Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Flensjes met spinazie en romige roquefortsaus
Dit is mijn geheime wapen op koude en gure herfstdagen, wanneer je tot op het bot verkleumd bent door regen en wind: hartige flensjes, gevuld met spinazie en ham en overgoten met romige roquefortsaus. Zet de hemelsluizen maar open, want dit is gruwelijk genieten!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 150 g + 2 el bloem
- 3 eieren
- 450 ml halfvolle melk
- 1,2 kilo verse spinazie, grondig gewassen en drooggedept
- 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
- 1 groentebouillonblokje
- 75 g Roquefort
- 30 g geraspte kaas
- 150 g plakken beenham, in smalle repen gesneden
- 2 el boter + wat extra boter om de flensjes in te bakken
- Olijfolie
- Snufje zout en suiker
- Nootmuskaat
Verder nodig
Grote koekenpan, eventueel een speciale pannenkoekpan, sauspan, zeef, garde, ovenschaal
Bereiding
Klop 150 g bloem met de eieren, 200 ml melk, 100 ml water, snufje zout en suiker tot een glad en vloeibaar beslag. Laat afgedekt in de koelkast 45 minuten rusten.
Verhit een grote koekenpan met wat olie en fruit op laag vuur de ui en knoflook, totdat ze zacht zijn.
Verkruimel er een half bouillonblokje overheen en voeg zoveel spinazie toe, als in de pan past. Zet het vuur hoog en laat de spinazie slinken. Voeg opnieuw spinazie toe en herhaal tot alles op is. Bak op hoog vuur verder, totdat al het vocht uit de spinazie verdampt is.
Breng de spinazie op smaak met wat nootmuskaat en eventueel peper en zout. Schep de spinazie in een zeef en druk al het overige vocht eruit, vang het vocht op.
Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en verhit opnieuw met een klontje boter (of gebruik de pannenkoekpan als je die hebt). Schep een lepel pannenkoekbeslag in de pan en draai de pan rond om het beslag te verdelen, probeer het laagje beslag zo dun mogelijk te maken, bijna transparant. Als de onderkant licht goudbruin begint te kleuren, draai je het flensje voorzichtig om en bak de andere kant. Bak zo nog circa 5 andere flensjes.
Smelt 2 eetlepels boter in een sauspan en voeg 2 eetlepels bloem toe. Roer met een garde door en laat de bloem op laag vuur even garen. Verkruimel de andere helft van het bouillonblokje erover en voeg het bewaarde spinazie-kookvocht, 250 ml melk en zoveel water toe, totdat je een stevige en gladde saus hebt. Verkruimel de roquefort erboven en roer door de saus.
Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de spinazie en hamreepjes over de 6 flensjes en rol zo strak mogelijk op. Snijd de flensjes schuin doormidden en leg ze in de ovenschaal.
Giet de roquefortsaus eroverheen en bestrooi tot slot met de geraspte kaas.
Bak circa 20 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Franse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten
om 20:19
Weer een heerlijk recept! Ik heb uit het beslag 7 flensjes kunnen halen en daarvoor gebruikte ik een speciale pannenkoekenplan, die ik ooit gekregen had in een kerstpakket. Hierbij heb ik een tomatensalade gegeven en dat was een goede combinatie qua smaak maar ook qua kleur.
om 20:20
p.s. jammer dat ik er hier geen foto kan bijplaatsen.
om 09:12
Wat leuk dat je net zo enthousiast bent over dit recept als ik Mirte! 🙂 Heerlijk idee die tomatensalade, ik krijg er direct weer zin in.