Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Makkelijke pruimentaart
Heb ik je al verteld dat mijn ouders een pruimenboomgaard hebben? En dat ze ieder jaar in juli en augustus zwemmen in de pruimen? Snoeien, krenten, plukken, bakken: de pruimenboomgaard houdt ze jong. En gezond! Want pruimen zitten bommetjevol voedingsvezels en antioxidanten.
Met deze pruimentaart sla ik twee vliegen in een klap: ik help mijn ouders van de pruimen af (oké, die 15 pruimen zetten misschien geen zoden aan de dijk, maar het idee dat telt!) en ik mag er schaamteloos van genieten. Joehoe!
Gebak voor 10 tot 12 personen
Ingrediënten
- 15 pruimen (mijn moeder propt wel 35 pruimen in de taart, dus mocht je meer pruimen hebben, leef je lekker uit!)
- 150 g ongezouten roomboter, zacht + extra boter om in te vetten
- 150 g witte basterdsuiker
- Vanille-extract
- 3 eieren
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- Eventueel wat kandijsuiker om de taart te bestrooien
Verder nodig
Ronde springvorm, elektrische handmixer, fijne zeef
Bereiding
Was de pruimen en halveer ze. Verwijder de pit.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in met boter.
Klop de boter met de suiker en wat vanille-extract tot een luchtige massa. Voeg een voor een de eieren toe en klop verder. Zeef het bakmeel erboven en spatel door het beslag.
Verdeel 3/4 van het beslag over de springvorm en leg de pruimen erbovenop. Bedek met het overige beslag. Bak 1 uur in de oven, of totdat een houten prikker er droog uitkomt. Open de oven liever niet voor het uur voorbij is, want dan zakt de cake in en is hij niet meer luchtig.
Laat de cake 5 minuten afkoelen in de springvorm en stort hem dan op een rooster. Ik strooide nog wat kandijsuiker over de warme pruimentaart. Dat geeft een heerlijk knapperige en zoete bite.
Serveer de pruimentaart lauwwarm met een dot slagroom, of serveer hem koud. De volgende dag is hij misschien nog wel lekkerder!
Enjoy!
Seizoensrecepten, Zomerrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 22:44
Vandaag nog gebakken lekker pruimentaart 👌😋😋
om 10:21
Leuk om te horen Maria! 🙂
om 10:59
Het was dit jaar weer echt een pruimen jaar in onze groentetuin.
Ik heb afgelopen weken 3 keer de taart gemaakt. Iedereen vindt m super lekker.
Bedankt voor t heerlijke recept!!
Ik doe wel voor een springvorm van 28 1/4 van de hoeveelheden erbij en 50 graam zelfrijzend bakmeel extra en 1 1/4 uur in de oven. Anders vinden wij m erg vochtig.
En ik heb ook de vraag wat evt een gezondere vervanging zou zijn voor de witte basterdsuiker? Rietsuiker? Of?
om 08:49
Hoi Dingena, ik ben geen voedingsexpert maar gezonde suikers bestaan niet volgens mij. Rietsuiker is net als kristal en basterdsuiker bewerkte, geraffineerde suiker. Natuurlijke, onbewerkte suikers zijn bijv. honing en kokosbloesemsuiker. Deze bevatten nog (weinig) vitaminen en mineralen (wel ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën) en zijn daardoor niet per se een gezondere keuze. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen bewerkte en onbewerkte suiker en verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Volgens mij maakt het dus niet zoveel uit welke suiker je gebruikt, zolang je het maar met mate gebruikt.
om 15:20
Maar als je honing verhit verliest hij alle waardevolle enzymen en wordt het ‘gewoon’ zoetstof
om 17:36
ik heb m ook met meer pruimen gemaakt en de pruimen in partjes gesneden. Over de pruimen 3 eetlepels banketbakkersroom poeder gestrooid , dat bind en geeft lekkere smaak
om 15:46
Hallo Annemiek,hoe kan ik dit recept opslaan?
om 10:53
Ik maak dan een screenshot ervan op mn telefoon en vervolgens mail ik m dan naar mn eigen email en print m uit
om 07:52
Hoi Annemiek,
Lijkt me heerlijk. Maar is het een idee om ipv suiker ook alternatieve gezonde zoetstoffen erbij te zetten en dan de hoeveelheid.
Bedankt voor je heerlijke recepten en foto’s en uitleg.
om 07:48
Hoi
om 15:08
Hoi… nu heel veel pruimen en over een maand een verjaardag. Kan de taart ook in de vriezer? Of wordt hij dan droog/minder lekker?
om 12:51
Hoi Lianne, ik heb dit zelf nog niet gedaan. Ik denk wel dat je deze taart in kunt vriezen maar durf niet te zeggen hoe het resultaat wordt als hij ontdooid is.
om 14:10
Heerlijk….gisteren gebakken 🤗 En idd een dag later smaakt hij heerlijk . Ik vind het alleen meer een cake dan taart maar dat mag de pret en smaak niet drukken 😁
om 22:35
Vandaag gebakken, was heerlijk fris!! Bedankt voor het makkelijke recept! Alleen bij ons goed voor 8 stukken ipv voor 10 of 12 personen 😜
om 16:29
Zelf had ik meer pruimen gedaan, 20. De taart is nu wel heeel nat waardoor hij uit elkaar valt. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?
om 12:12
Hoi Monika, je zou de pruimen vooraf eerst kunnen omhusselen in een kom met 1 of 2 el custardpoeder. Dit bindt het vocht uit de pruimen en geeft tevens een lekkere smaak. Wel na het omhusselen direct verwerken in de cake.
om 14:11
Oooh super lekker en gemakkelijk recept! Dank je wel!! En ook gemakkelijk om samen met je kindje te maken :)!
om 18:25
Hij ziet er geweldig uit. Dank je wel.
om 21:55
Kan ik ipv vanille extract een zakje vanillesuiker gebruiken?
om 08:30
Ja hoor, dat kan!
om 11:54
Ook hier de pruimen taart in de oven gezet met schil en alles alle ingrediënten beetje meer van alles 200 gram. Met vanille en beetje bruine basterd suiker erboven op. Ben benieuwd!
om 15:51
Ik heb mijn taart nu in de oven staan en hoop er achter een uurtje lekker van kan genieten, hij ziet er nu al heerlijk uit de kan niet wachten.
om 11:55
Hij staat in de oven! Ik heb ook een springvorm van 26 cm, ik had de hoeveelheid dus eigenlijk een beetje aan kunnen passen. Maar dan eet ik hem straks maar als vlaai en niet als taart?.
om 22:12
Voor het eerst een pruimentaart gemaakt. Inderdaad een makkelijk recept maar ook erg lekker!
om 15:16
Hoi Franciska, superleuk om te horen dat het heeft gesmaakt! 🙂
om 19:14
Hoihoi, even een vraagje. kun je de pruimen ook bevroren erin doen? ik heb namelijk de pruimen in de vriezer gedaan zodat ze vers blijven.
om 19:23
Hoi Eefje, ik denk wel dat dat kan maar de cake kan dan misschien iets ‘natter’ worden…
om 19:10
Hallo, ik heb de taart gemaakt met kleine gele pruimen van de pruimenboom van mijn dochter. De taart was erg lekker. Er zat iets een zuurtje in. Héérlijk. Ik heb wel een theelepel basterdsuiker weggelaten en een zakje vanillesuiker toegevoegd. En 100 gram heel grof gehakte walnoten. Bovenop heb ik geen suiker gestrooid maar vóór het bakken amandelschaafsel. Dank je voor dit heerlijke recept. Echt super eenvoudig.
om 14:35
Ik heb de taart al vaker gemaakt. Hij is heerlijk.
Alleen mijn springvorm is 26 cm.
Ik heb van alles 200gr genomen. Gewoon geprobeerd.
Goed gelukt.
om 08:57
Leuk om te horen Sylvia! 🙂
om 17:08
laat het me dan weten moet ik er meer bloem in doen groetjes Christien ik heb al veel gemaakt lekker herhaling vat baar
om 18:29
Is hij gelukt Christina?
om 17:05
ik heb het gemaakt maar is het deeg dun of kom het toch om hoog hij staat net in de over
om 18:27
Het beslag komt inderdaad omhoog.
om 19:53
nog bedankt hij was erg lekker maar is niet zo hoog op gekomen
om 18:58
Fijn om te horen dat hij heeft gesmaakt! 🙂
om 10:21
Wat een heerlijke taart! Al een aantal keren gemaakt. Is deze variant ook met peer te maken?
om 12:59
Leuk om te horen dat hij in de smaak valt. En ja hoor, dat kan! 🙂
om 16:37
Hallo Annemiek,
Gaan de pruimen met schil en al in de taart?
Verder lijkt de taart mij erg lekker, alleen de schilletjes lijken mij niet lekker.
Groetjes, Yvonne
om 08:43
Als je wilt kun je de velletjes eerst verwijderen, maar dat is wel wat meer werk. Bovendien, de schil wordt heel zacht dus je proeft er niets van. 🙂
om 13:15
Hallo Annemiek,
Hoeveel cm is heeft de springvorm die je hebt gebruikt voor de pruimentaart?
Groeten Ria.
om 15:21
24 cm
om 19:31
Vandaag geprobeerd! Smaak is heerlijk!
Ik heb alleen na het storten niet echt een goede bovenkant, zoals die van jou.
Bij mij zie je alleen maar pruimen en is redelijk nat… Iets fout gedaan??
Dankjewel!
om 10:51
Hoi Maud, heb je de taart misschien ondersteboven gestort zodat de onderkant bovenkwam? Met storten bedoel ik hier gewoon de springvorm verwijderen en op een rooster verder laten afkoelen. Anders heb je misschien te weinig beslag achtergehouden om over de pruimen te verdelen? Hopelijk was de smaak wel goed!
om 19:38
Ik heb het zelfde gemaakt maar met appels en als de taart gebakken was heb ik er van boven met confituur bestreken ze ziet er goed uit morgen mag ik ze op eten
om 14:29
het is toch een cake ipv een taart?