Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
De lekkerste croque-monsieur ooit!
Dit is zonder twijfel mijn meest favoriete lunchgerecht: de croque-monsieur. De combinatie van romige bechamelsaus, knapperig geroosterd brood, ham en zacht gesmolten kaas is hemels! Hoewel dit gerecht meestal als lunch wordt gegeten, zou je het zelfs als hoofdgerecht kunnen serveren. Geef er dan een lekkere salade of kom soep bij en je bent helemaal klaar. Bechamelsaus die overblijft, kun je gewoon bewaren voor de volgende dag.
Lunchgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 4 sneetjes casinobrood
- 2 plakken ham
- Stukje kaas, in plakjes en een handje geraspt
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 300 ml melk
- Zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een pannetje, maar laat hem niet kleuren
Voeg als de boter gesmolten is, de bloem toe en roer met een garde goed door. Blijf een paar minuten roeren om de bloem te garen. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe, totdat je een gladde en dikke saus hebt (hij moet dik genoeg zijn om op een sneetje brood te blijven liggen). Breng op smaak met zout en peper.
Leg een vel bakpapier op een bakblik en leg hier het brood op. Beleg een boterham met ham, plakken kaas en verdeel er wat bechamelsaus over.
Leg de tweede boterham erop en bedek deze weer met wat bechamelsaus.
Strooi er wat geraspte kaas over en bak ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Eet smakelijk!
om 15:04
Annemiek kun je dit gerecht een paar uur van te voren klaar maken.
Voordat het de oven in gaat?
Zodat ik meer tijd aan de gasten kan besteden.
Gr. Ria
om 09:01
Ja hoor Ria, dat kan zeker! Ik zou de bechamelsaus dan wel eerst laten afkoelen voordat je hem op het brood smeert, anders wordt het brood zacht.
om 13:28
Er staat nergens wat je met saus moet doen van bloem boter en melk. Smeer je dit op de boterham voordat je de ham en kaas erop doet ofzo?
om 15:59
De saus van bloem, boter en melk heet bechamelsaus Jeroen. Nu staat het er wel. 🙂
om 09:35
Oh, hihi. Ben een echte keukenprins!
om 21:34
Voor 5 personen, kan ik dan de ingredienten voor de saus gewoon 1,5 x verdubbelen?
om 08:52
Hoi Rianne,
Ik denk dat 1x verdubbelen al voldoende is.
om 11:51
Moet je de bechamelsaus op smaak brengen met zout en peper? Of hoort dat eigenlijk niet?
om 12:15
Ja hoor Renate, lekker op smaak brengen met zout en peper.
om 12:26
Ah ik dacht al…dankje!
om 19:29
Klein beetje nootmuskaat doet denk ik ook wonderen in dit zo te lezen heerlijke lunchgerechtje; ik was nog aan het twijfelen voor morgen maar ben er inmiddels uit, waarvoor dank.
om 19:13
Goede tip Jan, nootmuskaat. Dat past er zeker goed bij!
om 15:57
Deze croque monsieur ziet er zeker uit als de lekkerste ooit! Volg onze blog volgende week voor meer tosti gerechten!
om 16:29
Ik ben dol op tosti’s dus kom zeker even langs om te kijken 🙂