Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Kurnik – Russische koepelpastei
De kurnik is een Russische hartige koepelpastei, rijkelijk gevuld met kippenragout, champignons, hardgekookte eieren en rijst. De ronde, ovale vorm van de taart en ingrediënten zoals hardgekookte eieren maken de taart een symbool voor harmonie en vruchtbaarheid. De taart komt in Rusland daarom dan ook vaak op tafel tijdens grote feestelijke evenementen en bruiloften, waarbij zowel de bruid als bruidegom hun eigen taart hebben gedecoreerd.
Schrik niet van de voorbereidingstijd, want om deze taart te maken ben je zeker drie uur bezig! Maar naar mijn mening is hij dat werk meer dan waard. Hij ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt door de verschillende lagen verrukkelijk! Als de taart iets is afgekoeld kun je hem in punten snijden en serveren. Heerlijk om op tafel te zetten tijdens een buffet, of serveer tijdens een bijzondere en feestelijke gelegenheid.
Ingrediënten
- 1 hele kip (bereid volgens dit recept)
- 1x recept voor hartig korstdeeg
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 250 g champignons, in plakjes gesneden
- zout en peper
- 200 g basmatirijst
- 6 eieren
- 3 el gesmolten boter
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 1 bosje dille, fijngehakt
- 1 bosje peterselie, fijngehakt
- 125 ml slagroom + 1 el slagroom
Verder nodig
bakpapier
Bereiding
Haal de kip, als hij gaar is (na ongeveer een uur), uit de bouillon en laat hem afkoelen. Meet 375 ml van de kippenbouillon af en zet apart. Pluk de kip nadat hij is afgekoeld en snijd in blokjes. Het kipafval kun je weer toevoegen aan de overige bouillon en deze verder bereiden volgens recept. Op de afgemeten bouillon na heb je de rest niet meer nodig; deze kun je dus voor een ander gerecht gebruiken of invriezen.
Kook de rijst volgens de omschrijving op het pak, laat afkoelen een roer de rijst regelmatig met een vork om. Je moet losse korrels krijgen.
Kook 5 eieren hard, spoel af onder koud water. Pel de eieren, hak ze grof en meng met de gesmolten boter, dille en een snufje gemalen zeezout.
Bak de helft van de ui met de champignons op hoog vuur met wat boter of olie in de koekenpan. Bak totdat het vocht uit de champignons is en ze bruin beginnen te kleuren. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak kort mee. Breng op smaak met zout en peper.
Smelt in een grote pan 50 gram boter en fruit hierin de overige ui zachtjes aan.
Voeg de bloem toe en roer met een garde goed door. Bak de bloem enkele minuten mee om te laten garen.
Laat de bloem niet bruin bakken, zet anders het vuur lager. Voeg dan beetje bij beetje 375 ml kippenbouillon toe en de 125 ml slagroom en blijf constant roeren totdat je een dikke gladde saus hebt.
Laat de saus op laag vuur 4-5 minuten zachtjes pruttelen. Breng goed op smaak met zout en peper en roer de kip, champignons en peterselie erdoor.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 graden. Splits het ei. Klop de eidooier los met 1 el slagroom. Rol iets meer dan 1/3 van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 32 cm ø.
Leg de ronde lap op het bakblik en zet hier de rand van een ronde springvorm bovenop (ca. 28 cm ø). Rol de rest van het deeg uit tot een grote ronde lap van ca. 45 cm ø. Verdeel de rijst, ei en kippenragout er in lagen overheen en druk goed aan.
Verwijder de springvorm en bestrijk de randen van het deeg met eiwit.
leg de overige deeglap eroverheen en vorm met je handen een ronde koepel. Druk de randen van het deeg goed aan.
Houd een rand van 1 cm aan en snijd de rest van het deeg rondom af. Druk de randen op elkaar met een vork. Snijd uit de bovenkant van de taart een klein rondje uit het deeg, zodat de stoom kan ontsnappen. Rol het afgesneden deeg opnieuw uit tot een ronde lap en steek hier met een vormpje bloemetjes uit. Bestrijk de bloemen met eiwit en plak ze op de taart. Bestrijk nu de hele taart met de eidooier.
Bak de taart 30-40 minuten in de oven of totdat de taart goudbruin is. Schuif de taart voorzichtig op een mooie ronde serveerschaal en laat zeker 10 minuten voor het aansnijden afkoelen. Snijd de taart met een vlijmscherp mes in punten en serveer.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Paasrecepten, Hoofdgerechten
om 14:29
Voor vanavond staat dit op het menu. Lijkt me heerlijk! Maar waar is de dille precies voor gebruikt?
om 15:00
Inmiddels gezien!?
om 11:42
Dit lijkt me stiekem toch wel heel erg lekker! De tijd en die hele kip is wel een ding… Ik heb een fobie voor vlees waar nog bot in zit… :/
om 12:31
Het is even een (klein) werkje, maar het resultaat … Is echt om van te dromen! 🙂