of ik dit vaker wilde maken 😉
    Nou dat denk ik wel. We hebben zitten smullen met z’n 6-en. Dank voor het delen!

  18. Deze hebben we afgelopen week voor het eerst gemaakt, en hij komt vast nog vaker op tafel! 🙂

    1. Leuk om te horen Carina! 🙂

  19. Saskia

    Ik had een vraag..Bij de chinees is de foe yong hai altijd zo lekker stevig en dik..Ik krijg dit nooit voor elkaar..Iemand die weet hoe dit moet??

    1. Met dit recept gaat dat zeker lukken Saskia, smaakt echt net zoals van de Chinees. 🙂

  20. Michael

    Hoi heb het het gisteren ook gemaakt en het was erg lekker we hebben met zijn vieren heerlijk gegeten
    Dankjewel voor dat heerlijke recept
    Gr michael

    1. Leuk om te horen Michael! Bedankt voor je leuke reactie. 🙂

  21. Irma

    Jou bami goreng samen met de Foe Yong Hai bereid voor tien 80+ers. Ze hebben er heerlijk van gegeten…

    1. O wauw Irma, wat een organisatie zal dat geweest zijn. Superleuk om te horen dat het ze gesmaakt heeft! 🙂

      1. Irma

        Weer eens wat anders voor die mensen dan de meestal gebruikelijke Hollandse pot 😉

        1. Haha, ik denk zelfs dat het voor velen de eerste keer in hun leven was dat ze foe yong hai aten?! 😉

  22. tatjana

    hoi heerlijk recept maar 1 ding is mij niet duidelijk.
    moet je de groenten eerst bakken voor je het bij de eieren gooit of gaan ze rauw door de eieren? en zoja blijven de groenten niet te hard ?
    alvast bedankt

    1. Solveig

      Aanhakend op Leonie, ja ik zou zelf ook eerst de groenten een beetje voorbakken, apart zetten en als ze wat zijn afgekoeld door de geklopte eieren roeren. zodat ze een beetje zacht zijn en ik gooi er ook een beetje knoflook en 5-spices door als ik ze een beetje voorbak, die groenten.. Heerlijk recept verder!

  23. Adje Gooskens

    Hoi Annemiek,
    Zaterdag heb ik voor 9 personen jouw recept voor foe jong hai gemaakt, als onderdeel van een Indische rijsttafel. Heerlijk! Alle gasten waren er verrukt over, en ikzelf niet minder. Ik ga zeker vaker recepten van jou proberen! Dank je!!
    Adje

    1. Superleuk om te horen Adje! 🙂

  24. Carina Jansen

    Hallo,
    Kun je ipv de tomatenketchup ook iets anderrs gebruiken? Bijv tomatenblokjes ofzo?
    Of is dat niet echt een optie? 😉
    Groetjes Carina

    1. Hoi Carina, dat kan, de smaak wordt dan minder zoet.

  25. Martine

    Vanavond voor 16 pers. gemaakt. Viel zeer goed in de smaak! Ben zelf ook erg enthousiast over dit recept en de uitleg hoe te maken! Helemaal top, thanks!!

    1. Superleuk om te horen Martine! 🙂

  26. Elly

    Net gemaakt smaakt echt net als bij de Chinees.
    Volgende keer probeert ik ook wat gembersiroop.
    Bedankt voor weer een heerlijk recept.

  27. ingrid

    Kan je het ook invriezen, maar alleen de eieren en groente zonder de saus.

    1. Je kunt ze invriezen Ingrid, maar of het de smaak ten goede komt … Ik zou het dan eerder met saus en al invriezen.

  28. Jesse

    Heel erg bedankt voor de uitgebreide uitleg hoe je Foe Yong Hai moet maken. De kids vragen er al een tijdje naar. Zelf doe ik er de volgende keer waarschijnlijk geen azijn meer in of slechts de helft. Vond de nasmaak iets te zurig. Maar dat kan persoonlijk zijn. Tip voor mensen met een glutenintolerantie: gebruik maizena van het merk Duryea. Die is glutenvrij en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. De maizena van Koopmans kan namelijk sporen van gluten bevatten.

    1. Bedankt voor de glutenvrije tip Jesse!

  29. Hallo Annemiek

    Ik ben ook een nieuwe lezer van je heerlijke recepten.
    Die Foe yong hai was heerlijk en de chinees ziet ons niet meer, ha.
    volgende week babi pangang maken
    mijn complimenten, je bent een super kok

    Groetjes Anneke

    1. O wat lief Anneke en superleuk om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft! Ben heel benieuwd wat je van de babi pangang vindt. 🙂

  30. Elise

    Ziet er heerlijk uit en ik wil het zeer zeker gaan maken.
    Maar voor nu even een vraagje:
    Kun je dit recept ook een dag van te voren bereiden??

    1. Jazeker Elise, dat kan prima!

  31. Irma

    Vandaag de Foe Yong Hai gemaakt samen met je Nasi Goreng. Smaakte heerlijk en voor herhaling vatbaar.

    1. Top!

  32. Louis

    Ik mis, net als bij bij de’ afhaalchinees” de krab. Hai betekent immers krab. Vaak krijg je foe-young-kai en dat is dan met kip. Allemaal lekker maar toch?

    1. Dat is een goede opmerking Louis! Volgende keer maak ik de foe young hai beslist met krab. 🙂

  33. Mieke

    Kun je de maizena ook vervangen door arrowroot? Ben blij dat de basterdsuiker ook te vervangen is door gembersiroop, maar kan het ook met honing? Dit gerecht komt deze week op tafel!

    1. Ja hoor Mieke, dat kan prima en ook honing is geen probleem.

  34. Chantal

    Net gemaakt en gegeten samen met jouw nasi…. Echt verrukkelijk..
    Toen de nasi klaar was dacht ik….mmmm….ziet er zo bleekjes uit….MAAR toen ik een hap nam,
    WAUW!!! Hij smaakt echt als bij de afhaalchinees. Echt mijn complimenten…

    Groetjes,
    Chantal D

    1. Haha, ja, dit is the real deal … ! 🙂 Bedankt voor je leuke reactie Chantal!

  35. Margareth

    Super leuk dat ik dit recept vind. Mijn kids zijn 25 april jarig en willen graag foe yong hai eten maar dan wel zoals bij de chinees. Aangezien we ca. 40 man te eten krijgen wil ik het graag al van te voren maken. Denk jij dat, dat kan. Als ik bijvoorbeeld een dag van te voren alles maak en op de dag zelf het ei en de saus pas bij elkaar doe en opwarm. Zou leuk zijn als je even een reactie geeft. Thanks alvast. Groetjes, Margareth

  36. Aline

    Annemiek, bedankt voor dit heerlijke recept, goed te doen en heel lekker! Ik had het samen met de babi pangang gemaakt. Wij koken regelmatig uit de chinese keuken, deze komt bij de toppers!

    1. Superleuk om te horen Aline! 🙂

  37. Johanna Brinks

    Zelf maak ik ook weleens foe yong hai alleen maak ik het sausje ff anders maar dat doet er nu niet toe, want wat ik vooral ff kwijt wil is dat ik het zo heeerlijk vind dat jij er indd gewoon een omelet van maakt met groenten en al er al in en dat een beetje als roerei kapot bakt.De meeste recepten die je op internet tegenkomt zeggen dat je een omelet moet maken, geroerbakte groenten erin leggen en dan dubbelvouwen. Ik vind dat zoooo 3x niks! Dus helemaal goed zoals jij het doet 😉 Dat geeft mij weer het gevoel van kijk, zo gek had ik dat niet bedacht.

    1. Huh? Bij de Chinees krijg je toch ook geen keurig dubbelgevouwen omelet? Ha! Bovendien is dit veel makkelijker en daar houden we van! Nooit aan jezelf twijfelen Johanna, want jij weet tenslotte het beste wat je zelf lekker vindt. En daar gaat het om! 🙂

  38. Stefanie

    Gembersiroop in plaats van de suiker! Zo zoeten wij de saus

    1. Johanna Brinks

      ja ik ook!

    2. Goed idee! 🙂

      1. Peter

        Hoeveel gembersiroop doe je er dan in, in dit recept? En is dat ipv de bruine bastertsuiker?
        En ik eet het liefst dan met kipfilet. Kun je aangeven hoe je dat er dan bijmaakt?
        Heb de inkooplijst al uitgeprint…lijkt mij heerlijk en volgens mij niet een duur recept.
        Hoop snel antwoord te krijgen, dan ga ik naar de supermarkt!

        Alvast bedankt!

        Peter

        1. Hoi Peter,

          Als je gembersiroop wilt gebruiken om de saus te zoeten, vervangt deze inderdaad de bruine suiker. Voeg gewoon eerst 1 of 2 el toe en proef dan of je de saus lekker vindt. Voeg anders nog wat meer toe. Als je kip wilt toevoegen, in repen snijden en even in koekenpan voorbakken. Dan toevoegen aan omeletmengsel en bereiden zoals bovenstaand omschreven. Succes! 🙂

  39. Selly

    Vandaag voor de 2e keer gemaakt. Ik woon in Griekenland, dus de Grieken aan de Foe yong Hai… En ze vinden het heerlijk!! De variatie met kip lijkt me ook erg lekker trouwens!

    1. Hoi Selly, wat leuk om te horen, dat ook de Grieken deze foe yong hai waarderen! 😉 Voor de kipvariant zou ik overigens een kipfiletje pocheren, in stukken snijden en op het laatste moment door het eimengsel roeren. Mmmm… krijg er direct zin in.

  40. Ruud

    Je krijgt al trek als je de mooie foto’s ziet!
    Maar naast je lieve dochter niemand aan tafel. Het recept is voor 8 personen. Is er een gemakkelijke formule om een recept om te zetten naar 4 personen?

    1. Hoi Ruud,

      Je kunt voor 4 personen alle ingredienten behalve de eieren halveren. Ik zou acht eieren gebruiken. Maar het ligt er natuurlijk ook een beetje aan wat je er verder bij serveert. Bij mij was dit een onderdeel van een uitgebreide rijsttafel met meerdere gerechten. Als je naast de foe yong hai minder gerechten serveert, mag je uiteraard best wat meer maken.

  41. pauline

    Heb het gisteren gemaakt, echt super super lekker!
    Ik voeg zelf ook kip toe .

    1. De volgende keer ga ik het ook eens proberen met kip Pauline, lijkt me heerlijk!

  42. Miriam

    mmmm dat ziet er heerlijk uit,ga dit zeker proberen.
    maar Annemiek zie dat jij veel zo’n elektrische hapjespan gebruikt,is deze echt zo makkelijk?
    ik overweeg hem te kopen voor de camping
    groetjes Miriam

    1. Hoi Miriam,

      Ik kook het liefst buiten en gebruik dan inderdaad vaak de hapjespan. Die is namelijk lekker groot en naderhand heel makkelijk om schoon te maken. Ik denk alleen dat deze pan teveel stroom verbruikt voor op de camping, dat zou je even na moeten kijken. Anders is een skottelbraai misschien handiger. Je kunt daar diverse pannen opzetten, waaronder een paellapan. Dit is een grote diepe pan waar je hetzelfde mee kunt als de elektrische hapjespan.

      1. martijn

        Hoi Annemiek,

        Waar ik nou zo nieuwsgierig naar ben: waarom kook jij het liefste buiten?

        1. Als het mooi weer is ben ik graag buiten en wil dan ook het liefst buiten koken. Buiten koken is zo heerlijk relaxed!

  43. Debby

    mmm…mijn favoriet, ik voeg nog gember toe aan de saus (vers geplet of gembersiroop)

    1. Een prima tip Debby, gembersiroop… Heerlijk!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde