Boerenkoolstamppot met jus en rookworst

Voor dit recept schakelde ik mijn moeder als hulplijn in. Zij maakt namelijk de allerlekkerste boerenkoolstamppot! Vroeger gruwelde ik van boerenkool, maar ja, wat wist ik toen helemaal? Gelukkig komt wijsheid met de jaren en weet ik dit gerecht inmiddels op juiste waarde te schatten. 

Toch heb ik dit recept net een beetje anders gemaakt dan mijn moeder dat doet. Je weet het moeders, ik ben eigenwijs! Mijn moeder kookt de boerenkool altijd al een dag (of meerdere dagen) van tevoren en maalt hem daarna nog fijner in de keukenmachine — de zakken fijngesneden boerenkool die je in de winkel koopt vindt mijn moeder te grof. Op de dag zelf hoeft ze dan alleen aardappelpuree te maken en de boerenkool erdoorheen te roeren. Omdat ik hier geen tijd voor had heb ik de boerenkool op de traditionele manier met de aardappels meegekookt en niet extra fijngemalen. Het resultaat is een heerlijke, stoere stamppot!

Mocht je toch zin en tijd hebben om de boerenkool extra fijn te malen, dan zou ik dat doen. Het resultaat is dan iets verfijnder.

Budget, Eenpansgerechten, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Seizoen, Snel, Stamppotrecepten, Wereldgerecht, Winterrecepten

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 g fijngesneden boerenkool
  • 50 g roomboter
  • 75 ml volle melk of room
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 rookworsten
  • 125 g gerookte spekblokjes

Voor de jus

  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 450 ml krachtige runderbouillon

Optioneel om erbij te serveren

  • Amsterdamse uitjes
  • Mosterd
  • Piccalilly
  • Augurken

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze een keer doormidden. Leg ze in een ruime kookpan en voeg zoveel water toe , totdat ze royaal onderstaan. Voeg een flink snuf zout toe.

Leg de boerenkool bovenop de aardappels, doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Leg na circa 8 minuten de rookworsten bovenop de geslonken boerenkool en kook nog circa 17 minuten verder.

Boerenkoolstamppot van moeders? Kookt de boerenkool apart van de aardappels gaar (dit kan al een dag van tevoren), giet hem af en laat hem uitlekken. Dep de boerenkool droog met een theedoek en maal hem fijn in de keukenmachine. Bewaar afgedekt in de koelkast. Op de dag zelf kook je de aardappels gaar in bouillon (geen zout) en maak je de puree smeuïg met boter, melk of room en een scheut van het opgevangen kookvocht van de aardappels. Roer tot slot de gekookte en fijngemalen boerenkool door de puree.

Bak ondertussen de spekjes langzaam uit in een koekenpan, totdat ze goudbruin zijn.

Maak ondertussen ook de jus. Smelt de roomboter in een pan en voeg de bloem toe. Blijf circa 5 tot 8 minuten op laag vuur roeren om te bloem te laten garen. Om de jus extra smaak te geven laat ik het bloemmengsel licht goudbruin kleuren en voeg dan — al roerend met de garde — de bouillon toe. Kook op middelhoog vuur enkele minuten verder, totdat je een licht gebonden en gladde jus hebt zonder klontjes. Houd de jus warm.

Haal — als de aardappels en boerenkool zacht zijn — de rookworsten uit de pan en houd ze warm. Giet de aardappels en boerenkool af — vang een koffiemok kookvocht op — en zet de pan terug op laag vuur. Voeg de roomboter en melk toe en stamp tot een gladde puree. Voeg de uitgebakken spekjes samen met het aanhangende bakvet toe en roer door de stamppot. Maak het geheel extra smeuïg met het opgevangen kookvocht en breng op smaak met de azijn en zout en peper uit de molen.

Serveer de boerenkool met de rookworst, jus en tafelzuur.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com