Baktips: problemen bij het bakken van cake

Baktips: problemen bij het bakken van cake

Het bakken van een cake is eigenlijk een van de makkelijkste bezigheden in de keuken. Bovendien brengt het snel uitkomst voor onverwacht bezoek, het maken van een traktatie voor school of samen met de kinderen iets bakken. ‘De kom uitlikken’ zorgt altijd weer voor blijde gezichten, zowel voor grote als kleine mensen ;-). Toch kunnen zich heus problemen voordoen bij het bakken van een cake.

1. De bovenkant van de cake is gebarsten

  • Te hoge temperatuur.
  • De cake heeft te hoog in de oven gestaan.

Oplossing

Dit is een van de meest voorkomende problemen. Je kan de cake de volgende keer een trede lager zetten in de oven. Een directe oplossing is: snijd de bovenkant subtiel weg en keer de cake om. Zo wordt de onderkant de bovenkant en ziet hij er strak uit!

2. De cake loopt over

  • De cakevorm was te klein. Voor het bakken mag de cakevorm nooit meer dan voor 2/3 deel worden gevuld.
  • Je hebt teveel bakpoeder gebruikt.
  • De temperatuur in de oven was te laag.

Oplossing

Zorg dat je cakevorm groot genoeg is of doe minder beslag in de vorm. Het blik mag nooit meer worden gevuld dan 2/3 van het blik. Zorg ook dat je de hoeveelheden die genoemd worden in de ingrediëntenlijst precies opvolgt. Het luistert met bakken erg nauw. Helaas kun je, zoals bij koken, niet meer tussentijds bijsturen.

3. De bovenkant van mijn cake is te hoog

  • Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
  • Wellicht zijn het bakpoeder en de bloem niet gelijkmatig door het beslag verdeeld. Het is dan ook altijd verstandig deze twee ingrediënten door elkaar te zeven voordat je ze toevoegt aan het beslag.
  • Te veel bakpoeder gebruikt.

Baktips: problemen bij het bakken van cake

Oplossing

Zorg dat het cakeblik groot genoeg is en zet de oven eens 5-10 graden lager dan normaal. Wat je ook kan doen is het cakeblik de eerste 30 minuten afdekken met aluminium folie. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig over de cake verspreid wordt. Na die 30 minuten haal je de folie weg en kan de cake doorgaren. Wil je een directe oplossing: snijd de bovenkant subtiel weg en keer de cake om. Zo wordt de onderkant de bovenkant en ziet hij er strak uit!

4. De cake blijft aan de vorm vastplakken

  • De bakvorm is niet genoeg ingevet.

Oplossing

De bakvorm moet je echt goed invetten! Ik gebruik altijd de bakspray van Dr. Oetker. Om ervoor te zorgen dat de cake sowieso uit de vorm loslaat kun je uit voorzorg ook nog een laagje paneermeel of bloem over de olie/boter aanbrengen of een stuk bakpapier in de vorm leggen.

5. De cake is bovenop donker maar binnenin niet gaar

  • De temperatuur van de oven is te heet geweest. De buitenkant heeft te snel gebakken maar de binnenkant heeft niet lang genoeg de tijd gekregen om te garen.

Oplossing

Zet de volgende keer de temperatuur 5-10 graden minder heet. Een directe oplossing is wanneer je ziet dat de cake echt bruin wordt maar nog ongaar van binnen, is afdekken met aluminium folie totdat de hele cake gaar is.

6. De cake is te droog

  • Je hebt te veel bakpoeder gebruikt waardoor de cake uitdroogt.
  • Je hebt de cake te lang gebakken.
  • De cake heeft te lang onafgedekt buiten de oven staan afkoelen.

Oplossing

Let op je toegevoegde hoeveelheid bakpoeder. Maar waarschijnlijk heb je de cake te lang in de oven gehad. Houd de cake tijdens het bakken goed in de gaten en test de gaarheid af en toe met een satéprikker. Ook zou je de cake net wat eerder uit de oven kunnen halen, dan wordt hij wat kleffer. Dat vind ik zelf lekkerder. Een cake gaart namelijk altijd nog wat na.

7. De cake is te vettig

  • Te veel vet gebruikt bij het invetten van de bakvorm.
  • De boter is niet genoeg door het beslag gemengd.
  • Je hebt te koude boter gebruikt.

Oplossing

Zorg ervoor dat de boter echt op kamertemperatuur is voor je hem verwerkt. Er mag geen klontje boter meer in het beslag zitten.

8. De randen van de cake zijn vochtig

  • Je hebt de cake te lang in het bakblik laten zitten.
  • Je hebt de cake bij het afkoelen in het bakblik laten zitten en hem afgedekt ter voorkoming van uitdrogen.

Oplossing

Wanneer je een cake te lang in het blik laat zitten krijg je condensvorming wat terug slaat op de cake. Beter is om hem af te laten koelen op aan rooster en hem dan wel vlot af te dekken i.v.m. uitdroging.

9. De cake is compact

  • Niet voldoende bakpoeder verwerkt.
  • Bakpoeder overstuur.
  • Beslag te lang geklopt.
  • Te veel bloem gebruikt.
  • Oventemperatuur te laag.
  • Te koude ingrediënten.

Oplossing

Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Misschien heb je het beslag te lang geklopt, te veel bloem gebruikt of heb je het beslag te lang laten staan voordat je het in de oven zette. Of de oven was nog niet op temperatuur toen je de cake erin zette. En wat ook nog mogelijk is, is dat je te weinig bakpoeder hebt gebruikt, want dit zorgt ervoor dat een cake rijst. Je ziet, er kunnen vele oorzaken zijn. Een kwestie van uitproberen dus.


Baktips!

Eén reactie

Deel je reactie

  1. willeke

    Heb je ook een oplossing voor mijn “cake-probleem”?
    Mijn cake is van binnen, bruin. De bovenkant/zijkant zijn prima. Alles is goed gaar, dus ook van binnen. Maar ik zie toch graag dat de cake wat geler is.
    Hellup….

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde