Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kip tikka masala
Kip tikka massala is een heerlijk Indiaas gerecht bestaande uit malse stukjes kipfilet in een licht pittige (garam) masala-yoghurt saus. Het gerecht wordt regelmatig verward met kip tandoori, die eigenlijk dezelfde bereidingswijze heeft maar dan met kippenpoten wordt bereid. Dit recept voor kip tikka masala is verrassend eenvoudig om te maken en ontzettend smaakvol!
Ingrediënten
- 600 g kipfilet, of kippendijen (zonder bot), in middelgrote stukken gesneden
- Zonnebloem-, of arachideolie
- 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- Stukje gember (2,5 cm), geschild en geraspt
- 2 groene pepers, of 1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 2 tl garam masala (Indiaas specerijenmengsel)
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kurkuma
- 1,5 el bruine basterdsuiker
- 1 el tomatenpuree
- 400 ml gezeefde tomaten
- 6 el volle yoghurt
- 2 el fijngehakte koriander
- Zout en peper uit de molen
Bereiding
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verhit een hapjespan of kookpan met wat olie en fruit de ui, knoflook, gember en groene peper, totdat de ui zacht is.
Voeg dan de specerijen, tomatenpuree en suiker toe en bak kort even verder. Breng goed op smaak met zout en peper.
Voeg tot slot de gezeefde tomaten toe en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en breng indien nodig nogmaals op smaak met zout en peper. Pureer de saus en zet opzij.
Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier en verwarm de pan op hoog vuur met wat olie. Bak de kip rondom licht goudbruin en breng op smaak met zout en peper. Voeg de saus aan de kip toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen (de kippendijen mogen wat langer), totdat de saus iets is ingedikt en de kip gaar is.
Roer de laatste 5 minuten van de kooktijd de yoghurt en de helft van de koriander door de saus en warm nog even mee (niet meer laten koken).
Bestrooi de kip tikka masala vlak voor serveren met de overige koriander en serveer met geurige pandan, of basmatirijst en eventueel wat kort gekookte groente groenten (bijv. sperziebonen, snijbonen, peulen, of sugar snaps).
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Kiprecepten, Slanke recepten, Snelle recepten
om 16:38
Hallo, kun je de koriander ook vervangen of weglaten?
om 19:25
Miek, vanavond gemaakt het was heerlijk! Mijn bijzonder kritische dochter heeft haar vingers erbij opgegeten!
om 15:16
Haha, wat superleuk om te horen Marjolein! Bedankt voor je reactie. 🙂
om 18:55
Heerlijk! Vandaag opnieuw gemaakt! Laatst al gemaakt voor vrienden en familie bij een verjaardag, samen met het recept van Kip Kerrie met doperwten. Het was een groot succes! Mede dankzij jou Annemiek! Dank je wel!
om 11:03
O wat leuk om te horen Bertien! Bedankt voor je leuke reactie! 🙂
om 21:56
Vandaag gemaakt, maar ondanks dat het een pittige smaak heeft vonden we toch nog wat ontbreken aan verder wat vlak smakende tomatensaus ondanks alle specerijen. Voor kinderen zou ik de chilipoeder achterwege laten. Pandanrijst vonden we er prima bij passen en verder hadden we er broccoli bij.
om 07:25
Hoi Mirte,
Ik zie nu dat ik alleen heb omschreven de kip op smaak te brengen met zout en peper, maar ook de saus zelf moet tijdens het koken op smaak worden gebracht met zout en peper. Als je dit alleen achteraf doet, krijgt de saus geen diepte. Ik heb het er direct bijgezet. Hopelijk probeer je het nog eens, je zult zien hoeveel dit scheelt!
om 13:10
Ja de saus nog wat op smaak brengen tijdens het koken met wat zout en peper dat zal de oplossing zijn. Achteraf op je bord erbij doen had geen enkel effect. Bedankt voor je antwoord.
om 13:11
Graag gedaan!
om 21:30
Vandaag gemaakt…hij smaakte erg goed alhoewel ik de volgende keer misschien een pepertje minder zou doen (voor de kinderen was het wel wat aan de pittige kant). Ik zal hem zeker nog vaker gaan maken…
om 23:21
Leuk om te horen dat het smaakte Guido! Pittig blijft toch een kwestie van smaak, pas de hoeveelheid pepers daarom inderdaad gerust aan naar eigen smaak.