Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Basisrecept botercrème
Dit eenvoudige basisrecept voor luchtige botercrème is een onmisbaar ingrediënt bij het versieren van taarten en cupcakes. Door het toevoegen van een bloem-melkmengsel heeft deze botercrème geen uitgesproken botersmaak, maar is juist romig, vol en zacht. Je kunt hem gebruiken om taarten mee te vullen en af te smeren, of je spuit er rozetjes mee op cupcakes.
Dit recept is voldoende om circa 15 grote, of 20 kleinere rozetjes op cupcakes te spuiten, of om één grote taart (20 cm) mee te vullen en af te smeren.
Ingrediënten
- 50 g patentbloem, gezeefd
- 250 ml melk
- 250 g zachte, ongezouten roomboter (minimaal 2 uur van tevoren uit de koelkast halen)
- 250 g poedersuiker
- 5 ml vanille-extract, of het merg van 1 vanillepeul
Verder nodig
Fijne zeef, sauspannetje, elektrische handmixer
Bereiding
Zeef de bloem boven het sauspannetje en voeg in een klein straaltje, al kloppend met een garde, de melk toe, zodat er geen klontjes ontstaan. Klop net zolang totdat alle klontjes verdwenen zijn. Verwarm het mengsel op laag tot middelhoog vuur, totdat het mengsel begint te binden en zet het vuur laag. Warm nog kort even door, zodat de bloem goed kan garen. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen. Dek af met vershoudfolie, zodat er geen velvorming kan ontstaan.
Klop — als het bloemmengsel voldoende is afgekoeld — de boter samen met de poedersuiker en het vanille-extract tot een luchtige, romige crème en voeg het bloemmengsel toe. Klop verder tot een gladde crème.
Gebruik de botercrème direct, of bewaar afgedekt in de koelkast. Laat hem dan voor gebruik weer wat zachter worden.
Botercrème variaties:
Chocoladefrosting
Klop 100 g gesmolten chocolade, een paar eetlepels Nutella, of 2 el heet water en 30 g cacaopoeder door de botercrème voor een heerlijke chocoladesmaak.
Botercrème met banketbakkersroom
Klop een basis botercreme van 200 g zachte roomboter en 100 g poedersuiker. Meng hier een portie banketbakkersroom doorheen van Dr. Oetker (gemaakt volgens de omschrijving op het pak).
Tweekleurenfrosting
Verdeel de basis botercrème in twee helften en roer door de ene helft een druppel levensmiddelenkleurstof, of 90 gram gesmolten pure chocolade. Spreid een groot stuk vershoudfolie over het aanrecht of tafel en verdeel de beide botercrèmes in een lange streep naast elkaar, op de folie. Rol de folie zo strak mogelijk op en draai beide uiteinden als een toffee dicht.
Als de botercrème te zacht is geworden om rozetjes mee te spuiten, leg hem dan in de koelkast en laat circa dertig tot vijfenveertig minuten opstijven.
Doe de toffee in de spuitzak en trek één uiteinde van de folie door de spuitzak (laat, in tegenstelling tot wat je ziet op onderstaande foto, de spuitmond erop zitten). Knip het uitstekende stuk folie af en spuit met een draaiende beweging de botercrème op de cupcakes.
Serveer direct of bewaar tot gebruik in de koelkast.
Enjoy!
om 21:40
hoi annemiek
toffe website heldere uitleg! perfect! top!
kun je de botercreme ook in de cupcake doen zodat een extraatje wordt
en hoe kan je het een kleurtje geven zonder kleurstof het kan met fruit maar als je een kleur wil zoals donker dan moet er meer in en dan kan het zoeter of anders worden en daarom deze vraag
om 11:07
Ik begrijp je vraag niet helemaal. Botercreme in de cupcake in plaats van erbovenop? Natuurlijk kleuren kan bijvoorbeeld met frambozen-, bieten-, wortel-, of spinaziesap. Het zal de smaak ongetwijfeld iets veranderen, maar dat hangt natuurlijk van de hoeveelheid sap af die je toevoegt.
om 16:22
Op welk moment wordt de vanille toegevoegd?
om 19:52
Hoi Patricia, bedankt voor je vraag. Ik heb het aangepast in de tekst! 🙂
om 13:30
hoi
kan je botercrème ook zonder vanille maken
Vr groet Daphne
om 14:07
Dat kan uiteraard, maar ik zou het zeker met maken. Geeft de botercrème net iets extra’s.
om 20:55
Hallo,
Is dit recept ook geschikt als onderlaag voor (geboorte) muisjes? Blijven deze goed zitten, of moet hiervoor nog bloem o.d. toegevoegd worden?
om 16:57
Hoi Nel,
Je bedoelt om de muisjes bovenop de botercrème te strooien? Ik denk dat het wel kan, maar dan moet je de crème van tevoren eerst goed koelen in de koelkast, zodat hij steviger wordt en na het bestrooien direct serveren. Als deze crème op kamertemperatuur komt, wordt hij namelijk snel zachter. Ik heb zelf (nog) geen ervaring met botercrème op bloem basis, dus kan niet zeggen of deze steviger is. Succes! 🙂
om 16:44
Hallo Annemiek ,
Aller eerst wil ik je bedanken voor de fijne uitleg met foto,s van jou website keukenliefde
Ik Heb bij de lidl witte marsepein gekocht
En wil dit over een cake doen moet er dan botercreme onder voordat je de marsepein er over heen legt ???
Vr groeten helene
om 16:23
Hoi Helene, bedankt voor het compliment! De botercréme moet er inderdaad onder, want deze fungeert als een soort lijm en maakt de taart tevens een stuk smakelijker. 🙂
om 15:52
Ik wou eens vragen welke soort bloem er gebruikt moet worden groetjes
om 10:31
Hoi Celicia, ik heb het erbij gezet. Ik gebruikt hiervoor patentbloem. 🙂