Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Speels & Smakelijk: banaanmuffins
Tada …!
Na heel lang zoeken en uitproberen, en lange dagen van testen en proeven en nog eens proeven, heb ik eindelijk een echt lekkere winnaar in handen: een fantastisch recept voor gezonde bananenmuffins.
Deze rakkers zijn heerlijk luchtig en hebben een lichte bananensmaak en een onweerstaanbare bite door de pecannoten. Ik heb er drie woorden voor: verrukkelijk – verrukkelijk – verrukkelijk. Bovendien kun je ze met een gerust hart uitdelen aan je kinderen. Ze zijn namelijk niet met gewone suiker gezoet maar met palmsuiker. En ze zijn smeuïg gemaakt met yoghurt, melk en in plaats van boter met een heel klein beetje olie. Vergeet er vooral ook niet zelf van te genieten!
Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor circa 24 muffins.
Ingrediënten
- 250 g bloem (voor een glutenvrije variant eventueel te vervangen door o.a. boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, of kokosmeel)
- 150 g kokosbloesemsuiker (palmsuiker)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 1 tl kaneelpoeder (koek- of speculaaskruiden kan ook)
- 100 g yoghurt, of zure room
- 100 ml halfvolle melk
- 70 g zonnebloemolie
- 2 middelgrote eieren
- 1 tl vanille-extract
- 2 overrijpe bananen
- 80 g pecannoten
- 30 g geraspte kokos
Verder nodig
Muffinbakblik, papieren vormpjes, zeef, spatel, garde, ijsbolletjesschep
Bereiding
Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet de papieren vormpjes in het muffinbakblik en zet apart.
Roer in een kom de droge ingrediënten — bloem, suiker, bakpoeder, baksoda en specerijen — door elkaar.
Roer in een andere kom de natte ingrediënten — yoghurt, melk, olie, eieren en vanille-extract — met een garde door elkaar, totdat ze goed vermengd zijn.
Zeef de droge ingrediënten boven de natte ingredienten, doe dit in circa vier porties en spatel luchtig door het beslag. Roer niet langer dan nodig is.
Hak op een snijdplank de pecannoten grof en prak de bananen fijn. Voeg samen met de kokosrasp toe aan het beslag en spatel er luchtig doorheen.
Schep het beslag in de muffinvormpjes, vul ze voor 3/4, dit gaat het makkelijkst met een ijsschepknijper.
Bak de muffins in het midden van de oven in circa 17 minuten gaar, of totdat ze goed gerezen zijn en een prikker er droog uitkomt. Zet tijdens het bakken een ovenschaaltje met water op het onderste bakrooster, dit zorgt ervoor dat de muffins niet uitdrogen.
Laat de muffins een minuut afkoelen in de vorm en zet ze dan op een rooster om verder af te koelen. Ze zijn lauwwarm het allerlekkerst. Wil je ze langer bewaren, laat ze dan in een afgesloten trommel afkoelen. Zo blijven ze lekker zacht en een heel klein beetje klef.
Enjoy!
Kinderrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Picknickrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 21:32
Annemiek, wat zijn de verhoudingen voor 12? Ik denk niet dat ik al de ingrediënten door de helft kan doen…. komt misschien de smaak niet te goei, maar 24 muffins vind ik wat veel om te bakken….
om 15:12
Hoi Jacoline, voor een half recept durf ik geen exacte hoeveelheden te noemen. Ik denk dat je het recept wel gewoon kunt halveren, maar ik durf niet met zekerheid te zeggen of het eindresultaat hetzelfde zal zijn.
om 18:12
Waar is baksoda te koop ? Ik heb het nog nooit in een winkel zien staan
om 19:09
Ik heb de baksoda bij een DA (drogist) gekocht.
om 19:39
Hoi Paulien, de beter gesorteerde supermarkt verkoopt het tegenwoordig bij de bakafdeling als baking soda. De AH heeft het in elk geval, of anders – zie tip van Mirte – bij de drogist.
om 21:53
Bedankt voor de antwoorden. Ik ga er zeker naar opzoek ??
om 23:43
Dat klinkt goed en ga ik zeker snel uitproberen, maar moet de oven nu op 180 of 190 graden?
om 19:00
Excuses, het moet 180 graden zijn. Ik heb het aangepast. Bedankt voor je reactie Mirte. 🙂
om 19:13
Vandaag gemaakt en ze zijn lekker hoor en ook vooral door die pecannoten erdoor.
om 19:40
Leuk om te horen Mirte! 🙂