Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zelfgemaakte foe yong hai
Kruisen jullie ook steevast foe yong hai aan als je Chinees besteld? Dit heerlijke Chinese eiergerecht met groenten in zoetzure saus mag simpelweg niet ontbreken bij een lekkere rijsttafel. Maar wist je eigenlijk dat je dit gerecht ook heel makkelijk zelf kunt maken? Alle ingrediënten zijn namelijk oer-Hollands (op de bamboespruiten na) en je maakt het klaar in minder dan 30 minuten! Probeer het maar, je zult versteld staan.
Ingrediënten
Voor de omelet
- 12 eieren
- 50 g champignons, in plakjes
- 25 g bamboe spruiten uit een blik, uitgelekt en grof gehakt
- 50 g wortel, geraspt
- 1 rode paprika, ontzaad en in smalle repen gesneden
- 1 el bladselderij, fijngehakt
- 1/2 prei (alleen het witte gedeelte), goed gewassen en gedroogd en in smalle ringen gesneden
Voor de saus
- 1/2 ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 400 ml ketchup
- 400 ml water
- 4 gepelde tomaten uit blik, vocht eruit geknepen en grof gehakt
- 75 ml azijn
- 3-4 el bruine basterdsuiker
- Maizena
En verder nog
- Sesamolie
- Zout en peper uit de molen
Bereiding
Fruit de ui en knoflook enkele minuten op laag vuur in wat sesamolie totdat ze zacht, maar niet bruin zijn.
Bak vervolgens de gepelde tomaten een minuut mee. Voeg de overige ingrediënten toe (behalve de azijn, suiker en maizena) en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer een papje van 1 eetlepel maizena met wat water of saus en bind de saus hiermee. Herhaal dit eventueel totdat de saus de juiste dikte heeft. Zeef de saus, verwarm opnieuw en maak hem zoetzuur op smaak met azijn en suiker. Laat nog een minuut zachtjes pruttelen.
Klop de eieren los in een grote kom en roer de groenten erdoor. Ik had hiervoor een uitstekend hulpje…
Breng goed op smaak met zout en peper. Verhit een grote hapjes- of koekenpan met wat olie en schenk het eiermengsel erin. Zet het vuur laag. Bak de omelet enkele minuten totdat de onderkant gaar is, draai om en bak de omelet aan de andere kant gaar. Ik vind het zelf makkelijker en lekkerder om af en toe even zachtjes door het ei te roeren; niet te vaak, zodat je toch grote stukken ei krijgt.
Zet het vuur uit als het ei nog iets vochtig is, het ei gaart namelijk nog verder. Schep het ei op een schaal en schenk de saus eroverheen. Serveer direct.
Eet smakelijk!
om 16:58
Heel lekker, ik heb hem niet gezeefd en de azijn weggelaten, vond het zo al heerlijk naar mijn smaak. Hier in Canada (Ontario) bij de Chinees kennen ze wel Foe Yong Hai, (veel groente en weinig ei) maar niet de saus. Weer een prima aanvulling aan mijn receptenboet. BEDANKT!
om 15:51
In 1 woord, HEERLIJK!! Echt een aanrader ?
om 11:11
Superleuk om te horen Sharon! 🙂
om 18:11
Heerlijk foe yong hai recept van Annemiek, meerdere keren al met succes gemaakt. Allen bereidingstijd 30 min is toch echt wel langer… ?
om 20:05
Hoi,
Ik wil ook graag een rijsttafel zelf maken. Het liefst maak ik alles een dag van tevoren of op de ochtend zelf, dus de nasi, foe yong hai, en kip in pindasaus. Kan ik dit allemaal een dag van tevoren maken of op de ochtend zelf? Hoe kan ik deze gerechten dan het beste weer opwarmen? In de pan zelf opwarmen? In de oven? anders?
om 16:22
Hoi Sandra, ik zou alles een dag van te voren maken. Dat scheelt je veel stress op de dag zelf! Opwarmen doe ik zelf altijd in warmhoudbakken die ik afdek met alufolie en vervolgens opwarm in de oven. Opwarmen in de pan kun je bij nasi ook goed doen, de rest van de gerechten zou ik niet in de pan opwarmen.
om 13:05
Welke soort azijn heb ik voor dit gerecht nodig?
om 09:59
Hoi Anne, dat maakt niet zoveel uit, ik gebruik zelf meestal rijst- of sushiazijn, of witte balsamicoazijn. Net wat ik in huis heb. 🙂
om 18:01
Sorry, kwestie van lezen….
om 18:00
Als kooknitwit ga ik dit toch maken, lijkt me heerlijk. Maar kun je een idee geven van de hoeveelheid azijn en suiker? Dan weet ik in ieder geval dat ik er niet direct teveel van gebruik… Alvast bedankt!
om 18:09
Vandaag gemaakt kreeg compliment leek wel de foe yong hai van de Chinees, niks meer aan doen wel vaker maken.
om 16:13
Superleuk om te horen Elisa! 🙂
om 14:27
Kan je dit ook invriezen?
om 11:01
Ja hoor Ditske, dat kan! 🙂
om 18:26
Bedankt voor deze heerlijke recepten.
Ik heb de babi pangang, bami goreng en foe yong hai gemaakt. Mijn kinderen en ik hebben zitten smullen. Echt een feestmaal! ?
om 09:34
Superleuk om te horen Monique! 🙂
om 20:07
Héérlijk. Ik gebruik alleen verse tomaten ipv uit blik. Staafmixer erdoor en klaar. Aanrader dit recept!
om 12:40
Hoi,
Zelf maak ik deze foute yong hai in de slowcooker. Wel even vochtig bakpapier erin.
Maar het is heerlijk!!
om 17:52
Hoe doe je dat dan en hoe lang moet het in de slowcooker?
Dat had ik nog niet bedacht.
om 15:05
Voor hoeveel personen is dit foe jong hai recept
om 12:09
Als bijgerecht voor circa 6 personen.
om 00:39
Jammer is het ook zonder pakjes en zakjes te maken?.ketchup ?
om 19:39
Dan kun je misschien gewoon verse tomaten gebruiken.
om 22:06
Bedankt voor het lekkere recept! We hebben heerlijk gegeten, deze gaan we zeker vaker maken.
om 09:42
Ziet er goed uit maar wil weten welke selderij je bedoeld. De stengels of het blad
om 11:21
Ik bedoel bladselderij Josca, heb het aangepast!
om 18:32
Bij de eerste hap vroegen de kinderen al of ik dit vaker wilde maken 😉
Nou dat denk ik wel. We hebben zitten smullen met z’n 6-en. Dank voor het delen!
om 20:18
Deze hebben we afgelopen week voor het eerst gemaakt, en hij komt vast nog vaker op tafel! 🙂
om 09:47
Leuk om te horen Carina! 🙂
om 12:03
Ik had een vraag..Bij de chinees is de foe yong hai altijd zo lekker stevig en dik..Ik krijg dit nooit voor elkaar..Iemand die weet hoe dit moet??
om 09:43
Met dit recept gaat dat zeker lukken Saskia, smaakt echt net zoals van de Chinees. 🙂
om 06:25
Hoi heb het het gisteren ook gemaakt en het was erg lekker we hebben met zijn vieren heerlijk gegeten
Dankjewel voor dat heerlijke recept
Gr michael
om 19:25
Leuk om te horen Michael! Bedankt voor je leuke reactie. 🙂
om 10:29
Jou bami goreng samen met de Foe Yong Hai bereid voor tien 80+ers. Ze hebben er heerlijk van gegeten…
om 10:35
O wauw Irma, wat een organisatie zal dat geweest zijn. Superleuk om te horen dat het ze gesmaakt heeft! 🙂
om 10:38
Weer eens wat anders voor die mensen dan de meestal gebruikelijke Hollandse pot 😉
om 10:47
Haha, ik denk zelfs dat het voor velen de eerste keer in hun leven was dat ze foe yong hai aten?! 😉
om 18:39
hoi heerlijk recept maar 1 ding is mij niet duidelijk.
moet je de groenten eerst bakken voor je het bij de eieren gooit of gaan ze rauw door de eieren? en zoja blijven de groenten niet te hard ?
alvast bedankt
om 20:09
Aanhakend op Leonie, ja ik zou zelf ook eerst de groenten een beetje voorbakken, apart zetten en als ze wat zijn afgekoeld door de geklopte eieren roeren. zodat ze een beetje zacht zijn en ik gooi er ook een beetje knoflook en 5-spices door als ik ze een beetje voorbak, die groenten.. Heerlijk recept verder!
om 12:04
Hoi Annemiek,
Zaterdag heb ik voor 9 personen jouw recept voor foe jong hai gemaakt, als onderdeel van een Indische rijsttafel. Heerlijk! Alle gasten waren er verrukt over, en ikzelf niet minder. Ik ga zeker vaker recepten van jou proberen! Dank je!!
Adje
om 13:10
Superleuk om te horen Adje! 🙂
om 16:09
Hallo,
Kun je ipv de tomatenketchup ook iets anderrs gebruiken? Bijv tomatenblokjes ofzo?
Of is dat niet echt een optie? 😉
Groetjes Carina
om 09:59
Hoi Carina, dat kan, de smaak wordt dan minder zoet.
om 21:19
Vanavond voor 16 pers. gemaakt. Viel zeer goed in de smaak! Ben zelf ook erg enthousiast over dit recept en de uitleg hoe te maken! Helemaal top, thanks!!
om 10:28
Superleuk om te horen Martine! 🙂
om 16:06
Net gemaakt smaakt echt net als bij de Chinees.
Volgende keer probeert ik ook wat gembersiroop.
Bedankt voor weer een heerlijk recept.
om 22:15
Kan je het ook invriezen, maar alleen de eieren en groente zonder de saus.
om 08:17
Je kunt ze invriezen Ingrid, maar of het de smaak ten goede komt … Ik zou het dan eerder met saus en al invriezen.
om 10:09
Heel erg bedankt voor de uitgebreide uitleg hoe je Foe Yong Hai moet maken. De kids vragen er al een tijdje naar. Zelf doe ik er de volgende keer waarschijnlijk geen azijn meer in of slechts de helft. Vond de nasmaak iets te zurig. Maar dat kan persoonlijk zijn. Tip voor mensen met een glutenintolerantie: gebruik maizena van het merk Duryea. Die is glutenvrij en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. De maizena van Koopmans kan namelijk sporen van gluten bevatten.
om 12:38
Bedankt voor de glutenvrije tip Jesse!
om 20:26
Hallo Annemiek
Ik ben ook een nieuwe lezer van je heerlijke recepten.
Die Foe yong hai was heerlijk en de chinees ziet ons niet meer, ha.
volgende week babi pangang maken
mijn complimenten, je bent een super kok
Groetjes Anneke
om 09:37
O wat lief Anneke en superleuk om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft! Ben heel benieuwd wat je van de babi pangang vindt. 🙂
om 10:12
Ziet er heerlijk uit en ik wil het zeer zeker gaan maken.
Maar voor nu even een vraagje:
Kun je dit recept ook een dag van te voren bereiden??
om 11:15
Jazeker Elise, dat kan prima!
om 20:36
Vandaag de Foe Yong Hai gemaakt samen met je Nasi Goreng. Smaakte heerlijk en voor herhaling vatbaar.
om 10:35
Top!
om 18:39
Ik mis, net als bij bij de’ afhaalchinees” de krab. Hai betekent immers krab. Vaak krijg je foe-young-kai en dat is dan met kip. Allemaal lekker maar toch?
om 18:52
Dat is een goede opmerking Louis! Volgende keer maak ik de foe young hai beslist met krab. 🙂
om 19:51
Kun je de maizena ook vervangen door arrowroot? Ben blij dat de basterdsuiker ook te vervangen is door gembersiroop, maar kan het ook met honing? Dit gerecht komt deze week op tafel!
om 18:50
Ja hoor Mieke, dat kan prima en ook honing is geen probleem.
om 17:29
Net gemaakt en gegeten samen met jouw nasi…. Echt verrukkelijk..
Toen de nasi klaar was dacht ik….mmmm….ziet er zo bleekjes uit….MAAR toen ik een hap nam,
WAUW!!! Hij smaakt echt als bij de afhaalchinees. Echt mijn complimenten…
Groetjes,
Chantal D
om 19:34
Haha, ja, dit is the real deal … ! 🙂 Bedankt voor je leuke reactie Chantal!
om 21:47
Super leuk dat ik dit recept vind. Mijn kids zijn 25 april jarig en willen graag foe yong hai eten maar dan wel zoals bij de chinees. Aangezien we ca. 40 man te eten krijgen wil ik het graag al van te voren maken. Denk jij dat, dat kan. Als ik bijvoorbeeld een dag van te voren alles maak en op de dag zelf het ei en de saus pas bij elkaar doe en opwarm. Zou leuk zijn als je even een reactie geeft. Thanks alvast. Groetjes, Margareth
om 11:14
Annemiek, bedankt voor dit heerlijke recept, goed te doen en heel lekker! Ik had het samen met de babi pangang gemaakt. Wij koken regelmatig uit de chinese keuken, deze komt bij de toppers!
om 12:32
Superleuk om te horen Aline! 🙂
om 23:42
Zelf maak ik ook weleens foe yong hai alleen maak ik het sausje ff anders maar dat doet er nu niet toe, want wat ik vooral ff kwijt wil is dat ik het zo heeerlijk vind dat jij er indd gewoon een omelet van maakt met groenten en al er al in en dat een beetje als roerei kapot bakt.De meeste recepten die je op internet tegenkomt zeggen dat je een omelet moet maken, geroerbakte groenten erin leggen en dan dubbelvouwen. Ik vind dat zoooo 3x niks! Dus helemaal goed zoals jij het doet 😉 Dat geeft mij weer het gevoel van kijk, zo gek had ik dat niet bedacht.
om 10:34
Huh? Bij de Chinees krijg je toch ook geen keurig dubbelgevouwen omelet? Ha! Bovendien is dit veel makkelijker en daar houden we van! Nooit aan jezelf twijfelen Johanna, want jij weet tenslotte het beste wat je zelf lekker vindt. En daar gaat het om! 🙂
om 18:50
Gembersiroop in plaats van de suiker! Zo zoeten wij de saus
om 23:39
ja ik ook!
om 10:27
Goed idee! 🙂
om 12:08
Hoeveel gembersiroop doe je er dan in, in dit recept? En is dat ipv de bruine bastertsuiker?
En ik eet het liefst dan met kipfilet. Kun je aangeven hoe je dat er dan bijmaakt?
Heb de inkooplijst al uitgeprint…lijkt mij heerlijk en volgens mij niet een duur recept.
Hoop snel antwoord te krijgen, dan ga ik naar de supermarkt!
Alvast bedankt!
Peter
om 15:37
Hoi Peter,
Als je gembersiroop wilt gebruiken om de saus te zoeten, vervangt deze inderdaad de bruine suiker. Voeg gewoon eerst 1 of 2 el toe en proef dan of je de saus lekker vindt. Voeg anders nog wat meer toe. Als je kip wilt toevoegen, in repen snijden en even in koekenpan voorbakken. Dan toevoegen aan omeletmengsel en bereiden zoals bovenstaand omschreven. Succes! 🙂
om 14:19
Vandaag voor de 2e keer gemaakt. Ik woon in Griekenland, dus de Grieken aan de Foe yong Hai… En ze vinden het heerlijk!! De variatie met kip lijkt me ook erg lekker trouwens!
om 08:09
Hoi Selly, wat leuk om te horen, dat ook de Grieken deze foe yong hai waarderen! 😉 Voor de kipvariant zou ik overigens een kipfiletje pocheren, in stukken snijden en op het laatste moment door het eimengsel roeren. Mmmm… krijg er direct zin in.
om 21:57
Je krijgt al trek als je de mooie foto’s ziet!
Maar naast je lieve dochter niemand aan tafel. Het recept is voor 8 personen. Is er een gemakkelijke formule om een recept om te zetten naar 4 personen?
om 17:05
Hoi Ruud,
Je kunt voor 4 personen alle ingredienten behalve de eieren halveren. Ik zou acht eieren gebruiken. Maar het ligt er natuurlijk ook een beetje aan wat je er verder bij serveert. Bij mij was dit een onderdeel van een uitgebreide rijsttafel met meerdere gerechten. Als je naast de foe yong hai minder gerechten serveert, mag je uiteraard best wat meer maken.
om 14:48
Heb het gisteren gemaakt, echt super super lekker!
Ik voeg zelf ook kip toe .
om 19:57
De volgende keer ga ik het ook eens proberen met kip Pauline, lijkt me heerlijk!
om 19:21
mmmm dat ziet er heerlijk uit,ga dit zeker proberen.
maar Annemiek zie dat jij veel zo’n elektrische hapjespan gebruikt,is deze echt zo makkelijk?
ik overweeg hem te kopen voor de camping
groetjes Miriam
om 07:40
Hoi Miriam,
Ik kook het liefst buiten en gebruik dan inderdaad vaak de hapjespan. Die is namelijk lekker groot en naderhand heel makkelijk om schoon te maken. Ik denk alleen dat deze pan teveel stroom verbruikt voor op de camping, dat zou je even na moeten kijken. Anders is een skottelbraai misschien handiger. Je kunt daar diverse pannen opzetten, waaronder een paellapan. Dit is een grote diepe pan waar je hetzelfde mee kunt als de elektrische hapjespan.
om 20:26
Hoi Annemiek,
Waar ik nou zo nieuwsgierig naar ben: waarom kook jij het liefste buiten?
om 09:00
Als het mooi weer is ben ik graag buiten en wil dan ook het liefst buiten koken. Buiten koken is zo heerlijk relaxed!
om 11:41
mmm…mijn favoriet, ik voeg nog gember toe aan de saus (vers geplet of gembersiroop)
om 17:40
Een prima tip Debby, gembersiroop… Heerlijk!