Tip! Ik had er de kracht niet voor — het kwijl liep me uit de mond en na het maken van de foto’s viel ik direct aan — maar heb je iets meer discipline dan ik, verwarm dan wat speculoospasta op laag vuur tot het vloeibaar is en drizzle over je babka voor serveren.
Biscoff chocolade babka
Een heerlijk, gevlochten zoet en luchtig brood gevuld met romige Biscoff speculoospasta en Biscoff melkchocolade met crunchy speculoosstukjes. Geloof me, dat is nog lekkerder dan het klinkt!
Babka
Een babka is een zoet, gevlochten brood uit Oost Europa. De smaak is een beetje vergelijkbaar met briochebrood. Het deeg wordt vaak gevuld met kaneel of chocolade en vervolgens gevlochten en afgebakken. Het is echt een feestlijk brood om op tafel te zetten voor speciale gelegenheden.
Biscoff chocolade babka
Een tijdje geleden kreeg ik een leuk pakket opgestuurd met daarin alle ingrediënten voor deze Biscoff chocolade babka. Het zag er zo lekker uit dat ik er direct mee aan de slag ging. Een babka lijkt misschien ingewikkeld om te maken maar dat valt reuze mee. De meeste tijd zit hem in het rijzen van het deeg. Tussen de bereiding door laat je het deeg twee keer rijzen. Hierdoor vraagt dit recept iets meer tijd, maar moeilijk is het zeker niet. Na de eerste rijs ga je het deeg uitrollen, vullen en vlechten. Daarna mag het deeg voor de tweede keer rijzen voordat het de oven ingaat.
Hoewel ik prima kan vlechten, vond ik het vlechten van dit brood nogal een uitdaging. Maar, oefening baart kunst dus de volgende keer (want dit smaakt naar meer) gaat dat vast beter. De smaak is er gelukkig niet minder om.
Varianten
Er zijn eindeloos veel varianten op de babka, zowel met zoete als hartige vulling. Zo maakte ik onlangs een hartige babka met een rol bladerdeeg en ham-, en kaasvulling, en ook een snelle babka met Nutella vulling. Ook het proberen waard!
Kerstrecepten, Moederdag recepten, Ontbijtrecepten, Paasrecepten, Valentijnsrecepten, Lunchrecepten, Zoete recepten, Chocoladerecepten
Deel je reactie