Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zoet & Zalig: citroencake
Zoals je inmiddels wel weet ben ik dol op taart en gebak. Ik kan er dag en nacht van snoepen.
In onze koelkast pronkt dan ook bijna elk weekend wel iets zoets en zaligs. Als ik goede zin heb maak ik lachend een mooi gedecoreerde taart, maar met evenveel goede zin en pret kan ik ook iets eenvoudigs bakken, zoals een simpele cake. Deze citroencake heeft een frisse, verfijnde citroensmaak en is liefdevol bedekt met een knapperig, bitterzoet glazuurlaagje. Hemels!
Heerlijk met een kop thee in de middag (of in de avond, of in de ochtend, of diep in nacht!) Enjoy!
Gebak voor 8 tot 10 personen — 15 minuten + 55 minuten in de oven
Ingrediënten
- 200 g zachte ongezouten roomboter + wat extra om in te vetten
- 200 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 biologische citroen
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 140 g poedersuiker
- Paar el melk
Verder nodig
Cakebakblik, elektrische handmixer, fijne rasp, zeef, spatel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet het bakblik in met boter. Klop de boter en suiker tot een romig en luchtig mengsel. Rasp de schil van de citroen en voeg toe. Klop één voor één de eieren door de boter. Pers de helft van de citroen uit en voeg al kloppend toe aan het beslag. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het beslag en spatel er luchtig doorheen, totdat het volledig is opgenomen. Schep het beslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad.
Bak circa 55 minuten in de oven. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en stort de cake op een rooster. Laat de cake op het rooster volledig afkoelen. Pers de andere helft van de citroen uit en roer door de poedersuiker, totdat de poedersuiker volledig is opgelost. Verdun het glazuur met een paar eetlepels melk, totdat je een dik, vloeibaar glazuur hebt. Giet dit over de cake en laat het glazuur hard worden.
Enjoy!
Tip
Tover deze citroencake eenvoudig om tot een heuse kerstcake door hem te garneren met gesuikerde cranberry’s en chocoladehulstblaadjes.
Seizoensrecepten, Themarecepten, Zomerrecepten, High tea recepten, Picknickrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 19:51
Hallo Ineke, dank voor t recept. Vraag : wordt t suiker glazuur harder ( niet meer plakkerig ) als het helemaal afgekoeld is ? Heel graag uw reactie. Dankjewel, Hedy
om 17:04
Ik heb een bakblik van 32 cm gebruikt…alleen me cake werd maar 6 cm hoog en
toch alles volgens recept gedaan !!!
Wat heb ik fout gedaan !!!
Groet Ineke
om 17:10
Hoi Ineke, heb je wel een bakvorm voor cake gebruikt? Dus een cakevorm? Het lijkt erop dat je een diep bakblik gebruikt heb namelijk en daarin krijg je inderdaad een platte cake.
om 16:56
net zelf ook deze taart gemaakt!
super simpel om te doen en super lekker !
echt een aanrader
om 09:05
Dag Annemiek.
Kan je de citroen vervangen voor sinaasappel ?
Groetjes Bert.
om 09:22
Ja hoor Bert, dat kan. Dan krijg je sinaasappelcake. 😉
om 16:47
Je hebt niets teveel gezegd met “zoet & zalig”, want zo smaakt hij ook.
Zelfs mijn man die niet zo houdt van een citroensmaak vond hem heerlijk!
om 10:37
Leuk om te horen Mirte!