Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Mieks Special: pulled pork
Pulled pork, bezoek één van de vele foodtruckfestivals die ons land rijk is en probeer er dan maar eens van af te blijven.
Dit heerlijk gemarineerde varkensvlees wordt op lage temperatuur urenlang gegaard, net zo lang tot het bijna uit elkaar valt. Het mooie, zachte, gare vlees wordt vervolgens met twee vorken uit elkaar getrokken, vandaar de naam pulled pork oftewel ‘getrokken varkensvlees’.
Pulled pork wordt traditioneel geserveerd op een broodje met koolsalade en barbecuesaus, maar het smaakt net zo goed met frietjes of aardappelpuree, of met zacht gestoofde zuur- of rodekool, of gewoon met appelmoes. De echte liefhebber zweert bij bereiding op de barbecue, voor die typische rooksmaak! Maar je kunt het ook prima maken in de oven of in een slow-cooker.
Gordon Ramsay maakte deze pulled pork in zijn tv-programma Gordon Ramsays home cooking. Om het vlees een lekkere rooksmaak te geven, marineerde hij het in een marinade van gerookte paprikapoeder.
Toen ik Gordon zo bezig zag, dacht ik: dat ga ik maken voor het verjaardagsdiner van mijn broer! Pulled pork is het perfecte vlees om te bereiden voor een grote groep mensen: je kunt het gemakkelijk al enkele dagen van tevoren marineren, zodat je het vlees op de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. En je dus alle tijd hebt om lekker te feestvieren!
Hoofdgerecht voor 6 personen — 15 minuten + 5 tot 6 uur in de oven
Ingrediënten
Voor de pulled pork
- 3 kilo pork butt* (varkensschouder), bot erin, vet verwijderd (je kunt eventueel ook procureur gebruiken: het uitgebeende hals- of schouderstuk van de varkensrib)
- 3 el gerookte paprikapoeder, hot
- 2 el rietsuiker
- 4 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst
- 4 tijmtakjes, blaadjes grof gehakt, takjes bewaren
- Olijfolie
- 4 uien, gepeld en in vieren gesneden
- Zeezout en zwarte peper uit de molen
Verder nodig
- Zachte of harde (wat je voorkeur heeft) broodjes
- Koolsalade, zelfgemaakt of kant-en-klaar
- Chipotle mayonaise (recept hieronder), of barbecuesaus
Voor de chipotle mayonaise
- 300 g mayonaise
- 1–2 el chipotle pasta (eventueel te vervangen door 2 tl gerookte paprikapoeder)
- 1 tl honing
- 1 el grove mosterd
Verder nodig
Grote ovenschaal of braadslee, kerntemperatuurmeter
Bereiding
Mix de paprika, suiker, knoflook en tijmblaadjes in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout en voeg zoveel olijfolie toe, totdat je een pasta krijgt. Masseer dit mengsel goed in het vlees. Laat het vlees afgedekt minimaal 24 uur, tot maximaal een week (vacumeer het vlees in dat geval voor een langere houdbaarheid, ik liet dit mijn slager doen) in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor op 140 graden. Verdeel de uien en tijmtakjes over een grote braadslee en leg de varkensschouder erbovenop, de kant met het meeste vet naarboven. Steek de kerntemperatuurmeter, schuin, in het dikste gedeelte van het vlees.
Braad 1 uur en dek het vlees dan af met aluminiumfolie. Braad 4 tot 5 uur verder, totdat het vlees heel zacht is en makkelijk van het bot loslaat, en het vlees een kerntemperatuur bereikt heeft van 88 graden. Laat het vlees losjes afgedekt met aluminiumfolie minimaal 1 uur rusten, voordat je het uit elkaar trekt. Het uit elkaar getrokken varkensvlees mengde ik weer met de vrijgekomen vleessappen.
Mix voor de chipotle mayonaise alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de pulled pork met de broodjes, koolsalade, chipotle mayonaise en/of barbecuesaus.
Enjoy!
Mieks Special, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 16:35
Hoi Annemiek,
Lees je nieuwsbrief altijd en aandachtig en maak regelmatig recepten er uit klaar.
Ben zelf een fanatiek BBQ-er en had toevallig afgelopen vrijdag ook pulled porc gemaakt maar dan op de BBQ volgens een recept van de site BBQ-NL en met rookhout erbij.
Je kunt het op vele manieren klaar maken zoals je daar kunt lezen maar belangrijk is dat je een kerntemperatuur aan moet houden van uiteindelijk 88 graden C.
Gaat er niet om hoe ik het klaarmaak maar wilde je toch even die eindtemperatuur doorgeven .
Gr Frans
om 18:58
Hoi Frans, bedankt voor je tip! Ik heb het direct aangepast in het recept. 🙂