Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Grootmoeders draadjesvlees
Het geheim van grootmoeders draadjesvlees zit hem in goed vlees en eenvoudige ingrediënten. Het resultaat is boterzacht vlees en een verrukkelijke saus! Hoewel grootmoeders het chilipepertje waarschijnlijk achterwege laten, zorgt deze net voor dat kleine beetje extra pit. De blokjes peperkoek geven een heerlijk zoetje aan de saus.
Ingrediënten
- 900 g dikke rib (runderriblappen), in middelgrote stukken gesneden
- Olie om in te bakken
- Klont roomboter
- 300 ml rode wijn
- 250 ml runderbouillon
- 70 g tomatenpuree
- 1-2 el bloem
- 3 uien, in halve ringen gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 2 plakjes kruidkoek, in kleine blokjes gesneden
- 1/2 pot zilveruitjes
- Zout en peper
Bereiding
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Verhit de braadpan met wat olie en bak het vlees kort aan. Bestrooi met zout en peper.
Bak niet al het vlees tegelijk, want dan daalt de temperatuur van de pan en ga je het vlees stoven in plaats van bakken. Schep het vlees op een bord, en zet opzij.
Voeg de boter toe aan het braadvet en laat warm worden. Voeg de uien toe en bak totdat ze zacht zijn.
Voeg de de chilipeper en tomatenpuree toe en bak mee. Verwarm ondertussen in een steelpannetje de wijn en runderbouillon.
Voeg het vlees weer toe aan de uien — het vrijgekomen vleessap mag er ook bij — en bestrooi met de bloem. Bak de bloem een minuut mee om deze te laten garen. Schenk de wijn en bouillon erbij, zoveel totdat het vlees net onderstaat.
Breng het vocht aan de kook en voeg de laurierblaadjes en kruidnagel toe. (Tip: steek de kruidnagels in het laurierblad, zo kun je ze er straks weer makkelijk uitvissen.)
Zet het vuur, zodra het vocht kookt, op de laagste stand (gebruik een sudderplaatje) en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees in 2,5 – 3 uur gaar. Het vlees moet makkelijk uit elkaar vallen als je er met een vork op drukt. Voeg het laatste uur van de stooftijd de blokjes peperkoek en zilveruitjes toe.
De blokjes peperkoek zorgen ervoor dat de saus lichtjes gebonden wordt en geven daarnaast een klein zoetje aan de saus. Serveer het stoofvlees met wat groente en aardappelpuree.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Vleesrecepten
om 14:43
leuke site,heb ook het boek gekocht!Elly Kriek
om 19:53
Ooooh dankjewel voor het compliment Elly en veel smulplezier met het boek! 🙂
om 23:25
Wat zijn de kooktijden met een snelkookpan en wanneer moet ik wat toevoegen? Op welke Stan moet toch vlees sudderen op een inductiekookplaat?
om 22:24
Ik zie in het recept olijfolie staan maar bij de bewerking zie ik het helemaal niet meer terug
om 10:10
Bedankt voor je oplettendheid Ed! Ik heb het aangepast. 🙂
om 22:07
Beste,
Zou ik de wijn door iets anders kunen vervangen?
Grt
om 14:20
Hoi Alisa,
De wijn kun je vervangen door runderbouillon of fond.
om 16:10
Gisteren deze gemaakt, eindelijk stoofvlees zonder azijnsmaak en goed gelukt! Ik at het met hutspot, erg lekker. Bedankt. Ik word steeds meer fan van je site..
om 19:17
Erg leuk om te horen Nicole!! 🙂
om 13:36
Bij mij brand dit ook al weer aan! Wat doe ik verkeerd? Help me ?
om 13:49
Gebruik een pan met dikke bodem Nicolien, bijv. een braadpan!
om 18:46
Lekker Annemiek! Beetje meer wijn doe ik meestal (een fles) haha.
Ja, die peperkoek is het geheime ingredient! Volgens mijn vriendin (geboren en getogen in Geleen) hebben “we” dat van de Limburgers afgekeken (soervleis).
Ga zo door!
om 21:35
Hoi Jaap,
Dat soervleis wil ik ook nog gaan maken, lijkt me heerlijk! Dat extra slokje wijn zal zeker smaken. Ik proef de wijn tijdens het koken ook altijd even voor… heel belangrijk! 😉
om 13:34
Zeer belangrijk! Van de week ga ik soervleis maken, als het gelukt is stuur ik het recept.
om 14:16
echt een toprecept