Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Witte chocolademousse met stoofperen
Deze witte chocolademousse met stroperige zoete stoofpeertjes maakte ik als dessert voor het kerstdiner in 2012. Het is een verrukkelijk recept en ontzettend makkelijk en leuk om te maken!
Het recept voor dit dessert en tevens het bijbehorende complete kerstmenu komt van 24 kitchen. De stoofperen kun je een dag eerder maken en op het laatste moment alleen even opwarmen.
Ingrediënten voor 6 personen
- 450 g slagroom
- 6 g gelatineblaadjes
- 55 g likeur naar keuze (ik heb ’43’ likeur gebruikt)
- 175 g witte chocolade
- cantuccini koekjes, verkruimeld
- flinke handvol blauwe bessen
- stroperige stoofperen
Verder nodig
6 hoge dessert- of wijnglazen, handmixer, spuitzak
Bereiding
Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn.
Breng de slagroom aan de kook.
Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en laat al roerende oplossen. Voeg de likeur toe.
Hak de chocolade in kleine stukjes en schep dit in een schaal.
Schenk het warme roommengsel over de witte chocolade en laat al roerende smelten.
Laat afkoelen en minstens anderhalf uur goed koud worden in de koelkast. Maak ondertussen de stoofperen.
Voor het serveren
Snijd de warme stoofperen in iets kleinere stukjes. Klop het witte chocolademengsel met de handmixer tot een luchtige mousse, niet te lang kloppen! Schep de chocolademousse in de spuitzak en spuit een laagje mousse in een champagneglas. Verdeel hierover een paar stukjes stoofpeer met wat siroop en ga weer verder met de mousse. Strooi er een paar blauwe bessen over en begin weer opnieuw. Ga zo verder totdat het glas vol is en eindig met de mousse. Strooi er tot slot wat verkruimelde cantuccini koekjes overheen en serveer.
TIP!
Wil je de mousse eerder maken en invriezen tot gebruik? Klop hem dan niet op en laat invriezen. In het recept van Angélique Schmeinck staat dat je de mousse moet laten ontdooien en alleen maar hoeft op te kloppen. Echter, na het ontdooien is de mousse zo stijf dat je hem niet meer kunt opkloppen. Wanneer je dit wel doet, zoals ik, dan wordt de mousse ranzig. Je kunt de mousse dus het beste pas maken op de dag zelf of de mousse na ontdooien niet meer opkloppen maar direct gebruiken.
Kerstrecepten, Valentijnsrecepten, Zoete recepten, Chocoladerecepten, Dessert
om 22:15
Heerlijk nagerecht
om 13:50
Ik moet zo lachen om die 52,5 gram likeur en die 172,5 gram chocolade! ;-)) luistert dat héél nauw of is het iets om kwink te slaan?
om 16:50
Op 24kitchen, waar ik dit recept vandaan heb, kun je het aantal personen invullen en dan wordt de juiste hoeveelheid berekend. Ik zou het niet zo heel nauwkeurig nemen, hoewel, de likeur zou ik altijd naar boven afronden… 😉